24 Август, 2018 06:21 5 795 8

Какво е разрешено по германските стълбища

  • стълбище-
  • вход-
  • общи части-
  • предмети

Ухание на чесън и обувки, детски колички, препречващи входа, шкафчета за обувки по стълбите. Всички познават подобни „преживявания“. Но за общите части на сградите в Германия важат строги правила. Ето някои от тях:

Детски колички

Германците обичат децата, често повтарят те самите. Доказателство? Детска количка можете да оставяте във входа или по коридорите, стига това да не създава сериозни затруднения на съседите. Дори наемодателят изрично да го забрани, съдът ще отмени забраната. Разбира се, за това са необходими следните две условия:

Първо, съседите спокойно да могат да се движат във входа и по коридора; и второ - родителите да живеят на висок етаж и без асансьор. Забрана за детски колички е допустима единствено, ако коридорите са прекалено тесни, ако съществува друга обща част, предназначена за „паркиране" на детски колички или ако има асансьор.

Велосипеди

Германците обичат и велосипедите си. Въпреки това за тях има ограничителни правила. В германските жилищни сгради велосипедите се прибират или в специално помещение, пригодено за целта, или в собственото мазе, или в жилището. Велосипеди и велосипедни ремаркета могат да се оставят и в двора, ако няма друга възможност. Но във входа и в коридорите, включително към мазето, действа забрана за оставяне на велосипеди.

Ролатор

Хората, които имат трудности с придвижването, могат да оставят сгънатия си ролатор в коридора на жилищната сграда, стига да няма друго подходящо място. Второто условие гласи: ролаторът не бива да пречи на съседите или да ги затруднява по някакъв начин. Лошо става, разбира се, когато проклети съседи настояват, че им пречи, макар в действителност да не е вярно.

Изтривалка

Всеки има право на изтривалка пред вратата си! При лошо време дори е допустимо на изтривалката да се оставят и обувки. Този обичай е общоприет и не пречи на съседите.

Торби с боклук пред вратата

Торбата с неизхвърления боклук можете да оставите пред вратата на жилището – но само за малко! И после по най-бързия начин да я изхвърлите на определеното място. Никому и наум не идва, че боклукът може да остане пред вратата повече от няколко минути, камо ли часове. А това е и строго забранено.

Шкафове за обувки

Етажерки и шкафове за обувки, както и други малки шкафчета, нямат работа пред вратата на жилището. Мястото на мебелите е в жилището – и точка. Все пак в един случай съдът е преценил, че обитателят на таванско помещение може да си сложи етажерка за обувки, понеже оттам други съседи не минават. Има и втори прецедент, когато пак съдът е дал право на наемател да си инсталира пред вратата шкаф за обувки, дълбок максимум 30 сантиметра, защото това не пречело на съседите.

Саксии и украси

Поставянето на саксии по междуетажните площадки, на картини в рамки, дори на статуетка на Богородица – всичко това е въпрос на вкус. Живущите всъщност нямат право по свое усмотрение да украсяват общите части. Но това може да стане по споразумение със съседите и собствениците. Съдът отхвърли иск на наемател, който настояваше да му бъде намален наемът заради статуетка на Богородица на стълбището, която явно е накърнявала собствената му религиозна идентичност.

Вратата към моята крепост

Можем ли да я украсим? Да, може, но предпазливо. Допустимо е, например, да си окачите някаква красота с текст „Добре дошли", а също така коледен венец или великденски клонки.

Миризми на манджа

С обичайните кухненски миризми по стълбището всеки трябва да се примири. Това важи дори тогава, когато съседите готвят с екзотични подправки или с много чесън – по въпроса има дори съдебно решение! Забранено е обаче да насочваш изпаренията от абсорбатора си към стълбището.

Тютюнопушене

Да пушиш в жилището или изобщо в сградата по принцип не е забранено. Недопустимо е обаче да проветряваш задименото си жилище през входната врата към стълбището. А договорът за наем или Правилникът за вътрешния ред могат да забранят и пушенето в общите части.

Външната врата – заключена или не?

Невалидни са всякакви указания за заключване на входната врата. Тя е и авариен изход, тоест – за живущите е важно във всеки един момент да могат да напуснат безпрепятствено сградата. Все пак две германски съдилищата смекчиха тази уредба. Да, няма задължение за заключване на входната врата, но договорът за наем или правилникът за вътрешния ред все пак могат да задължат хората от партера да я заключват – само нощем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лилинчанин

    43 6 Отговор
    Чудя се дали немската преса пишат редовно за практиките в Люлин, Младост или Дружба - престането да ни давате безмислени новини от чужбина. Намираме се в България и трябва да ценим нашия собствен начин на живот, стига сме копирали сляпо всичко (ще каже човек, че 1300 години не сме живели до сега и сега се учим как да го правим)

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Гост

    25 0 Отговор
    Преди години имаше във всеки вход Правилник! И всички поне се съобразяваха с него.
  • 3 123

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лилинчанин":

    Не е лошо да знаем как живеят другите.
  • 4 бруталистан

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Лилинчанин":

    Люлин? Дружба? В изброените от Вас keнeфu се оскотява. Как да цениш факта че си скот живеещ в кенеф? Толкова сте оскотели че дори не ви прави впечатление.
  • 5 Simona

    4 1 Отговор
    Как ще се промениме,ако не почерпиме опит от другите държави? Инак като отидем в Германия,Австрия,Швейцария много ми харесва и чистотата,и реда,и цветята,но тука забравяме за комфорта и предпочитаме да живеем в свинарник,защото сме ,,бедни,, и нямаме пари за излишни красоти. Така си оставаме и бедни по душа ,кой да ни дойде на гости и да види как живееме? Как да изкараме пари от туризъм,в коя кочина да ги заведеме ,като в тяхната страна е Рай,а ние им предлагаме какво.,...? Къде са тия Законотворци, Контролни органи, да съблюдават и да санкционират онези наши граждани,които ни карат да живеем като скотове!?

    Коментиран от #6

  • 6 Румяна Костова

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Simona":

    Как така няма къде да изведем чужденците, ако ни дойдат на гости?Какви ги говорите?От моя личен опит , всички чужденци,с които съм разговаряла, искрено харесват България.Имала съм само един случай с една англичанка,която толкова е била разочарована от обслужването на Златни пясъци,че не искаше и да чуе за България.Доста се напрегнах,за да и променя мнението.Да,къщите и дворовете в споменатите от Вас държави са спретнати.Кофите за боклук са прибрани във вътрешните дворове,но този факт съвсем не значи ,че там е рай по всички показатели.Добавете и инвазията на арабските и африкански имигранти по европейските улици и райската Ви картинка ще пострада.Много от тях не знаят за предназначението на кошчетата за буклук по улиците.

    Коментиран от #7

  • 7 бруталистан

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Защо българина живее в кенеф? Защото главата му е кенеф. Каквато главата, такава страната. Забравихте да споменете че българина също е имигрант като арабските и африкански такива по Западните улици, и че мнението на местните за него никак не е добро. За съжаление
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Майка ми живее в Дружба и входът е боядисан, чист и поддържан. Вратите са нови и всичко изглежда много добре. Сега съм в Сите Жарден и на първия етаж в общото фоайе едни селяни са си купили апартамент и отпред държат 20, сериазно 20, чифта подпетени стари обувки и мирише навсякъде и нищо не може да им каже целия блок. А тук е комплекс с претенции, хъ хъ. Та тъй. Навсякъде има едни, дето си държат обувките пред вратата, ако ще се делим на квартали. Купихме в Бояна, на Иваница Данчев, там също. Апартаменти по 220 - 320 евро, мрамори, глупости, отпред в коридора, едните си държат обувките. Булгаристан.