Last news in Fakti

1 Септември, 2018 09:37 7 772 12

Къде в Германия има работа и изгодни наеми?

  • германия-
  • жилища-
  • наем-
  • работа-
  • град
Къде в Германия има работа и изгодни наеми? - 1
Снимка: Shutterstock

Поради икономическия подем в много германски градове броят на незаетите работни места расте, а наемите за жилища остават сравнително ниски. Такъв е случаят особено в средноголемите и малките градове, сочат експерти.

Германия бележи икономически бум. Същевременно изпитва голям недостиг от квалифицирана работна ръка. Ето защо федералното правителство подготвя закон за целенасочено привличане на чуждестранни икономически мигранти. При това не само големите германски градове се нуждаят от чуждестранните специалисти с висше и средно техническо образование. Броят на вакантните работни места расте и в много средноголеми и малки градове.

В метрополиите наемите са високи и изяждат заплатите. Учените от Института за германска икономика в Кьолн установяват уникална ситуация. Преуспяващите фирми разкриват все повече нови работни места в средноголемите и малки градове, а жилищните наеми там остават на сравнително изгодна цена. Това увеличава привлекателността на тези градове и ги прави сериозни конкуренти на милионните метрополии. В Германия това са Берлин, Хамбург, Мюнхен и Кьолн. Тук разбира се, човек може да намери най-различни и високоплатени работни места.

Авторите на изследването посочват, че през последните години в Берлин са създадени над 20 000 работни места в сектора на информационните технологии. В същото време жилищните наеми в германската столица са с 130-142 процента по-високи от средните наеми в страната. И това не е всичко. В Мюнхен, градът с най-скъпи недвижими имоти в Германия, жилищният наем (без режийните разноски) надвишава с до 170 процента средните показатели за страната. Много често мюнхенските работодатели плащат надбавки за своите висококвалифицирани специалсти. Но работниците със средни доходи не получават такива надбавки, сочат експертите.

Къде има най-добри шансове за привлекателна работа?

Експертите от Института за германска икономика препоръчват на средноголемите и малки градове активно да правят реклама на евтините жилища в своите региони. От друга страна, експертите съветват търсещите работа да се ориентират целенасочено към региони, където добрите възможности за трудоустрояване се съчетават с ниски жилищни наеми. Учените формулират един вид "златно правило": шансовете за намиране на привлекателна работа са по-големи в южните и западните части на Германия, отколкото в северните и източните. В изследването са приведени и редица примери. Град Йена, който по времето на ГДР беше известен със заводите Карл Цайс, днес е важен център на висшите технологии в провинция Тюрингия. В този средновековен град има две висши учебни заведения. А това е гаранция за по-голям брой работни места, тъй като около университетите в днешна Германия обикновено се формират изследователски институти, тясно специализирани фирми и клиники.

Броят на вакантните места в Йена е 67 на 100 регистрирани безработни. Ако обаче са отчете фактът, пишат експертите, че работодателите обикновено обявяват пред бюрата по труда само половината от незаетите работни места, това означава, че броят на вакантните места е по-голям от този на търсещите работа. От статистическа гледна точка това свидетелства за острия недостиг на квалифицирани кадри. А жилищните наеми в Йена съставляват само 81 процента от средните показатели за Германия.

Малки градове, малък бизнес и "скрити шампиони"

Привлекателни са и регионите в южната част на федерална провинция Северн Рейн-Вестфалия, сочат експертите. Например в град Изерлон, с почти стохилядно население, на 100 безработни се падат 57 вакантни места. А жилищните наеми са само 78 процента от средното равнище на наемите в цялата страна. Експертите подчертават, че в този планински и горист район на Северен Рейн-Вестфалия няма големи фирми. Затова пък тук съществуват над 150 "скрити шампиони". Така се наричат тясно специализираните малки фирми, най-често в машиностроенето, които работят предимно за износ и в определени сегменти се нареждат сред световните лидери. В някои региони на Германия броят на обявените вакантни места дори е по-голям от броя на регистрираните безработни. Един от тези региони се намира в Долна Саксония, до границата с Холандия. В град Нордхорн с петдесетхилядно население, на 100 безработни се падат 111 вакантни работни места. А наемът за жилище съставлява 78 процента от средните показатели за Германия.

Бавария - високи технологии в старинни градове

Подобна е ситуацията и в южната част на страната в провинция Баден Вюртемберг. В живописния старинен град Швебиш-Хал с четиридесетхилядно население има 101 вакантни маста, а нивото на наемите е 82 процента. Тук, както и в Нордхорн има нужда не само от специалисти във високотехнологичните фирми, а и от хора с "обичайни" професии. Най-голям интерес за хората, които търсят едновременно добре платена работа и жилище на достъпни цени, представляват различните райони на провинция Бавария, пишат учените от Института за германска икономика. Те дават за пример основаният още от римляните град Регенсбург, чийто център е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Авторите на изследването сочат Регенсбург и околностите като пример и за това, че жилищните наеми съвпадат със средните показатели за Германия. Чрез интерактивната карта на сайта на института, човек може бързо да се убеди, че огромно търсене на кадри съществува и в редица други баварски градове, например във Вюрцбург, Ансбах и Донаувьорт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балакк

    30 3 Отговор
    Търсят се източни ба ла ци за да бачкат за заплати заради които немците неискат да работят
  • 2 Ю Кортес

    35 6 Отговор
    По добре дайте къде има по малко арабско и турско население защото Германия вече не е германска
  • 3 Начо

    31 3 Отговор
    Най вече търсят източно европейки да сменят памперси на дърти германци и да обслужват млади араби.това е истината и не се лъжете
  • 4 толерастията е вредна

    28 3 Отговор
    Дори да приемем теорията, че има недостиг на работници, как Меркел, ще реши проблема канейки "инженера" соециалиста по овце Махмуд и 6-те му забулени жени, които никога няма да работят с 25-твче им деца !?!? И защо Махмуд да работи, като инженер в заводче за производство на профили, като дори името не може да си напише, но получава над 30 хил Е месечни помощи, защото 5 от жените му се водят "самотни майки" и има 25 деца ???? Не може да провеждаш джендърска политика да се приветства женитбата на еднополови и всякакви знайни и незнайни същества и да чакаш поколение ???? Не може да мразиш по умните и пробивни източноевропейци и да се опитваш да ги изгониш, защото работят по-добре !? И после да ревеш, че няма, кой да ти работи !? Като цяло, какво излиза, немците искат едни "канаки", както ги наричат да им работят, а те да са врликите бели господари ? Може ама да видят, какво се случва в такива страни с такъв "режим" !
  • 5 Хасан Дитрих

    17 1 Отговор
    Що е то Германия и има ли почва в Европа?
  • 6 чалма тв

    7 3 Отговор
    как така има работни места,след като милиони бурки придошли с китаби за програамисти и инженери, или само като добитък за разплод...
  • 7 ЕХА

    3 4 Отговор
    германци ще носят бурки и чалми или сикир башка.
  • 8 браво краво

    10 3 Отговор
    безполезно четиво ...пиар на провалена политика на Меркел, има работа, няма кадри, а милиони мигранти само баласт , от тях не очаквайте интерес към свободни работни места.
  • 9 патриотъ

    6 2 Отговор
    Малоумниците съсипаха Европа,сега реват!
  • 10 777

    8 1 Отговор
    "Чужденците вън" Да си я работят работата немците !
  • 11 Кака Мара

    4 0 Отговор
    Баба Меркел каза: ..след мен идва оня с мустака ..
  • 12 1313

    0 0 Отговор
    Работа има в Германия, но се иска работене,темпои резултати.Чужденци има много, но в България да не са само отбрано общество - светът е вече Мултикултурен. Обаче в Германия има действащ закон и шанс за кадърните хора без връзки! Живея от години в Германия и честно казано нивото в обслужващата сфера е доста добро, има уважение независимо кой си и откъде си. Ама дупе трябва и сърце да имаш да почнеш от нулата! И не всички мием чинии и подобни - а и да е така няма срамен труд. Престанете хора с тази злоба!Много от българите в чужбина сме по-големи родолюбци от тези останали на територията й! Това че работим извън България не означава,че сме се отказали от нея.