24 Август, 2018 09:27 3 703 17

Адвокатът на Симеон: Това е домът на царя

  • врана-
  • дворец-
  • адвокат
Адвокатът на Симеон: Това е домът на царя - 1
Снимка: Shutterstock

„Едва ли има човек, който се е докоснал до този казус, да не е наясно, че това всъщност е дома на царя”, казва адвокатката на Симеон II Ели Христова цитирана от „24 часа”. Тя уточнява, че има частична информация само от медиите и не е видяла решението и мотивите на съда в цялост. “Цар Фердинанд е купувал мястото парче по парче, строил е и стария, и новия дворец, направил е този великолепен парк”, обясни Христова.

„Държавата не може да се скрие зад обтекаемото становище, че Интенданството на цивилната листа е било собственост на този имот, защото в настоящия случай то няма никакво значение”, допълни тя. И разказа, че през 1928 г. са правени са опити да се създаде констативен нотариален акт за “Врана” на името на Интендантството и по подобие на другите места, но тогавашният нотариус Христо Омарбалиев, който е може би най-големият капацитет в историята на българския нотариат, е отказал да подпише. С други думи - той е установил, че това, което е записано в този проект - че Интендантството е собственик и е владяло тези имоти, не отговаря на истината, обясни Христова. Това напълно изключва въпроса за Интендантството в това дело, категорична бе тя. И изрази разочарование, че въпросът за Интендантството е минал “по инерция” през всички дела, свързани с царската реституция, въз основа на първото решение на съда - по делото за Кричим, което се мултиплицирало от всички следващи съдебни състави.

След промените в закона тази несправедливост е премахната, но никой не изслуша нашите аргументи. През 1990 г. този имот е станал собственост на Столична община - и парка, и сградите, съобщи Христова. И това се е случило няколко години, преди да бъдат приети реституционните закони. “А държавата преди това е била довела до пълна разруха тези имоти. Виждало се е небето - от партера през няколко етажа нагоре. В документите, с които държавата предава имотите на Столична община, това много ясно е отразено”, допълни тя. "Едва след като царят влага милиони левове във възстановяването на този имот и вече той има достоен вид, тогава държавата решава в един момент, че може да го придобие без никакви средства. И като се позове на собственото си неправомерно поведение", коментира Христова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    35 3 Отговор
    Може да е царски дом но не е за австрийци! Да си дири имотите в Австрия не в България.
  • 2 Вуна

    35 2 Отговор
    Какъв цар бе - ШНОРХЕЛ???
    МЪРШ ОТ ТУКА !!!
  • 3 НКВД

    30 2 Отговор
    Да върне в пределите на България Западните покрайнини, Беломорска Тракия и Северна Добруджа и ще му върнем вилата която нарича Дворец.

    Коментиран от #16

  • 4 Пук

    30 1 Отговор
    Ей, тоя дядка няма да се спре! Лаком г.з са на.ира!
  • 5 Bgexit

    24 1 Отговор
    1. България цар няма и дано да няма никога вече.
    2. Саксът да си беше взел някои по- читави адвокати, а не тая празноглава фитка, ако е имал сериозни намерения да печели дела.
    3. Второто на практика е невъзможно- откъде у него акъл и пари да го направи. Известен е само с някакви невъзвръщаеми вложения в хазартни заведения.
  • 6 Гошо Хубавеца

    23 1 Отговор
    Вън сакса от Република Бългабия !!!! Мърши долни той и цялото му измислено "кралско" семейство!!!
  • 7 пипи дългото чорапче

    10 0 Отговор
    Адвокатската Ели е от провинцията ама се ожени за правилното дете на правилния човек.И не е толкоз умна влезе с точки/с предимство от партията. Затуй царя губи довери се на червен о адвокатче
  • 8 Гост

    10 0 Отговор
    Мърши. И козела и вещицата до него
  • 9 АЛО

    10 0 Отговор
    Този зъл чудак сигурни и харем ще си поиска
    Голям циганин.
  • 10 Гост

    8 0 Отговор
    Откъде има милиони да влага за възтановяване, като си залагаше наследствените ордени за да преживява после БСП го докараха в България и изведнъж милиони ????? ОПРАВИ. НИ. !
  • 11 иво

    5 0 Отговор
    Защо се охранява от НСО и часна охрана СОТ, кой ли плаща
  • 12 ХХХХи

    3 0 Отговор
    Хайде стига с тези царе и властелини. Марш от България. Има своя шанс да бъде обичан и уважаван тук, пропиля го. Сега да не иска имоти само.
  • 13 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 1 Отговор
    Това му е дома а ние сме му ратай подчинени модерни робове
  • 14 Съвест

    4 0 Отговор
    България няма цар. Този се отказа от титла за да стане мин. председател...комарджия и мошеник.
  • 15 айде де

    1 0 Отговор
    Какъв цар е тоя? Човек без никакво достойнство и чест.
    Долу мръсните ръце от България!!
  • 16 Адолф

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "НКВД":

    Само Фердинанд ли беше виновен за загубата на Западните покрайнини и Беломорска Тракия? Защо винаги се пропускат охранените цървули от обкръжението му както и оня селянин вместо да чупи писалки поне да беше опитал да счупи хатъра на великите сили.
  • 17 Анна

    0 0 Отговор
    Алооо,селянията по горе.Уважавайте себе си историята си ,царете си.Разбира се,че ,,Врана,, е домът на Царя ,другите му имоти също са негови.Какви ги дрънкате,невежи!Когато не сте наясно с нещо,по добре замълчете.Мина времето на каскетаджиите -идиоти.Сменете си чипа,а ако ви е изваден,сложете си нов.Белким тогава ще проумеете,че Царят е част от нашия живот ,общество,държава.И не сте вие,които ще определяте какви са неговите права.Българомразци!