Last news in Fakti

28 Август, 2018 11:11 1 798 3

Изгоря къщата на Йовков

  • йовков-
  • къща-
  • варна-
  • пожар

Къщата, в която е живял и творил българският класик Йордан Йовков, е изгоряла. Сигналът за пожара на варненската улица „Георги Живков” е получен сутринта на 28 август. По първоначална информация причината за възникването на огъня е небрежност при боравене с открит огън, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Съдбата на къщата е подобна на много други с подобен статут в цялата страна. Имотът се руши с години, а дворът е превърнат в сметище. Именно в тук през 1919 г. Йовков сътворява повестта „Жетварят”, в която описва отношението на селянина към земята и труда. Сто години по-късно, красивото някога дворче, в което е намирал вдъхновение писателят, е превърнато в бунище.

Ето как коментира случилото се Борис Ангелов, който публикува и снимки от пожара:

"Излезе информация, че двора на къщата на улица «Георги Живков» 11 бил затънал в боклуци и трябвало да се разчисти спешно. Е, вече този проблем е в миналото. Пламъците погълнаха дома, където е живял Йордан Йовков и е написал повестта «Жетвари». Дали някой нарочно е теглил кибрита наотпадъците вътре, дали някой пиян клошар е палил огън или някой след като си е изпил сутрешното кафе, е захвърлил неизгасения си фас през балкона, та така е станала белята, оставям на експертите от пожарната да се произнесат, аз нямам такава компетентност. Самият пушек от пожара се виждаше чак от мястото срещу спирката на автобус 14 на Колхозния пазар (посока Владиславово). Сега вероятно, за да не стане беля някъде из останките от къщата, като се разтика работата с този пожар, ще изравнят всичко с булдозери, а след някоя друга година ще гледаме как се издига някоя нова кооперация на това място. Сами ние не ценим каквото имаме, но винаги надничаме в чуждото".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sss

    22 0 Отговор
    Явно има интереси към това апетитно място. Сега вече като я няма, общината може да се разпорежда и да я продаде на някой си
  • 2 бббббб

    15 0 Отговор
    Всичко,което пречи на далаверата се гори.
  • 3 Иван

    3 1 Отговор
    Жалко за къщата! Ако не пазим миналото си, няма да имаме бъдеще! Така изгоряха и милиарди спестявания на вложителите в пирамидата на Цецо Василев - КТБ!