4 Септември, 2018 14:21 3 650 30

Царят ще си търси правата в Страсбург

  • врана-
  • дворец-
  • каролев-
  • сакскобургготски
Царят ще си търси правата в Страсбург - 1
Снимка: Shutterstock

Симеон Сакскобургготски ще продължи да търси правата си на собственик на имоти в България пред съда в Страсбург. „Царските имоти не подлежат на реституция, тъй като те никога не са били стопанисвани от държавата”, каза финансистът Владимир Каролев, цитиран от Нова Телевизия. Той цитира глава 11 от Търновската конституция, според която "държавните имоти принадлежат на българското царство и с тях не може да се ползват нито князете, нито техните роднини, начинът, по който такива имоти се отстъпват и разпореждането с приходите им трябва да се определя със закон, а те да се управляват от министър".

Според Каролев това означава, че имотите от цивилната листа, които са ползвани от князете, не са били държавни, защото нито е приеман такъв закон, нито е назначаван такъв министър, нито някога в закон за държавния бюджет са били описвани разходи за имотите, ползвани от царското семейство.

Защитникът на интересите на държавата по делото адвокат Ирен Савова обаче твърди, че така наречената цивилна листа е държавна институция, а царските имоти са били признати за държавни със закон от 1947 година.

"Господин Сакскобургготски имаше възможност, твърдейки, че това са негови лични имоти да мине през процедура по реституция, уреждайки законодателно тази възможност. Той беше достатъчно дълго време в управлението и този въпрос можеше да се реши законодателно. Начинът, по който се възстановяват царските имоти, не е съобразен със законовия ред в нашата държава", обясни Савова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    37 4 Отговор
    Много светски стана този цар бе.То тоя за пари и имоти ,исляма ще приеме

    Коментиран от #9

  • 2 НКВД

    28 3 Отговор
    Няма търпение да вземе имота и да го изиграе в ,,Монте Карло" треска го гони
  • 3 РЗС

    27 3 Отговор
    ебаси бокл1ка
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 балама

    21 2 Отговор
    "Права", друг път. Ще търси далаверата. В Страстбург.
  • 6 какъв цар е тоя

    19 3 Отговор
    какъв цар е тоя ?
    беше премиер и то най-калпавия , който историята ще запомни
    и цар-премиер - в света такова чудо не е имало.....
    какви претенции може да има той към България и в качеството си на какъв ?
  • 7 ГосТ

    15 2 Отговор
    мамин каролкьо на първа редица. Вместо да бъдат смачквани такива гниди,те се превръщат в угоени въшки. Че и компетенция изказват по ред въпроси.
  • 8 ганьо хубавеца

    25 3 Отговор
    Нормално, тия "царе" не са БЪЛГАРИ и са го доказали през вековете, като започнем с дядо му Фердинанд, вкарал България в 2 национални катастрофи, пълен боклук и комарджия, та да завършим с баща му Борис 3, който някой хора незаслужено възхваляват!!!!! България нямало начин да остане неутрална? Нямало начин да не служи на Германците???? Долна лъжа, имало е начин, РЕПАРАЦИИТЕ са плащани до 80-те години на миналия век, МИЛИАРДИ, на Гърция, Сърбия и Румъния!!!!!!!
    Тия изроди толкова са ощетили България, че е огромна наглост Симо 800-те дни да иска пари и имоти! Той само доказва, че е достоен наследник на кобургските миндили.
  • 9 H2SO4OH

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Усмивката":

    Внукът му се казва Симеон-Хасан
  • 10 лакон

    21 3 Отговор
    Егаси наглия цар. Врана специално той го беше дарил на столична община. Нищо не трябва да се дава на тоя мошеник.
  • 11 бял

    14 5 Отговор
    Боклук,я сега и малък Тошко да си търси правата в Страсбурги и тиквата да се маха от резиденцията.
  • 12 321

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "михаела транс":

    Напълно правилно. Само не мога да разбера - как няма един журналист, който да му го пусне записа от тогава и да го пита - какво точно е имал предвид и защо сега реве на умряло за частната собственост.
  • 13 Дядо

    9 1 Отговор
    Ганьо Хубавеца (пост №8 тук): Много си прав човече, но понеже държавата ни и народът не поставиха въпрос за "царските" им зулуми и вини за национални трагедии, сега бумерангът на се насочва към потърпевшите от тях- що за наглост, що за сини са подобни кървища?!? А скоро в България ще останат само такива като Каролев- нали затова и никой от "елита" не вижда стойностни хора на небосклона.
  • 14 Пердето

    13 1 Отговор
    Този дърт пръдльо, защо не си заминава в Мадрид, ами още "виси"тук? Егати наглеца. Но и той като цялото му родословие са все алчни "владетели". Всичко в България е сабственост на българите. Какъв цар ,кави пет лева. Никой не го е канонизирал за български цар.
  • 15 Адолф

    6 11 Отговор
    Както на много от пишештите тук,и на мен Симеон не ми е симпатичен,но двореца Врана е негов по наследство от дедо му Фердинанд.Имота е купен от продавача хаджи Боне Петров със собствени пари за 50000 златни лева.Със собствени пари е построен и двореца.За другите имоти не знам,но двореца Врана е на Симеон и сестра му Мария Луиза.

    Коментиран от #17

  • 16 Тъп

    10 1 Отговор
    Дъртио комарджио със зъби ноктета драпа да го намразят и последните му вентилатори.Ке доде момента с камъни и дръве да го гоним .Наглец та дрънка.
  • 17 Усмивката

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Адолф":

    Адоолфчо ,слушай сега....Със сигурност въпросът е многоцелеви .Тенденциите са многополюсни ,а над всиско и си има много страни......право каза че не гу е купил той.Но това е най малкото касаещо обществото.Къде ще живее.Взел дал.По другата страна моралната е с по широк отзвук .Има си причина.Българинът ,в съдбовни моменти не се е интересувал от материални неща .За него е изведтно ,че с малко подкрепа и разбиране е готов да извърши чутовни неща.Затова сме българи до сега ,а не татари ,славяни,или хасановци( да ме извинят именниците).Незнам какво ще търси в Страсбург ,но за българина той е бита карта.

    Коментиран от #21

  • 18 въх

    9 1 Отговор
    царю - честити, извинявай, но не си от нашето племе, не си желан и не се натискай за дом по тия земи.
  • 19 Алчен нагъл пръд....

    6 1 Отговор
    Никой няма прао да се бърка на Българският Народ и Съд, НЯМА ТАКАВА НАТРАПЕНА ФАМИЛИЯ като сакс..дръндрън, какви имоти иска? Никога и никой не го е канонизирал за цар и то на България ! КАРОЛЕВ ТИ ДОСТА СЕ УВЛИЧАШ А СИ ,МАЙ НЕ СИ БЪЛГАРИН ? АМИ ЩОМ ЩЕ ПРИЛАГАТ СИЛА СРЕЩУ НАС ДА ОТВОРИМ ГРАНИЦИТЕ ЗА БЕЖАНЦИТЕ КЪМ ЗАПАДНА ЕВРОПА ?
  • 20 Путин

    5 1 Отговор
    Няма и да я чета тая статя, само ще нахраня некъдърника, който я е писал/а. Ти оше ли имаш цар, бе, тоя крадец на българския народ не е и никога не е бил цар на никой.
  • 21 Адолф

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Усмивката":

    Усмивка,съгласен съм с теб,че Симеон е бита карта като политик,но като гражданин има права.В Страсбург ще си потърси правата и сигурен съм,че ше спечели.Тогава всички ние ще плащаме разноските.

    Коментиран от #24

  • 22 алекс

    4 0 Отговор
    Що за горите дето му върнаха никой не пише,върнали му 400 декара по вече и докато държавата си ги прибере обратно Симеон ги изсякъл и продал. А другите върнати дали са негови.
  • 23 Усмивката

    2 0 Отговор
    Той ще спечели един имот ,но ще загуби онова коет и с пари не се плащя.И ще остане като човекът мерзавец....това малко ли е
  • 24 Усмивката

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Адолф":

    Той ще спечели един имот ,но ще загуби онова което и с пари не се купува.И ще остане като човекът мерзавец....това малко ли е

    Коментиран от #25

  • 25 Адолф

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Усмивката":

    Той това вече го е постигнал.
  • 26 Zorro

    1 0 Отговор
    Какво ни занимавате с този комарджия?
  • 27 Ита

    1 0 Отговор
    По логиката на така наречения цар г-н Сакскобурготски, на другаря Тодор Живков трябва да се върнат всички заводи, дето ги профукаха, барабар с половината България, защото е застроена преди така наречената демокрация?!

    Коментиран от #29

  • 28 Манфред

    0 1 Отговор
    Ало плювачите,Що не се захванете да плювате за имотите на ББ на ЦвЦв и други подобни?
  • 29 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ита":

    В това число и НДК
  • 30 Анна

    0 0 Отговор
    Алооо,като ви чета простотиите по горе и ми става чоглаво.Що не си мълчите ,другарчета.Троленето,просташкото,вашето вече не преде.Имотите са царски, на Царя са и неговото семейство.И умници,само едно да знаете.Царете ни след Освобождението са превърнали България в модерна за времето си държава.А Цар Симеон Втори има съществена заслуга за влизането ни е ЕС.Разбрано!И защо не се ориентирате на изток,в братските степи,тайги,тундри.Там простащината ви няма да личи толкова.Българомразци!