21 Април, 2020 15:18 25 299 13

За пръв път поевтиняване при жилищата

  • имоти-
  • цени-
  • сделки-
  • скандинавия

За последните 10 години цените в Сверена Европа вървяха само нагоре

За пръв път поевтиняване при жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Евтини ипотечни кредити и непрекъснато поскъпващи жилища. Това свикнаха да гледат през последните 10 години жителите на държави като Финландия, Швеция, Норвегия и Дания. През 2020-та се наблюдава обрат – спад в цените, както при жилищата, така и при къщите и парцелите.

В Дания в 7 от 10 региона се регистрира поевтиняване. С 1.5% са поевтинели разглежданите имоти в Копенхаген, като анализатори прогнозират тенденцията да продължи.

В Швеция освен цените, спад се отчита и при реализираните покупко-продажби. През последните две седмици на март се отчитат 15% по-малко сделки, като тенденцията ще се запаси и през април. В Стокхолм е най-силния спад на цените – 1.7%.

Аналогични са данните и за Норвегия, само където през март лихвите по ипотечни заеми са отчели спад от 1.4%, а продажбите буквално „рухнаха”.

Във Финландия цените дълго време не отчитат промяна нито към повишаване, нито към спад.

От началото на пандемията шведското правителство и Централната банка са предоставили на търговските банки над 9 млрд. EUR. Властите предлагат месечно да се печатат копюри на същата стойност. Въпросът е дали при спад на цените, дали това безпрецедентно печатане на пари няма да повиши инфлацията.

Ситуацията може да доведе отново до поскъпване на имотите и девалвация на валути като американския долар и датската крона в резултат на увеличаване на паричната маса.

„В момента е важно търговските банки да продължат да предоставят междинно финансиране. Опитът от предишната икономическа криза показва, че промяната в динамиката на покупко-продажбата е деструктивна за пазара на жилища”, казва генералният директор на Real Estate Norway Хенинг Лаурисен.

С цел да се противодейства на спада на броя реализирани сделки и поевтиняването на жилищата правителствата в региона предприеха редица мерки, касаещи ипотечните заеми. От миналата седмица шведите могат да отложат плащането на месечната си вноска по кредита. Подобни действия или вече са въведени, или се обсъждат в съседните скандинавски държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Eee

    35 2 Отговор
    При тая криза с тоя вирус да не би случайно да очаквате за голямо поскъпване на жилищата?😂
  • 3 РЕНТИЕР

    15 16 Отговор
    1,7 % надолу в цената?
    Всеки може сам да си направи сметка, колко голямо е обезценяването при имотите.
    А продуктите, стоките и услугите, колко поскъпнаха за същото времето?
    Кеш в джоба или пари в банка е лудост!
    Само имот, обезценява се... но не толкова много.

    Коментиран от #4

  • 4 Highspirited

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "РЕНТИЕР":

    Ако имаш много пари и не знаеш как да ги завъртиш да ти носят повече приходи, може да ги замръзиш в тухли,то големи приходи няма да има поне в следващите 5-6 г.Но като дългосрочна инвестиция, е добре стига да разполагаш с достатъчно пари за да живееш. Не е добре ако нямаш пари и теглиш кредит, в края на годината , тези които имат глупоста да го направят ще разберат...
  • 5 Станислав Фотев

    5 3 Отговор
    Да не забравяме че Дания преди 2 години дигна цените с 50%,сега че са паднали малко не и пука
  • 6 АнтиВата

    16 1 Отговор
    Брокерчетата се самонавиват.
    Никой вече няма да тегли кредит.
    А който има кеш в този финансов пазар има далеч по интересни неща
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Васко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Питащ":

    Те не са били там никога :)
  • 9 Българин

    5 3 Отговор
    И за винаги ще са ефтини вече няма кой да ги купува
  • 10 бабаЯга

    11 1 Отговор
    Когато имаш добри имоти на добро място без ипотеки и заеми , дори без да ти носят доход пак е по добре отколкото да нямаш. А за без пари никой няма да ти продаде и торба с лйна.
  • 11 Хаха

    11 0 Отговор
    Не е лошо да намалят и комисионна алчните брокери! 3-4% комисионна за оглед, няма вече. Целете се надолу или глад за вас
  • 12 ЛЪЖИ ОПАШАТИ

    0 0 Отговор
    НАПРАВО БЕЗ ПАРИ
  • 13 Може би

    1 0 Отговор
    Само не ми е ясно как толкова бързо ги правят тези статистики. Имотите специално не са кило месо или кило картофи, макар че и при тези продукти имо специфика. Всеки имот е строго специфичен и най глупаво е да се говори за цени на квадратен метър и от там да се вади "статистика". Единствено досторено може да бъде ако се посочат имоти, които са били обявени на дадена цена и са продадени поради кризата на по ниска. Но пак трябва да се отчете дали това не е нормалната отстъпка от страна на продавача.
    Не е толкова просто и достоверно да пляснеш някакви цифри особено при имотите. Виж ако бяха отчели 20% това вече е друго !