7 Ноември, 2018 10:55 2 019 4

Без театър в Централната баня

  • централна баня-
  • театър-
  • предназначение-
  • общинари-
  • общинари

Столица

Идеята в сградата на бившата Централна баня в София да се направят музикални и театрални зали се препъна в несъгласието на опозицията в Столичния общински съвет. БСП остро възрази на намерението, описано в доклад на заместник-кмета по културата Тодор Чобанов, и настоя сградата да запази първоначалната си връзка с минералната вода. ГЕРБ пък изненадващо се съобрази с недоволството и оттегли решението за допълнителен анализ, припомня „Сега”. Така съдбата на емблематичната сграда към момента остава неясна.

Преди няколко години в част от банята (5000 кв. м) местната власт помести музей за история на София, а сега на дневен ред е проект останалите 7000 кв. м, които в момента се рушат, да се превърнат в място за кинопрожекции, изложби и различни културни и обществени събития. На мястото на женския басейн трябва да се направи музикална зала, а на мястото на мъжкия да се изгради театър. Два вътрешни двора пък са предвидени да се превърнат в централна зала. В нея ще има минерален извор, който да напомня на първоначалното предназначение на този район.

Тази еволюция обаче не се хареса на опозицията. "Да имаш създадена инфраструктура за минерална баня и да направиш в басейните й "зали за събития" е театър на абсурда!", възмути се БСП на заседание на комисията по култура. Левите съветници напомниха, че преди малко повече от година СОС гласува програма за развитие на минералните извори, според която в северното крило на Централната минерална баня ще бъде изграден модерен спа център. Затова съветниците са категорично против подобно преустройство на Централна минерална баня и отнемането на възможността на гражданите на столицата да се ползват от богатството на минералната вода. Според тях за преобразуването на банята в музей задължително трябва да бъдат попитани и столичани, макар че сградата не се ползва по предназначение от 1986 г.

Иво Божков от ДСБ също е на мнение, че сградата трябва да възстанови функцията си на баня. "Когато има желание, има и начин", коментира той пред "Сега", давайки пример с реставрирането на банята в Банкя в спа център.

В крайна сметка председателят на комисията по култура Малина Едрева предложи решението да отпадне от дневния ред на утрешното заседание на СОС, за да бъде изготвен подробен анализ, на базата на който да бъде взето решение какво ще се случи със знаковата сграда. Според зам.-кмета Чобанов обаче трябва да се действа бързо, тъй като фасадата е в много лошо състояние. Той парира искането на опозицията банята да запази предназначението си с данните, че дебитът на водата там е намалял драстично до 12 л/сек, като половината от него се използва за отопление на музея на София. Затова не било удачно да се мисли за спа център.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    13 1 Отговор
    Тарикатска работа , отиваш на театър и се връщаш изкъпан.
  • 2 Бай Благой

    4 0 Отговор
    По мое скромно мнение е абсолютна тъпотия и пари на вятъра да превръщаш нещо, което има връзка с минерални извори, което е правено за баня (изолации, настилки и т.н.) да се превръща в каквото и да било друго.
    Но както се казва пари за пенсии, грижи и болни деца може да няма ама за такива "експертни мнения и идеи" може!
    Мутренска му работа.
  • 3 Гост

    4 0 Отговор
    Този музей са пари хвърлени на вятъра. Никой не ходи там, освен ако някой от измислените екскурзоводи заведе там група. Повече чужденци се впечатляват от безплатната топла минерална вода на спирката и снимат там. Да си се върне банята. Римляни, турци, са я използвали по предназначение, само ние - музей. Усвоени пари, или к'во беше това.
  • 4 Теляка

    0 0 Отговор
    Хайде сега всички да си вземат кърпите и хавлиите, защото ще ги водиме на какво? -На Баня!

    Ох, баня, ох, кеф. Софийската бяня-голям кеф.
    Ето го и попа-сапунисва топа.
    Ох, баня, ох,кеф ша ти го изтъркам за някой лев.
    Ох, баня,ох кеф.Софийската бяня-голям кеф.
    Ето го и кмета, сапунисва чепа.
    Ох, баня, ох, кеф ша ти го изтъркам за някой лев.
    Ох, баня, ох, кеф.Софийската бяня-голям кеф.
    Ето я кметицата, сапунисва цицата.
    Ох, баня. Ох кеф. Ша ти я изтъркам за някой лев. Ох, баня. Ох кеф. Ша ти я изтъркам за някой лев.