21 Август, 2018 20:37 5 206 14

Много необитаеми жилища и много нуждаещи се от дом

  • жилища-
  • пустеещи-
  • дефицит-
  • крумова
Много необитаеми жилища и много нуждаещи се от дом - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дисбалансът на пазара на жилища е огромен. От една страна значителна част от населението живее в пренасели жилища, а от друга има над 1 000 000 пустеещи жилища. „В момента 98% от жилищата в страната са частни, увеличава се обаче броят на необитаваните жилища – 1.2 млн., което е около 30% от всички жилища у нас. В същото време 40% от населението живее в пренаселени домове”. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова. Данните тя изнесе по време на семинар „Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи чрез Национална жилищна стратегия 2018-2030 г.”.

„Убедени сме, че общините са най-добре запознати с жилищните нужди на местно ниво и как те да бъдат адресирани по най-ефективен начин. Затова наша цел е да се насърчи и подпомогне тяхното участие в прилагането на националната жилищна политика”, допълни Крумова. Чрез Националната жилищна стратегия ще бъдат въведени стратегическите насоки за подобряване на жилищната политика в следващите поне 15 години. Тя е и инструмент за подкрепа на местното развитие.

В рамките на семинара бяха представени основните аспекти от изработвания от МРРБ проект на Национална жилищна стратегия, нейните цели и визия, нуждите на жилищния фонд в страната, както и възможности и тенденции за развитие на жилищния сектор. Обсъдени бяха потребностите на домакинствата у нас, като специално внимание бе отделено на жилищните нужди на уязвимите социални групи от населението. „Амбицията ни е Стратегията да бъде широко приет и разбран документ. Неговото дискутиране може да подобри качеството на документа и активността на всички заинтересовани страни е ключова за това“, каза Крумова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хасан

    15 3 Отговор
    аз съм готов да подлсоня при мен и жената някое многобройно семейство...понеже е ясно , че няма да са българи а шведи ша си допаднем като братя . щото те българите няма как да живеят в пренаселено жилище защото имат по 1-2 деца ааа и моля не наричайте копторите пренаселени жилища .брат синан и той навит да обгрижва нуждаещи се ..сега го питах в един друг форум
  • 2 безсмислена статия

    26 0 Отговор
    И 1 млн, и 2 млн жилищата са частни. Общината да строи общински жилища. А строителните фирми да дават под наем. Ама кой има пари за наем в БГ с 500-700лв заплата?
  • 3 В тоз ред на мисли

    32 1 Отговор
    Ми то някои имат по няколко завода, пък някои нито един да вземем да уравним нещата....
  • 4 Миризлив пор

    17 1 Отговор
    Едно време... И т.н.
    Истината е малко по различна, ако има така наречените "ведомствени жилища" т.е. жилища отдавани под наем от дадено предприятие на работещите в него на прилични цени то наемите ще паднат на реално а не на спекулативно ниво. Сега сме в положение празни жилища и наеми над пазарните а предприятията не могат да си намерят кадри защото кадрите като си платят наемите и им остават мижави пари и по-добре да си стоят на село. Май пак някой трябва да се учи от добрите страни на икономическата ни история, лошите е добре да не се пипат.
  • 5 богат беден

    24 6 Отговор
    Е Цвичката може ли да живее в 6 апартамента едновременно ? Е такива, като него създават дисбаланса ! Масовият българин няма пари да яде камоли за жилища, а има едни други, които имат бол пари и ги "инвестират" в тухли и бетон !
  • 6 Гост

    20 5 Отговор
    98 процента частни ама само за софия 65,% са с ипотеки към банките. Та частни са ама на банките не на хората. Доста строители фалираха да ги довършват общините и дават на сносен наем на хората в нужда без да броим тук маааангууститв
  • 7 К.К.

    17 1 Отговор
    Общински жилища се дават и на хора с много добри доходи без никой да се интересува от това и след това ги придобиват на изключително ниски цени.
  • 8 Кикимора

    20 1 Отговор
    Уязвими социални групи?! Какво , според вас , означава това?! Да вземат необитаеми жилища и да ги дават на тъмнозелените, без наем дори , щото са социално слаби?!
  • 9 Гадната Англия

    20 1 Отговор
    Малина Крумова пее смъртната песен на либерална Европа. Нейните “уязвими социални групи” навсякъде са едни и същи - раждат и живеят на социални помощи. Колкото повече деца, толкова повече пари. От тази перспектива “уязвимите” не са тези, които се плодят като мишки, а ние, които ги издържаме с труда си. Те тва ти е Европейско отроче Малинката.
  • 10 Регулации

    10 18 Отговор
    Държавата може да въздейства в/у този дисбаланс като, например вдигне двойно данъците за имоти, които не се използват!
  • 11 Хахо

    25 0 Отговор
    Тия анализи са вятър и мъгла, целта не е да се премахнат дисбалансите, а да оправдаят някакви нови данъци и такси върху имотите. Много ясно, че има пустеещи жилища, нали хората от провинцията са заминали кой в чужбина, кой в София и Пловдив да изкара едно парче хляб. Затова големите 4-5 града са пренаселени, а територията между тях е пустиня. Но това не го обясняват в анализите си. И държавната ни политика е именно такава, наливане на пари в София, Варна, Бургас и т.н. и после викат, ми даваме там най-много пари, щото живеят много хора. И така ...
  • 12 Гост

    4 1 Отговор
    Като си оставихте къщите на село - така е
  • 13 Бате Цецо

    7 1 Отговор
    А дали статистиката отчита тези, които не са си сменили адресната регистрация и се водят, че живеят 5-6 човека в Каспичан, а поне двама или трима от тях живеят в "необитаем" апартамент под наем в София например.
  • 14 Аман от разбирачи

    4 0 Отговор
    Е и сега какво да правим ние със 5 апартамента във Мездра,Тутракан,Сливо поле,Долно нанагорнище и Горно нанаадолнище?????? Защото и там има блокове. Егати обективната статия! Нормално е да са празни , като искат по 100-200хил.лв. за апартаментченце , те със тези цени скоро ще задминат Париж.