Last news in Fakti

21 Август, 2018 13:47 1 897 0

Имоти, които поскъпват с най-бързи темпове

  • китай-
  • жилища-
  • цени
Имоти, които поскъпват с най-бързи темпове - 1
Снимка: Shutterstock

Купувачите на жилища ново строителство в Китай през юли се сблъскаха с най-високите цени за последните две години. От изследваните 70 големи китайски града в 65 се наблюдава значителен ръст на цената на квадратен метър жилищна площ. Най-скъп остава туристическият град Саня. Там цените са се повишили с най-бързи темпове за последните 22 месеца отчита Националния статистически институт на страната. Това показва, че мерките предприети за охлаждане на имотния пазар не са достатъчни.

Средно с 1.2% са се повишили цените на жилищата в 70-те изследвани големи града на Китай през юли спрямо юни. Това е най-високият скок от септември 2016 г., когато месечното повишаване на цените достигна 1.8% по данни на агенция Bloomberg. Във всички градове от първо ниво цените са се повишили. Изключение прави Шанхай, където имотите са се обезценили с незначителните 0.1%, съобщава SCMP.

Град Цзинан, столицата на провинция Шандун, е вторият по темп на поскъпване град след Саня. Там цените на имотите отчитат ръст от 3% през юли спрямо юни. Сред основните причини за поскъпването е фактът, че жилищният фонд в градовете от трети тип са в лошо състояние и в момента там се строи масово. „Именно това подтиква цените нагоре", казва Ян Юецзин, анализатор в китайския научноизследователски институт E-house.

Проблемът с темпът на поскъпване на недвижимите имоти в Китай продължава да е сред най-дискутираните. Само през август имаше три конференции, чийто акцент бяха именно цените на жилищата. Анализаторите са категорични, че държавата трябва да вземе спешни мерки за охлаждане на пазара, въпреки че подобни тенденции вече се отчитат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА