Last news in Fakti

1 Ноември, 2018 17:55 4 301 4

В Испания наемателите са повече от купувачите

  • испания-
  • жилища-
  • наем-
  • цени

По света

В Испания наемателите са повече от купувачите - 1
Снимка: Shutterstock

Сделките с жилища по отношение на наемите през тази година в Испания ще достигнат 566 000, а тези за покупка ще са 557 000, сочат прогнозите на компанията Anticipa Real Estate. Това ще доведе до увеличение на наемния пазар с 2.5% през тази година в сравнение с 2017-а. Въпреки тези данни все още повече испанци живеят в собствени жилища и по-малко под наем.

Доходността от отдаване под наем в последно време отчита лек спад. „Тенденцията в полза на наемния пазар е временна и след няколко години превес отново ще имат сделките за покупка на жилище, а не на наем”, коментират анализатори. Прогнозата им е, че през 2019 г. броят на сделките за наем ще се увеличи с 1.4% спрямо тази година, до 580 000, а при продажбите ръстът ще е в рамките на 5.4%, до 587 000 броя. Що се отнася до 2020 г. увеличението ще е съответно 2.4% и 4.8%.

Делът на собствеността в различните възрастови групи варира значително. Най-голям е броят на собствениците на възраст над 65 години – 89%. Близо 40% от хората на възраст между 18 и 39 години живеят под наем.

Със 6.3% ще поскъпнат жилищата през 2019 г., прогнозират анализатори. Въпреки това в края на следващата година цените ще са с 15% по-ниски от пика през 2007 г. Най-голям ръст на цените се очаква в Каталуния – 8.8% и Мадрид – 10%-11%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И какво чудно има?

    3 3 Отговор
    Като купиш жилище за инвестиция да не би като се срути там да живее още първият наемател?
  • 2 dragula

    1 0 Отговор
    Или пък един наемател да не си смени квартирата и два пъти за една година.
  • 3 Строителни войски

    0 2 Отговор
    Да се саздаде държавна строителна компания и строителни бригади от престъпници с до 10 годишни присъди и да бачкат за леб и .
    Квадратния метър в София ще е 200Е в прованса 80Е
  • 4 Сотир от Секеречево

    2 0 Отговор
    "В Испания наемателите са повече от купувачите"
    "...Въпреки тези данни все още повече испанци живеят в собствени жилища и по-малко под наем..."
    НЕЩО НЕ Е МНОГО ЯСНО