Last news in Fakti

16 Април, 2020 13:36 2 540 4

Близо 20% от фирмите печелят от работата от вкъщи

  • офиси-
  • работа-
  • коронавирус-
  • colliers international-
  • анкета
Близо 20% от фирмите печелят от работата от вкъщи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Към началото на април малка част от компаниите са предприели мерки за оптимизация на разходите включващи преустановяване на плащания към контрагенти (5%), съкращение на персонал (2%) и намаляване на заплати (2%). Най-разпространения сред участниците подход за справяне в ситуацията на здравната криза, , е въвеждането на работата от вкъщи. Близо 90% от компаниите са имали такава практика и преди извънредното положение. Тази мярка е осъществена в различна степен - 82% са успели да я въведат за почти цялата фирма, 16% - за повече от половината служители, а останалите 2% са я приложили за по-малка част от екипа - между 26% - 50%. Дистанционното изпълнение на работните задължения ще продължи да бъде факт и през следващия месец. Това са основните изводи от анкета проведена от консултантската компания Colliers сред компании от пазара на офис площи в страната във връзка с влиянието на COVID-19.

Близо половината от компаниите не отчитат съществено отражение на кризата върху продуктивността им. При 23% от тях е налице негативен ефект по отношение на обем на работа и приходи, а при 19% е точно обратното – регистрират положителни резултати.

Очакванията са за ръст на дела на компаниите (от 5% на 14%), които възнамеряват да преустановят плащанията на наеми и режийни разходи, и към контрагенти. 9% не са решили какво ще предприемат, а 7% ще намалят работни заплати и/или ще въведат принудителен отпуск. Едва 2% от интервюираните смятат да се възползват от правителствените мерки за подкрепа на бизнеса. Половината от участниците очакват негативно влияние на кризата в рамките на следващите от 9 до 18 месеца, най-вече защото обслужват и пряко засегнати сектори. 19% считат, че за тях няма да настъпи особена промяна, 16 % от интервюираните прогнозират краткосрочен позитивен ефект върху бизнеса им.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булгарче

    9 0 Отговор
    а колко гладуват и мизерстват? или те не са от значение?
  • 2 ...

    4 4 Отговор
    Пълни глупости. Не познавам нито един човек, който да работи от вкъщи в момента. Може би броят секс камерите в тия 20%, където масово са рускини , украинки и българки .
  • 3 майната

    0 2 Отговор
    Абе кво лъжите само . Не можеш да намериш свестен човек за елементарна работа-хората не са гладни в БГ. Почти всеки има нещо по наследство така че. Това нещо ги накара станат по -мързеливи , да се вайкат , някой да им е длъжен все и така. Я вижте кво става пазаруват като луди.
  • 4 Дръвчо

    0 0 Отговор
    На тоз домашния бизнес му викат проституция. Ама тя не е незаконна, така че това е хубаво щом има разтеж. Май е верно че сме държавата на проститутките. Поне така се пее в една песен.