5 Ноември, 2018 06:21 5 958 8

Бижуто на Катар (СНИМКИ)

  • катар-
  • доха-
  • летище

Архитектура

Технологиите дават невероятен полет на архитектурната мисъл. В света вече съществуват и са в процес на изграждане действително невероятни сгради-шедьоври. Сред тях е летище „Хамад” в Доха (Катар). Едва ли има пътник, който преминава през него и който да не иска да остане поне няколко часа, за да разгледа как най-модерните технологии са вплетени в една екстравагантна архитектура.

Летището отваря врати през месец май 2014 г. В него пътниците могат да си приложат няколкочасова шопинг терапия в бутици на световноизвестни марки, които предлагат буквално всичко – козметика, дрехи, обувки, аксесоари, електроника, бижута и часовници, книги, музика и филми, произведения на изкуството, храни и напитки от цял свят, спортно оборудване.

Интересното е, че повечето магазини залагат не толкова на стоките, а на това да предоставят на клиента едно интерактивно преживяване. В един от най-големите магазини за играчки има огромна площ за игра, на която избраните играчки могат да бъдат пробвани. Услуга, която привлича не само малки, но и големи.

Лаундж зоните са запазената марка на всяко летище. Салони има по целия терминал. Интериорът им е така решен, че предразполага към релаксация. На разположение на пътниците са стаи за отдих, конферентни зали, бизнес център, душове и кътове за пушачи. Разбира се, всичко това е допълнено от високоскоростен интернет. Отличната кухня от изтънчени блюда също е неизменна част от преживяването.

Скулпторите. Това е запазената марка на „Хамад”. Някои от тях са създадени специално за летището, а други гостуват за кратко.

На пет места на аеропорта са разположени работни станции. Те са оборудвани с бюра и компютри. От там всеки пътник има безплатен достъп до интернет. Има и зарядни за телефон, таблет или лаптоп. Макар телефоните вече напълно да са заменени от смартфони, на летището в Доха има телефонни кабини. От там може да се разговаря с всяка точка по света. Единствено е необходимо да се купи предплатена карта от Qatar Duty Free.

Черешката на тортата е хотелът, който се намира на територията на летището и SPA центъра към него. Той може да се използва и от пътници, чийто времеви промеждутък между полетите е под 5 часа. Елегантност и уют. Така накратко могат да бъдат описани стаите и апартаментите. На разположение на пътниците са румсървиз, SPA центъра и фитнеса на хотела, както и две игрища за скуош.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бизнесдама

    3 14 Отговор
    Изкупувам матрьошки за износ в Катар, но се търсят само с надпис “Сделано в СССР”
  • 2 Хосе

    4 17 Отговор
    иска се едно 7-8 рихтер и едно цунами та нещата да си дойдат на място
  • 3 дедо

    7 1 Отговор
    Е, то като нашето бе!

    Коментиран от #4

  • 4 1234

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "дедо":

    Нашето има по-добър интернет! Все пак е нещо!
  • 5 Sri Lanka

    6 2 Отговор
    Каквото и да е в самия Катар няма нищо за гледане. Ако се пътува към далечния изток по-добре е прикачване в Истанбул, Индия или Москва и др.
  • 6 Чичо

    8 0 Отговор
    не виждам ханъмите
  • 7 гост

    2 2 Отговор
    И какво чудо е това, някаква модерна архитектура. Идеята за чудесата по света не е ли това което е създадено от природата по естествен път , или това което е създадено през древността , като пирамидите , кулата в пиза и тнт. Ако това им е виждането за нови чудеса , да дойдат в България и ще видят в Бояна, Драгалевци и по черноморието такива чудеса за който и не са сънували , създадени от нашите олигарси.
  • 8 Мазут Газил

    1 0 Отговор
    Интересно ще е да видим картина,след изчерпването на петрола и природния газ