Last news in Fakti

23 Април, 2020 14:51 3 064 0

Рязко свиване на инвестиции в този сектор

  • азия-
  • офиси-
  • логистика-
  • търговски площи-
  • пандемия-
  • коронавирус

Щетите в Азиатско тихоокеанския регион ще бъдат компенсирани

Рязко свиване на инвестиции в този сектор - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията от коронавирус рязко сви инвестициите в търговски имоти в Азиатско тихоокеанския регион, сочи изследване на анализаторската компания JLL. За първото тримесечие на текущата година са реализирани инвестиции на обща стойност 29.5 млн. USD, което е с 34% по-малко спрямо същия период на 2019-а.

В Сингапур сделките са спаднали с 37%. Експерти прогнозират още по-голям спад във вложенията в китайска собственост, а също така отчитат, че жилищата в Хонг Конг са поевтинели между 15% и 20% заради бума на безработни. В същото време пазари като Южна Корея и Япония продължават да са активни, както преди пандемията, дори някои отчитат ръст спрямо периода преди нейното начало.

„Спадът в броя на реализираните сделки в Азиатско тихоокеанския регион през първото тримесечие беше очакван, отчитайки влиянието на COVID-19. Редица инвеститори преустановиха дейност в резултат на несигурната икономическа ситуация. Очевидно е, че свиването ще продължи и през второто тримесечие, а за възстановяване може да говорим едва през втората половина на текущата година”, коментира Стюард Кроу, генерален директор на JLL за Азиатско тихоокеанския регион.

Най-силно в резултат на пандемията пострада секторът на търговия на дребно. Свиването тук през първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата е 39% заради блокирането на търговията и въвеждането на дистанция.

Обемът на транзакциите с офис площи също отчете спад от 35%, а в хотелиерството той е 22%. В производството и логистиката той е 9%.

Според анализатори, като се отчете фактът, че делвата активност в континентален Китай през март постепенно се нормализира, а някои части на региона са успели да избегнат пълното блокиране, съществен спад в търсенето и цените за периода януари-март 2020 г. е малко вероятен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА