Last news in Fakti

14 Април, 2020 17:52 6 889 4

Една държава губи 122 млрд. EUR

  • италия-
  • жилища-
  • сделки-
  • коронавирус-
  • цени

Цените няма да паднат толкова, колкото сделките

Една държава губи 122 млрд. EUR - 1
Снимка: Shutterstock

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в Италия действително е много сериозна. Това е основният извод от анализ на консултантската компания Nomisma. Оборотът от сделки през първото тримесечие се е свил с 9 млрд. EUR, до 22 млрд. EUR. Възстановяването на пазара ще отнеме минимум 3 години, прогнозират експерти, а загубите ще бъдат в размер на 122 млрд. EUR.

През текущата година ще има съкращаване на изплащането на ипотечни заеми, а също така и допълнителни разходи и данъци, които купувачите ще бъдат задължени да плащат. Причината е повишаване на безработицата. Ако до избухването на пандемията от коронавирус експертите очакваха спад под 10% на незаетите в трудоспособна възраст, то сега техните прогнозират над 13% безработица към 2022 г. Това означава, че сделките с жилища ще спаднат с близо 50 000 броя, до 120 000 покупко-продажби на година. А на пазара ще „седят” 8%-18% от апартаментите.

Прогнозите на експертите са, че краткосрочен план цените ще се понижат, но не толкова драматично, колкото броят на продажбите. По данни на информационната онлайн платформа Idealista, през първото тримесечие на текущата година цените са се понижили с 0.4% спрямо последното тримесечие на 2019 г. и с 2% на годишна база. Към днешна дата средната цена на квадратен метър жилищна площ е 1700 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо не губи

    15 5 Отговор
    Ше си напечатат трилиони евро и нема да има загуби така е на запад от десетилетия

    Коментиран от #2

  • 2 Много

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Нищо не губи":

    знаеш бе и ти си от ония разбирачи не излизалин от панеления блок
  • 3 Рошко

    6 4 Отговор
    Ротшилд ше им на печата новички
  • 4 брокера

    4 0 Отговор
    Средно 1700 евро на квадрат! Хайде братя - га ги минем Италианците. Предлагам от утре в Обеля и Люлин 10 минимум 2000 евро на квадрат! В центъра 5000 евро на квадрат, за да можем да борим центъра на Рим и Мадрид. Нищо, че заплатата у нас е 3-4 пъти по-ниска. Балъци много!