30 Август, 2018 16:21 2 418 2

Исландия: Растат опасенията от образуването на имотен балон

  • исландия-
  • жилища-
  • цени-
  • наем
Исландия: Растат опасенията от образуването на имотен балон - 1
Снимка: Shutterstock

Силният приток на туристи, чуждестранни инвеститори и имигранти сериозно понижи достъпността до жилища от страна на исландците и "подгря" слуховете за образуването на имотен балон. Постепенно държавата се превръща в една от най-недостъпните за придобиване на имот, а също така и за наемане на жилище, като се има предвид силният ръст при месечната рента.

От 2008 г. икономиката на Исландия се смяташе за една от най-стабилните в Европа. До голяма степен това се дължеше на сектори риболов и промишленост, както и на постепенното нормализиране на банковия сектор. Днес обаче тя се сблъсква с нови предизвикателства. За периода 2008-2017 гг. броят на туристите се е увеличил с 440%. Ако в началото на разглеждания период Исландия е била посетена от 500 000 туристи, то през 2017-а техният брой надвишава 2.2 млн. души. И независимо от солидния приход от този сектор в държавната хазна на страната, чието население е едва 350 000 души, вълната от туристи доведе и до някои негативни последствия. Последните допринесоха не само за повишаване цената на хотелските нощувки, но и до ръст на наемите на жилищата.

Върху движението на цените на имотите влияние оказа не само туристическият поток, но и безработицата. От началото на 2018 г. процентът на незаетите се е повишил до 3.6% от трудоспособното население. Още в края на 2017-а този показател достигна 3.4%. Много исландци не могат да си позволят да отидат да си търсят работа в друг град, а от своя страна работодателите не успяват да попълнят вакантните места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    2 2 Отговор
    "Силният приток на туристи, чуждестранни инвеститори и имигранти сериозно понижи достъпността до жилища" - същото е и в България - хора от цял свят се избиват за Тикволандия, панеляците и бараките ни. За справка новина от последните дни: https://fakti.bg/biznes/325332-sriv-na-chujdestrannite-investicii-u-nas
  • 2 Умен

    0 0 Отговор
    Празна новина. С колко са поскъпнали там наемите и цените, че се притесняват от имотен балон? Има само броя туристи и процента безработни.