Last news in Fakti

13 Април, 2020 16:58 7 740 9

Наемите могат да се увеличат

  • румъния-
  • наем-
  • румънска лея

Поскъпване от 25% на някои видове имоти при съседите

Наемите могат да се увеличат - 1
Снимка: Shutterstock

Обезценяването на румънската лея през текущата година може да окаже влияние върху пазара на недвижими имоти. До момента обезценяването на националната валута на северната ни съседка беше незначително – малко над 1% за последните няколко месеца спрямо еврото. Това е малък ръст ако се направи съпоставка с други държави от Европейския съюз като Полша, Чехия и Унгария, където националните валути отслабнаха с над 10% спрямо еврото. Ако румънската лея се сблъска с аналогична „амортизация”, наемните нива значително ще се повишат, което ще доведе до допълнителни разходи до 25 000 EUR на година на големи офиси с площ 1000 кв.м в Букурещ.

„При сценарий на екстремен риск, като обезценяване на националната валута спрямо еврото от 10%, цената на имотите ще се повиши с 25 EUR/кв.м на година. Това е много, особено при днешните условия. На практика тази разлика трябва да е поеме наемателят, но законодателно са налице ограничения наемодателят да води преговори, особено когато става дума за офисни и търговски обекти”, поясняват анализатори от консултантската компания Colliers International.

В момента се обсъждат варианти за нови договорни отношение при наемите. Собствениците имат възможност за краткосрочен „отпуск” при наемите или дори за определен период от време наемателят да не плаща рента. Подобна практика вече беше въведена в редица държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тролл2

    16 1 Отговор
    Кой ще плаща??

    Коментиран от #5

  • 2 турист

    16 2 Отговор
    При една инфлация не само наемите, но абсолютно всичко се увеличава. Така че умникът, измислил заглавието, да ходи да копа.
  • 3 Последния софиянец

    16 6 Отговор
    Да е жив и здрав Валутния борд. А Боко Тиквата ни ръга в Евро чакалнята дето можем да седим и 5 години, а лева да пропада.

    Коментиран от #4

  • 4 оня с коня

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    На теб ясно ли ти е,че ако бяхме в Еврозоната,сега нямаше да вземе само 1,3 МИЛИАРДА ЕВРО-ПОМОЩ,а НЯКОЛКО ПЪТИ ПОВЕЧЕ?Не че тоя Милиард и триста хил. Евро е малко,щото една Сърбия например НЕ ПОЛУЧАВА АБСОЛЮТНО НИЩО, ама ..."няколко пъти в повече" как ти се струва?И вместо да се вайкаш за "Евентуалното" пропадане на Бълг. Лев като влезем в "Чакалнята",що не се разтревожиш за Настоящото пропадане на Рублата например - нали сме "Братя" с руснаците?

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тролл2":

    Не е важно, че няма да има кой да плаща. Важното е, медиите винаги да тръбят, че наемите се качват, за да надъхват хората, че трябва да плащат повече.
  • 6 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    А на теб ясно ли ти е, че истинските българи се стремим да разчитаме на собствените си сили, вместо да се молим на еврозоната, за някой лев помощи. На теб просията пред ЕС може и да ти е много удобна, ама ние искаме силна и независима България. Независима от анадолци, от руснаци, от амери, шваби, френекета и вся остолная сволоч.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Алчен брокер на имоти

    4 2 Отговор
    Ще се увеличат, ще се увеличат, ма иска чакане. Иначе ще се увеличат в сънищата на брокерите. Поредният имотен балон се спихна.
  • 9 няма страшно

    0 3 Отговор
    Като слушам нашите мъдреци - имотите ще поевтинеят. Тогава ще стане лесно за наемателите - ще си купят жилища, вместо да плащат високи наеми.