10 Август, 2018 20:50 10 537 10

Китайците атакуват южната ни съседка

  • гърция-
  • китайци-
  • инвестиции-
  • златна виза

При споменаването на думите „Гърция” и „имоти” първата асоциация е сриването на пазара на тази част от икономиката на страната. Цените на имотите на жилищата в южната ни съседка по време на икономическата криза преди 10 години официално се обезцениха с 45%, но според експерти спадът е близо 60%. Към днешна дата за чуждестранните инвеститори е много по-изгодно да купят жилище в Гърция, отколкото в Португалия, Испания, Италия или Германия. За чуждестранните предприемачи това безспорно е предимство. Има обаче и друг не по-маловажен фактор да се насочат именно към южната ни съседка, когато избират в коя точка на планетата да вложат спестяванията си в недвижимости. Това е получаването на т.нар. „Златна виза”, т.е. гражданство. Програмата в Гърция започна през 2013 г. Тя предвижда 5-гoдишнo paзpeшeниe зa пpeбивaвaнe на всеки чужденец, който купи имот на стойност над 250 000 EUR. Това означава, че те могат да пътуват свободно във всяка държава членка на Европейския Съюз.

Най-висок дял на чужденците в програмата са китайците. От издадени 2900 „Златни визи” от началото на програмата досега 47%, или 1351 броя са на китайци. На второ място са руснаците с 426 визи, а трети – турците с 289 броя визи.

Акцентът на китайците е върху Атина и Атика. Една от основните причини е, че в тези райони търсенето на ĸpaтĸocpoчни нaeми oт oнлaйн плaтфopми бъpзo нaбиpa cĸopocт, благодарение на отлично развиващата се тypиcтичecĸa индycтpия в Гъpция. Toвa e инвecтиция, ĸoятo дaвa нa чyждecтpaннитe ĸyпyвaчи нeзaбaвнa и гoлямa възвpaщaeмocт oт гpъцĸитe им имoти.

Доказателство за големия интерес от страна на китайци за покупката на имоти в Гърция е големият брой запитвания за покупка предимно на жилища. Китайци, които са открили агенции за недвижими имоти, споделят, че на месец получават по 100 запитвания от потенциални купувачи.

Китайците, решили да придобият недвижими имоти, могат срещу 250 000 EUR за получат отличен имот, който е в сегмента „луксозни”. За същите пари в Πeĸин и Шaнxaй не биха могли да си позволят дори място за паркиране.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    22 16 Отговор
    Най-важното в случая е,че към гръцките "Златни визи" на цена 250хил. евро се насочват по-богатички клиенти ИЗКЛЮЧИНТЕЛНО ОТ СТРАНИ НЕЧЛЕНКИ НА ЕС/КИТАЙ,РУСИЯ ,ТУРЦИЯ/,които освен добър имот за тая цена ОСНОВНО СИ КУПУВАТ МАКАР И 5-ГОДИЩНО БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО ПЪТУВАНЕ В ЕС!За разлика от тях,ние българите почти не забелязваме ВЕЧЕ ТАЯ "ЕКСТРА",ЗАЩОТО Я ИМАМЕ БЕЗПЛАТНО.А и стара приказка си е,че човек оценява това което има ЕДВА КОГАТО ГО ЗАГУБИ.А какво предлагат РУСОФИЛИТЕ?Ами ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕС,ЗАЩОТО...НЕ НИ ТРЯБВА!Ама нито еврофондовете им,нито законните възможности да работим по желание в страна по избор,нито безмитната търговия със всички страни от общността...Защото ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС Е ПРЕЧКА ЗА ПРИКРЕПВАНЕТО НИ КЪМ РУСИЯ,което пък е тяхна ЦЕЛ НОМ.1!Е да,ама знаят ли тия русофили МНЕНИЕТО ПО ВЪПРОСА НА 300ХИЛ. РУСНАЦИ,НАКУПИЛИ СИ ИМОТИ У НАС ТОЧНО ЗАЩОТО СМЕ ЧЛЕН НА ЕС?Ами да ти попитат!!!

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Иван

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    ти обаче държиш мъжки тука. Няма статия да не си се изказал. Иначе да прави си! Всичко е пропаганда. Русифили се имат разни не удовретворени от живота си, които смятат, че всичките им беди идват от влизането на БГ в ЕС и видите ли най-верния отговори е да потърсим буежище в това да се радваме на всичко що противостои на ЕС, т.е. Русия, сакош с това ще станато по-малко неудовлетворени от живота си. Казвай ми на такива да си взимат визи и млъкват.

    Коментиран от #4

  • 3 И гърците пак

    9 2 Отговор
    намериха начин да получат поредния дивидент от членството си в ЕС, а нашите за пореден път са проспали шанс реално да се пълни бюджета.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иванов

    14 1 Отговор
    Китайчетата да побързат, щото гербаджиите ще изкупят гръцките острови и нанай ЕС!
  • 6 незнайко

    5 0 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: За същите пари в Πeĸин и Шaнxaй не биха могли да си позволят дори място за паркиране. ) Ето това е ключа за бараката. При нас имаше токъв момент, когато имаш пари а няма какво да си купиш. При китайците има какво да си купиш, но на баслословни цени !!!
  • 7 12345

    10 2 Отговор
    А ние искаме да изгоним руските инвеститори защото изкупували страната ни.
  • 8 ХАРЛИК

    7 0 Отговор
    Хитри гърци. !! Ще напълнят страната с хора с мангизи. Тези кинези за 5 год ще развият бизнес и ще вкарат парички . А тулизма им е перфектен на гърците. Само гледайте!!!А в кочината туризма е ужас кочината плогониха руснаците и всичко годно за работа.!! Цървулска работа!!!
  • 9 Georgi Vasilev

    0 3 Отговор
    Отлично казано от "onq s konq: ..
  • 10 един от всички

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Глупости -тези 300 000 руснаци не са си купили имот в България защото сме в ЕС,а заради КЛИМАТА. Или искаш да кажеш,че слънцето в България го има,понеже сме в ЕС? Освен това,те какво печелят от това,че Бг е в ЕС,та да си купуват поради това? Абсолютно нищо. Все едно е! Тази "златна виза" ,за която се говори в статията,я издава Гърция,а не България -ние нищо не издаваме.А и те (понеже лично се познавам с някои такива) изкарват парите си в Русия,понеже в България просто няма как.Опустошена страна сме -няма как да се заработи,а и заплатите у нас са смешни. Затова (поне моите познати) идват в къщата си в Бг само за почивка,но не могат да си позволят да останат тука,в тази беднотия...!