Last news in Fakti

13 Август, 2018 14:21 16 674 10

В този блок всички жилища са 3-етажни (СНИМКИ)

  • сграда-
  • архитектура-
  • жилища-
  • минск

На пръв поглед сградата изглежда като всяко друго ЕПК. Обитателите й обаче често се затрудняват да отговорят на въпроса: „На кой етаж живеете?”. Влизайки в асансьора например и натискайки шести етаж може да се озовете на 13-тия. Причината за странната конструкция на постройката се крие в желанието на новобогаташите през 90-те години на миналия век да разполагат с жилища на няколко етажа.

Въпросната сграда се намира на ул. „Денисовская” в Минск. Архитектите от Санкт Петербург са направили така, че всеки апартамент в сградата-чудо да е на три етажа. На първия е разположено антрето. На втория са кухнята и холът, а на трето ниво има две спални.

Въпреки странното разпределение на помещенията, собствениците намират редица предимства от подобно разположение. Този тип имоти се чистят по-лесно, дават на обитателите им възможност за повече уединение. Основният недостатък е, че винаги трябва да се ползват стълбища, а това е голямо предизвикателство най-вече за по-възрастните обитатели.

При строителството на сградата са направени и някои икономии. Така например, тя не разполага с подземен паркинг. Жилищата също са с по-малка от стандартната квадратура.

На етаж се падат по 20 жилища – във всяко крило по 10. По общото стълбище има доста пространство. Собствениците го ползват, за да складират по-обемисти предмети.

В началото на 90-те години на миналия век сградата се е обитава от елита на Минск – актьори, спортисти, пилоти и други. С течение на времето обаче те са се преместили в истински триетажни къщи и днес в сградата-чудо живеят хора предимно от средната класа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 baysando

    43 9 Отговор
    Винаги съм се чудил на тези които смятат мезонета за лукс.
    1*180 винаги ще е по удобно от 2* 90, а де не говорим за 3 етажа по 60.

    Коментиран от #3, #4, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    23 8 Отговор

    До коментар #1 от "baysando":

    Естествено че е лукс да имаш уединение и повече простор и слънчева светлина в жилището, да не ти тропа накой на главата докато искаш да спиш или като искаш да си надуваш музика и викаш без да се занимаваш със съседите над / под теб;

    Коментиран от #6

  • 4 blok

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "baysando":

    А аз предпочитам 2*180 :)
  • 5 реклама

    22 5 Отговор
    на архитектурна недомислица!По-лесно се чистело - да бе разнасяш прахосмукачката по стълбите!Вместо да я влачиш по равен под....
  • 6 JEEP

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Това, което описваш не е мезонет, а къща.
  • 7 pazenek

    17 0 Отговор
    По си е друго панелка в Ботунец.!
  • 8 Вулгарен Брутализъм

    15 5 Отговор
    На изток от Европа са забравили че освен блокове има и едно друго нещо, което се казва ... КЪЩА.
  • 9 Ташко Мъдев

    6 1 Отговор
    Много шум за нищо
  • 10 Morgoth

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "baysando":

    Мезонет, особено на последния етаж ти дава 2 етажа отстояние на спалните от съседите. В момента в който синчето им си направи чалга парти за рождения ден разбираш преимуществата на мезонета. Откъм отопление и охлаждане също е по-добре, защото поне една плоча е гарантирано твоя и ще е със същата температура. Няма бабата, която топли една единствена стая да те изстудява. Като цяло мезонета има по-малко външни граници, което намалява негативните влияния от съседите.
    Освен това при жилища над 150-200 квадрата започва да става трудно да са на един етаж и или ще имаш напълно вътрешни площи без достъп до дневна светлина или ще трябва да ходиш по дълги коридори, което не е много по-добре от катеренето на стълби.