Last news in Fakti

29 Август, 2018 14:47 3 268 8

Чужденци без право на имоти в Берлин

  • германия-
  • берлин-
  • имоти-
  • покупка-
  • чужденци
Чужденци без право на имоти в Берлин - 1
Снимка: Shutterstock

Чужденци да нямат право да купуват недвижими имоти в Берлин. Това предложение на кмета на германската столица Михаел Мюлер вече е внесено за обсъждане в местния парламент. Статистиката е повече от трагична. За последните 10 години цените на имотите в Берлин се удвоиха. И независимо от това, че законът защитава наемодателите в най-голяма степен в сравнение, с която й да е друга европейска столица, последният буквално е изтикан от пазара, заради значителното увеличение на данъците.

"С голямо внимание следя ситуацията по ограничаване продажбата на недвижими имоти на чужденци в Нова Зеландия. И смятам да заимствам голяма част от приложеното там тук в Берлин. Ще предложа на общинския съвет да разработи предложения за предотвратяване на спекулации с жилища. Възнамеряваме да подходим към този въпрос възможно най-конструктивно и гъвкаво", казва в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung Мюлер.

Изпълнителният директор на L&B Immobiliya Любов Баумгертнер е скептична по отношение на мерките, които ще бъдат предприети: "Правителството се опитва с все сила да „угоди” на своите избиратели и по този начин да забави темпа на поскъпване на жилищата, както и наемните нива. Ограничаването на покупката на имоти от страна на чужденци на практика трудно може да бъде осъществена в реалния живот, тъй като голяма част от жителите на Германия, и в частност на Берлин, са чужденци. Те в голяма степен допринасят за напълване на местната, а също така и на държавната хазна. Затова приемането на подобен закон ще ограничи правата на чужденците".

Така че, ако въпросният закон бъде приет, то той ще засегне в най-голяма степен тези чужденци, които нямат германско гражданство. А те нямат никакви други основания за придобиване на имот, освен с цел спекулация. Освен това, ще има цял набор от изключения и други възможности за покупка на имоти от страна на чужденци. „От тази гл.т. не мисля, че промените ще охладят значително пазара. Към момента основната група купувачи са германците и чужденците, които нямат гражданство”, казва Баумгертнер.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 швестерски ценности

    8 3 Отговор
    Първо ги кани после не им дава да купуват жилища !?!? Луда бабичка така скоро те насилствено, ще вземат имотчетата на германските джендъри !
  • 2 гостьо

    5 0 Отговор
    Някой ден и ние ще имаме подобен кмет
    Естествено като падне диктатурата
  • 3 Бруталстан

    7 0 Отговор
    Гледам блокчето - няма остъклени, запушени с ИТОНГ балкони, няма климатици по стени и парапети, няма графити до втория етаж. И се питам Защо? Защо там може а в България не може? Защото българският политик знае че българина ще вие на умряло ако му изчистят блока от това което е настроил по него. Затова градовете приличат на кенефи. Има ли оправяне тая държава?

    Коментиран от #5, #8

  • 4 ЗигЗаг

    3 0 Отговор
    Най-вероятно става въпрос за инвеститори, които взимат жилища за да ги отдават под наем. Ако живееш постоянно в града, ще имаш право да закупиш. Същото стана в Нова Зеландия и някои от китайските градове. Ако не си постоянно пребиваващ - нямаш право да закупиш жилище.
  • 5 Германистан

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бруталстан":

    А бе то и от други съм чувал да коментират, че в Германия не ползвали климатици и се питат защо??? Ами близо е до акъла мисли,мисли,мисли..., или най мразим да мислим??? Да не е защото летните температури там рядко минават 20 градуса или е защото градовете са газифицирани и през зимата се отопляват на газ?? Не знам ама то май климатика не е хубаво нещо щот в Германия никой не го ползва!

    Коментиран от #7

  • 6 ели

    2 0 Отговор
    Мисля , немците бавно много бавно се събуждат от зимния си сън. В Берлин повечето автокъщи са в "ръцете" на арабите а някои собствениците са с турски произход .А в центъра на някои градове не можете да чуете немска реч.
  • 7 Бруталстан

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Германистан":

    Кенеф. Потвърждение с коментар. Тази територия се нуждае от жестока диктатура. Когато мнозинството те вкарва в кенеф, значи с демокрация не може, не става, не се получава.
  • 8 Bubbles

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бруталстан":

    По-голяма селения от така нареченото УСВОЯВАНЕ на балкон няма и няма и да има!
    В България е пълно с чудеса на "инженерната" и "архитектурната" "мисъл". Защо? Ми щото всеки дебил с малко пари почва да кърти, дупчи, маже, строи и т.н. с мисълта че ще живее в палат едвали не, стигат до там че строят стаи върху козирките на входовете(нищо че тая козирка е проектирана да издържа много по-малка тежест от цяла една стая, някои дори вдигат нови етажи над покривите, други къртят НОСЕЩИ стени с цел разширяване и/или преустройство на кутийката...
    Абе точно както каза и ти - КОЧИНА!