5 Септември, 2018 13:51 19 097 26

Кризата отново ще тръгне от недвижимите имоти

  • криза-
  • недвижими имоти-
  • банки
Кризата отново ще тръгне от недвижимите имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Началото на новата световна икономическа криза ще тръгне от сектора „недвижими имоти”, прогнозират експерти на Европейската централна банка. Те обаче заявяват, че днес банковият сектор е много по-добре подготвен на посрещне предизвикателствата й в сравнение с преди 10 години. Днес банките са с по-добра капитализация, висока ликвидност, а цената на парите е ниска. Трябва обаче да се отчете фактът, че някои банки не могат успешно да придобият допълнителна ликвидност, когато пазарът е под напрежение.

Търговските имоти са секторът, от който най-вероятно може да тръгне кризата, предупреждават специалисти, макар да са на мнение, че са взети доста солидни мерки за ограничаване на рисковете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Който

    17 3 Отговор
    разбира, тук се спира. Става въпрос за един филм, който сега върви по замунда ..... пряко свързан с темата за кризата. Бих казал много добре и точно представил " банките - убийци ". Препоръчвам, търсете .....The.Big.Short
  • 3 Схватлив

    48 8 Отговор
    Банките ти взимат имота, който си взел със заем/кредит/ипотека и сега почвате да разбирате ЗАЩО, бяха толкова ниски лихвите преди да хванат достатъчно рибки в мрежатаааа. Всички трябва да живееем и работим за БАНКИТЕ - собствениците на имоти са презирани и тъпкани! Работата е РБ да стане като в ЕС - всичко под наем и ако сте кадърни хорана 3-4то поколение ще си имате дом... Ааа не бе ние не се стремим към ЕС - ние не знаем, какво е там, ние не сме живели и работили ТАМ! Затова и не си взимаме вече жени-чалгарки от България )))

    Коментиран от #15

  • 4 Глупости

    46 14 Отговор
    Държавите печатат пари като за световно и така обезценяват спестяванията на народа за да крадат чиновниците повече. Умните хора си влагат парите в активи които запазват стойността си. Земя, жилища, злато. Платените журналисти се опитват да дискредитират тези активи и народът да даде парите си на депозит в банките и там да се топят.

    Коментиран от #20

  • 5 СВЕТЕЦА

    54 60 Отговор
    БАНКИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ НА НЕКАДЪРНИЦИТЕ КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ВЪРНАТ ДЪЛГА.БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА ТЪПИ,МЪРЗЕЛИВИ,НЕКАДЪРНИ И ВЕЧНО МРЪНКАЩИ ТЪРТЕИ.ЯСНОООООООО!

    Коментиран от #7

  • 6 БМВ Е34 БРЦ ГАЗ

    15 5 Отговор
    Амазон и Епъл и по 1 трилион като се крандупнат става 2008 тогава се затриха 5 трилиона

    Коментиран от #9

  • 7 тИК Так

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "СВЕТЕЦА":

    Всеки иска да бъте това което не е. И да има това което неможе д си позволи. ЛЕСНО!!!!!
  • 8 Дани

    5 3 Отговор
    Защо банката да ми вземе апартамента, който изплащам на ниска лихва? Нали го плащам? Или има някакви капанчета? Споделете!
  • 9 Morgoth

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "БМВ Е34 БРЦ ГАЗ":

    Точно тези двете компании изобщо не са се засилили да се гътат :)
  • 10 ТРОПЧО

    12 9 Отговор
    КОЯ КРИЗА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ТЯ НЕ Е СВЪРШВАЛА ЗА ПОВЕЧЕТО ШМАТКИ ДЕТО СЕ НАБАЛБУКВАТ С НЕДВИЖИМИ ИМОТИ КАКТО КАЗВАТ ТАПАЦИТЕ ИНВЕСТИЦИЯ ХА ХА ХА КУПУВАТ ДЕБЕЛО ПРОДАВАТ ТЪНКО И ПОСЛЕ РЕВАТ КОИ ГИ КАРА П.ОСТО СА КУХИ ЛЕИКИ ПОСЛЕ БАНКИТЕ ГИ ЛАПНАТ БЕЗ ПАРИ И ДУХАИ ДУДУК ОЛИГОФРЕНИ СТОЯТ ГЛАДНИ АМА АПАРТАМЕНТ ИМАТ ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА НЕГО РАБОТЯТ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тъпчо

    8 9 Отговор
    ТРОПЧО КУХ СИ ТИ,ЩОМ МОГА ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯ ПЛАЩАМ ВНОСКА А НЕ НАЕМ И СИ ОСТАВА ВЛОЖЕНИЕ.ПРОСТ ПРИМЕР ПЪРВОТО ЖИЛИЩЕ ГО ВЗЕХ ЗА 18000ЛВ СЕГА СТРУВА 70000 НА 43 СЪМ КОГАТО РЕША МОГА ДА ГО ПРОДАМ НА ЗАГУБА ХА ХА ХА ГОВОРИТЕ СИ С ДУПЕТАТА

    Коментиран от #25

  • 14 Тъпчо

    6 8 Отговор
    Втория е 48000 евра на зелено вече реалност в момента е 70000 евра кое е по добре да го купиш или наем пари на вятъра?

    Коментиран от #16

  • 15 балонаааа

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "Схватлив":

    Пълни глупости. В ЕС хората имат пари да си купят собствено жилище и съотношението заплата към цена на апартамент там е доста по-високо. Например един апартамент във Валенсия е 60-70 хиляди евро, средна заплата - около 1500 евро. Това е град с около милион жители и в пъти по-добре поддържан от калната ни мръсна и обрасла с треви, храсти и саморасли дръвчета столица. В Германия също цените са поносими с изключение на 3-4 града. Единствено жилище в Лондон е трудно да се изплати за човек с образование и добра работа, но имам познати които купиха там, просто ще го изплащат 30 години. Само ние нямаме възможност да си купим жилище, защото тук играят други фактори - най-големия естествено е корупцията. В имоти се перат милиарди у нас. Не само чужди пари. Всеки кмет, министър, депутат, прокурор, съдия и всякакъв ръководен персонал в държавата взима пари под масата и тези пари не се държат в банки. Наливат се в имотния пазар. Просто никой не те пита от къде си ги взел, след като апартамента се обявява на половин цена, останалото се доплаща пак под масата. Но и агенциите които трябва да разследват също прибират пари и си затварят очите. Но ще ги видим след 10-15 години хората с по 10-20 апартамента на кой ще ги продават. Защото междувременно се строи, а населението на София ще спре да се увеличава.
  • 16 успех

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Тъпчо":

    Вземи още няколко, но не си предвидил, че и други мислят като теб. Хората с много апартаменти ще изгорят, просто защото строителния сектор се активизира и предлагането ще надмине търсенето догодина. Тогава ще те питам като имаш апартамент за 70000 и друг апартамент за 70000 на кой ще ги продадеш след като желаещи няма? Точно това разбраха и банките 2008ма - активи имат ама нямат ликвидност. И се оказа, че за да ги продадат тези активи трябваше да свалят цената на половина и в някои случаи повече. Пък ти ако искаш си дръж апартаментите и си купи с тях хляб и кисело мляко.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Те така

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "успех":

    Имай си ти едно апартаментче в София център или на хубаво място в хубав квартал, на 5 крачки от метро и с гараж, близо до детска градина и училище... па да те питам тогава желаещи няма ли :)
  • 19 Ачо

    2 1 Отговор
    Не е вярно !!!Стига лъгахте хората!
    Или поне изчакайте малко,тези човекарници който се настройха нали трябва някой да ги купи! Криза няма да има купувайте !!!!
  • 20 Ачо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости":

    И аз тва им викам,най добрата инвестиция! Инвестирай в бетон това е!
  • 21 Тъпчо

    0 2 Отговор
    Не сте ме разбрали става въпрос за наем и вноска, после не ми трябват други,втория го взех защото първия ми стана малък а това за чужбина е дълга тема.1500 за прошляци без език
  • 22 123

    4 1 Отговор
    Данък "лукс" който въведе Гърция, за тези с много жилища и всичко си идва на място. Също и за тези,които купуват за да ги отдават под-наем,контрол и готово.

    Коментиран от #26

  • 23 Умен

    3 0 Отговор
    Кризата няма да дойде от имотите а от банките. Още от сега започнаха с версиите. Толкова години да раздаваш кредити с ниска лихва, няма как да имаш ликвидност. Че голяма част от тези кредити особено в България отиват за имоти, е ясно, но няма да са виновни те. Имотен балон няма в западна европа. Само тук. Там поскъпването е в нормални граници 5-10% на година а не като тука 50%.
  • 24 Ачо

    2 0 Отговор
    Хм....при тези цени ...строят като полудели.Не е нужно даже да си с иконом.образование ,да се сетиш как ще свърши таз работа нали?
  • 25 Ачо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тъпчо":

    Да принципно си прав,но знаеш какво е ликвидност нали?Знаеш,че цените сега са вискои заради високата ликвидност на имотите (лесно се продава) Сега е така,но с тези темпове на стройтелство до къде ще се стигне утре.....до година ...до две? ще станат като в Лондон цените нали,едва ли.
    Тук ако не е далавера не си струва две дъски с пирон да се сковат!
    Не очаквам да ме разбереш....нито повечето тук.
  • 26 Марто

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    Най-добрият коментар от всички!