2 Април, 2020 09:21 2 493 7

Инвеститорите се връщат в Китай

  • китай-
  • инвеститори-
  • недвижими имоти
Инвеститорите се връщат в Китай - 1
Снимка: Shutterstock

След като САЩ се превърнаха в най-голямото огнище на пандемията от коронавируса, инвеститорите започнаха да търсят други пазари. Сега сред управляващите фондове започна да нараства желанието отново да придобиват китайски активи.

Последната информация от Китай е за очаквано постепенно възобновяване на икономическата активност. Затова ръководители на такива инвестиционни гиганти като Pinebridge Investments или UBS увеличават своето присъствие на китайския пазар. „Оптимист съм за китайския пазар. Потреблението на въглища и продажбата на недвижими имоти достигна 80%-90% от нивото си преди пандемията. Пазарът на труда също се активизира”, казва Келвин Тей, регионален инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management.

Вниманието на инвеститорите е насочено към технологичните компании, но при по-високи рискове, поради което Pinebridge предпочитат сектора на недвижими имоти. Причината – заемите са на ниска цена, което стимулира притока на пари в сектора.

Рисковете обаче остават. На първо място анализатори говорят за втора вълна от пандемията. Друг фактор обаче е спадът в експорта, който се очкава през второто тримесечие на текущата година. Той може да достигне до 30% спрямо същото тримесечие на 2019 г., растеж на дълга – особено сред строителните компании, които имат най-малък достъп към офшорно финансиране в американски долари, задълбочаване на геополитеческия разкол между Китай и САЩ, което може да доведе до ескалация на икономическата война.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китай

    4 4 Отговор
    Нали търгуват с Европа и САЩ няма как да имат икономика и тия мурциняри
  • 2 Ако Китай

    5 7 Отговор
    Се съвземат от корона вируса, и икономиката и пазара им тръгне да се развива и ние имаме голям шанс. През последните години много китайски делегации, фирми и инвеститори посетиха България. Китай обича България и ще и помогне да се съвземе от кризата.
  • 3 А у нас къде са?

    7 1 Отговор
    Барбата ги разкара отдавна, душейки ги да му плащат, че ще инвестират тук. От около 70 милиярда, инвестираните пари спаднаха до 600 - 700 милиона!!! А след вируса кой ли ще остане???? Никой!!! Благодарим ти Боце за подхода поради който инвестициите намаляха с цели единадесет пъти!!!
  • 4 Червеният петел

    1 2 Отговор
    Няма да се притеснявате - иоана ще е новата световна валута както изглежда - докато сащ печата няколко трилона без покритие - според мен тръмп е истински голям приятел на - кндр комунизма скоро и у нас няма поводи за притеснение
  • 5 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ДА ПРЕДПРИЕМЕ ИКОНОМИЧЕСКА ВОЙНА С КИТАЙ -ЗА САЩ Е РАВНОСИЛНО ДА АТАКУВА РУСИЯ -С РАКЕТИ !!!!!
  • 6 ASD

    1 1 Отговор
    Очаква ни най-голямото преливане на капитал през следващите два месеца!!!
    Китайската икономика се възстанови от вируса, докато в САЩ положението е извън контрол. В края на месеца се очаква в САЩ да умират по над 100 000 на ден! Комбинирано със срива на петролните компании и последващия фалит на някой банки се очертава ПЕРФЕКТНАТА БУРЯ. След която САЩ ще се превърнат в сива зона.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.