Last news in Fakti

29 Април, 2020 13:21 3 546 5

Имотен сегмент, в който ще има съществени промени

  • офиси-
  • българия-
  • софия-
  • пазар-
  • наем

Свободните офис площи ще продължат да се увеличават

Имотен сегмент, в който ще има съществени промени - 1
Снимка: М. Богданова ©

Обемът на наетите офис площи през първото тримесечие на 2020 г. отчита спад от 22% спрямо същия период на 2019 г. Общо наети са били 26 665 кв.м. Близо 40% от сделките са за подновяване на съществуващи договори, сочат данните от анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Голяма част от наемателите преосмислят или отлагат планирани разширения на офисите си, предвиждани релокации, а също и променят бизнес стратегиите си в опит да се справят със ситуацията в резултат на пандемията от коронавируса.

„Макар извънредното положение у нас да засегна само месец от първото тримесечие, данните за периода са показателни за отражението му върху сектора. Пазарът на офиси в София е изправен пред значително забавяне поради икономическата несигурност и отслабващата бизнес активност, причинена от COVID-19. Липсата на договори за наем за сгради в строеж, които доскоро бяха един от двигателите в сегмента, е сигнал за задържане на търсенето и е предпоставка за плавно покачване на дела на незаетите площи през следващите тримесечия“, коментира Станимира Пашова, партньор и мениджър „Офис площи“ в компанията.

В началото на годината свободните офиси се задържат около 10%, но нетното усвояване намалява до 7088 кв.м. Като причина експертите посочват отложени разширения на наематели или забавяне на довършителните работи в новонаети помещения.

В период на задържане на търсенето, офертните цени остават без промяна. Офертните наеми за офиси клас А в централна градска част се задържат на 15 EUR/кв.м, а в сгради по главните булеварди на София - около 12-14 EUR/кв.м.

„Предвид предстоящата обща рецесия и свиващите се пазари в повечето отрасли на икономиката, очакваме офертните наемни нива да бъдат под сериозен натиск през следващата година. Първата видима страна на този натиск ще бъде повишеният процент на незаетите площи, в това число предлагане на площи за пренаемане, както и освобождаване на част от наетите към момента офиси в съществуващи сгради. В ситуация на неизвестност търсенето ще продължи да се задържа, за да позволи на компаниите да се адаптират към новата ситуация, както и да направят правилни прогнози за развитието си в новата бизнес и социална среда“, посочва Станимира Пашова.

От гледна точка на предлагането също се очаква забавяне. Със завършването на Сграда 3 от Garitage Park и обновяването на малък офис проект, предлагането на офиси Клас А и Б се увеличи едва с 23 900 кв. м за първото тримесечие. И при двата проекта е налице голям процент предварително отдадени площи, в резултат от активното търсене на висок клас офиси през последните години.

Към началото на 2020 г. общият обем офис площи надхвърли 2 млн. кв.м, а в процес на изграждане са около 390 000 кв.м. Някои от планираните проекти обаче може да бъдат отложени, като в краткосрочен план е слабо вероятно да стартира строителството на нови обекти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    КАК СЕ ОТЧИТА СПАД ОТ НУЛАТА ???
  • 2 Тито

    8 7 Отговор
    Всичко ще се срине на имотният пазар само гледайте до 3-4 месеца какво ще става.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА ИМА НОВО СТРОИТЕЛСТВО С НОВА АРХИТЕКТУРА -бъдещето е това-яко строежи на мястото на старите .Идва новото време ХУБАВОТО ВРЕМЕ-СПОКОЙНО
  • 5 Надървен

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тито":

    Нищо няма да стане, освен лягане и ставане като всеки ден