Last news in Fakti

30 Април, 2020 15:10 36 279 81

Какво се случва с жилищата към края на април

  • жилища-
  • цени-
  • финансиране-
  • bulgarian properties-
  • полина стойкова

Пазарът се стабилизира отчитат анализатори

Какво се случва с жилищата към края на април - 1
Снимка: М. Богданова ©

Периодът 1 януари-13 март 2020 г. беше изключително динамичен за пазара на недвижими имоти у нас и отчете значителен ръст в броя на реализираните сделки. От 13-ти до момента обаче ситуация се промени много бързо. „Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Сделки се сключваха активно през цялото тримесечие, буквално до момента на обявяване на извънредното положение. Данните на компанията на база новосключени сделки показват задържане на обема от реализирани сделки на сходни нива като тези през първите месеци на 2019 г. По-голямата част от покупко-продажбите са почти финализирани и отказите към момента са минимални.

Въпросът, който всички участници на пазара си задават е, какво ще се случи отсега нататък. „Все още е много трудно да се правят прогнози поради недостатъчната яснота относно времевите хоризонти за справяне с епидемията. Все пак, вече разполагаме с някои ранни индикации относно развитието на пазара и възстановяването на активността. Oт средата на април се забелязва раздвижване, тъй като хората се пренастроиха към новата реалност и започват да възобновяват действия по изпълнение на своите планове и бизнес задачи”, коментира Стойкова.

Пазарната активност се възстановява. Доказателство за това е нарастващият брой запитвания за имоти, които се върнаха на нивата отпреди кризата. Наред с виртуалните огледи, започват да се провеждат и все повече реални, без които трудно би се стигало до сделки.

Цените на имотите за момента остават без съществено изменение. Продавачите са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои. Купувачите също изчакват - по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките. Страните са отворени към диалог и преговори.

Интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Също така, особен интерес привличат качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение.

Работата по строителните обекти не спира. Повечето от тях дадоха уверение, че разполагат с нужните материали, финансиране и предпазни мерки, за да продължат да работят. Това става видно в изминалите вече почти два месеца – много от обектите бележат значителен напредък и някои дори биват въвеждани в експлоатация.

Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата. Все пак, повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процентът на самоучастие и обезпеченията.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лидер

    126 5 Отговор
    Пазарът обикновено се стабилизира преди започване на спада, а дали ще е спад или срив ще покаже времето?!
  • 2 Случаен

    136 20 Отговор
    Глупости,на кой ще му е до купуването на имоти,като няма какво да яде...............тия луди ли са,ей само с лакардии се почна в тая страна....всички гледат от Боко и се водят по акьла му,а той няма ;)

    Коментиран от #31, #58, #73

  • 3 С една дума

    187 13 Отговор
    Всичко е на шест. Блажени са вярващите. Уникална поръчкова статия, а всеки ден бюрата по труда отчитат хиляди безработни.

    Коментиран от #36

  • 4 ггг

    111 18 Отговор
    Леле глад майка, пожрлавам на брокерите уапешна преквалификация. Имотите ще поевтинеят минимум 40%. Ако има живи след кризата и има палиски ще пазаруваме доста евтино.
  • 5 Тито

    109 27 Отговор
    Имотите ще се сринат до 50-70 процента след кризата на никои няма да му е до имоти а ще гледа да има пари за храна.идва голям глад българи.

    Коментиран от #48

  • 6 Eee

    99 13 Отговор
    Намаляйте цените и продавайте докато има кой да купува че по-късно хората ще си пазят парите само за храна.

    Коментиран от #65

  • 7 И още

    119 5 Отговор
    До сега не съм срещал статия, където брокерите да кажат намаляваме комисионните с 1,5% заради ситуацията

    Коментиран от #16, #32

  • 8 българка

    99 4 Отговор
    Статията е поръчана от Bulgarian roperties. Какво пвече да казваме?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гладни и на улицата

    47 52 Отговор
    Като гледам тук пишат хора,които мислят само за задниците си.Парите, с които си купувате храна няма как да стигнат за жилище и преди криза, и след криза....
  • 11 Гвтока

    28 52 Отговор
    Бихте ли напомнили кога в БГ са падали цените на имотите, че нещо ми се губи.

    Коментиран от #20, #26, #33, #46, #49

  • 12 Гост

    70 6 Отговор
    Всеки разумен и не притиснат от обстоятелствата клиент ще изчака,и изчакването ще е поне 6 месеца.Тези сделки сега са такива,които са стартирани преди мерките за пандемията.Нека да видим след май месец към средата на Юни и след това колко сделки ще има и на какви цени.А за есента не ми се говори.Този който има нужда от жилище ще купи и сега ,но вече ще иска да е завършено.Свърши тази където ще строиш с парите на клиента.
  • 13 Батя

    43 8 Отговор
    Продава се обширна и панорамна палатна къща в Барцелона притежава два басейна сауна фитнес хиликоптерна площадка киносалон и осем спални плюс една булченска цена по договаряне

    Коментиран от #70

  • 14 Ю Кортес

    52 10 Отговор
    Който не е купил,няма да купи и по време на криза,дали падат или се вдигат,тях не ги грее защото все нямат.
    Какво ще стане.Добрите имоти ги свалят от продажба и чакат по добри времена.
    Новото,започнато го доизкарат.Който предприемач има кредити продава на по ниска цена,който няма,изчаква.
    Панелките у киреча и за доизживяване в тях на старите хора.
    Който не може да си обслужва кредита е на ЧСИ,банките решават дали да продават или също да изчакат.
    Най общо,хубавото държи цената,плявата е надолу.

    Коментиран от #17, #37

  • 15 Пацо

    101 1 Отговор
    Искам тази криза да направи две неща.
    Първо,жилищата да се продават с посочена квадратура само на светлата жилищна площ.
    Второ,продажбите на зелено да са с банкова застраховка на предприемача,която да гарантира на купувача връщане на парите плюс лихви и пропуснати ползи при неизпълнение от страна на инвеститора.Това е практика в САЩ.И там има продажби на зелено.Дори при забавяне на обекта,инвеститора чрез банкова застраховка плаща неустойка на купувача.

    Коментиран от #25

  • 16 Читател

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "И още":

    Няма и да срещнеш... а всъщост, в кой бранш в Бг видя такова нещо?

    Коментиран от #38

  • 17 Пацо

    37 9 Отговор

    До коментар #14 от "Ю Кортес":

    Пазар има в София.Другаде е безмислено,по добре под наем,защото,купиш ли после в провинцията продаваш на загуба.Демографията е сериозна работа и не прощава.
    То,същото е и германия,Чехия,Австрия иде.Нарича се,застаряване на населението и преселение на младите в големите градове.

    Коментиран от #19

  • 18 ???

    49 12 Отговор
    Който има парички и с криза и без криза пак ще купува!!!България е в кризи още от турско р. И до днес

    Коментиран от #24

  • 19 Ю Кортес

    24 4 Отговор

    До коментар #17 от "Пацо":

    Тъй,тъй,То и сега има евтиния.Видин,тристаен,тухла,център,изглед дунавската градина 55000 лева.Същия,200 лева месечен наем,ама желаещи ни за наем ни за купуване няма.След 10 години,ептен няма.
    Същото е и по малките градове отдалечени от големите центрове в германия.
  • 20 Ххх

    50 8 Отговор

    До коментар #11 от "Гвтока":

    На жената явно са и платили за серия статии, може би и на сайта който е в една лодка с бгпропътри. Манипулация се казва това. В Бг, няма реална икономика, сделки и тн, Всичко е лъгане и далавери. Тия койот ще теглят кредити много да мислят, нищо друго нама да кажа...

    Коментиран от #39

  • 21 жалка работа

    63 8 Отговор
    какво ли не драскат за да спасят пазара, НО....иде страхотен СРИВ

    Коментиран от #40

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Иванка

    51 4 Отговор
    Какво се случва когато хладилника разбере че телевизора го лъже?

    Коментиран от #60

  • 24 Ххх

    25 2 Отговор

    До коментар #18 от "???":

    това не е така, защото ако купиш на високи цени, след това ще се набуташ да продаваш на ниски. А кредитите е още по зле...
  • 25 Панов

    56 3 Отговор

    До коментар #15 от "Пацо":

    Това,жив да съм,няма да го видя.Само в бг е тоя абсурд,на шпакловка и замаска.То,в САЩ тераси и балкони въобще не влизат в площа,Продажбите са напълно завършен с обзаведени кухня и баня.

    Коментиран от #64, #67

  • 26 guest

    40 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гвтока":

    предишната криза, от 2008, цените до 2014 паднаха наполовина,след това пак се надуха. 2021- почва спад дъно 2025-26, след това пак почва надуване на балона:)))
  • 27 Процента

    66 4 Отговор
    Почти една и съща статия със един и същ смисъл обиколи няколко подобни онлайн издания...
    Очевидно е колко е поръчкова и че обслужва интересите на боркерски фирми и строители.
    Не случайно сме на 111-то място по свобода на словото.
    Дори няма да си правя труда да коментирам написаното.
  • 28 ЕКСПЕРТ ИМОТИ

    15 34 Отговор
    Ще паднат цените на копторите. Хубавите имоти ще поскъпнат, защото те са дългосрочна инвестиция без инфлационен фактор. Парите се обезценяват и всеки гледа да ги инвестира в нещо читаво.

    Коментиран от #43, #50

  • 29 Българин

    9 7 Отговор
    Къде са тези апартаменти аз търся не мога да намеря апартамент да си купувам или са свършили
  • 30 Гладен брокер

    18 6 Отговор
    Продавам два апартамента! Купете ги! Моля! Без комисионна такса!

    Коментиран от #51

  • 31 Намерин

    8 18 Отговор

    До коментар #2 от "Случаен":

    Панзара е стабилен как-то президента щом си отвори устата и глупостите хвърчат ако се водим по негоциям акъл скок на цените ще има
  • 32 Ново

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "И още":

    Явно това е поръчано от герб заплатите ще растят работа ще има купуваи те «докъто садите на фотьоилите» това човек от бсп не може да го пише «няма криза всичко у нас е в възход» в другите страни спад на цени до 40% да живее герби смело на пред
  • 33 кънчо

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гвтока":

    през 2010 година
  • 34 7947

    31 3 Отговор
    България има бум на непродаваемоста
  • 35 Гост

    31 1 Отговор
    Хахахахахах. Всички бизнесмени глътнаха вода и бързаха да прехвърлят имоти на братовчеди и вуйчовци, сакън да не им ги опишат данъчните. Но тукашните експерти го отчели като бум на имотните сделки. хахахахахахха
  • 36 Гост

    35 4 Отговор

    До коментар #3 от "С една дума":

    не си ли чул че когато човек остане без хляб веднага гледа да си купи някой гарсониера? всички така правят? Било носело късмет

    Коментиран от #55

  • 37 Гост

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ю Кортес":

    те да почакат още година-две да им се върнат цените, пък да видим на какво ще им мязат имотите до тогава. имот не се ли поддържа - запада.
  • 38 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Читател":

    при горивата
  • 39 Гост

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ххх":

    Че кой дава кредити днес? Май само две банки останаха с такава услуга, или бъркам?
  • 40 Гост

    14 5 Отговор

    До коментар #21 от "жалка работа":

    Ще отнеме 4-5 месеца докато почнат да смъкват цените. Имотът не е месо или зеленчук, че да се развали и да поевтинее едва след седмица на липсващи клиенти.
  • 41 Борис

    32 4 Отговор
    Както виждам пак излизаме като страната с най богатите хора, браво. Щом във другите (по бедните) Германия, Франция, Испания, Америка,вече са факт намаленията на цените. Значи найстина ние заслужаваме даже увеличение защото сме Швейцарията на балканите и за нас понятие като криза няма, само така богати българи. Продължаваме да купуваме най-качественото строителството, няма назад!
  • 42 Геша

    40 3 Отговор
    Напоследък само поръчкови статии,явно някои агенции и строители много се притесниха.
  • 43 Инврститор

    35 3 Отговор

    До коментар #28 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    Ще инвестираме,като си дойдат на реалната цена,пък ти си намери някой балък да купи сега.
  • 44 Брокер

    35 2 Отговор
    Щом Полинчето си каза експертното мнение за пазара значи иде сериозен спад! Още помня заветните и статии от 2009 за ръст и просперитет и пазара колабира до 2012.

    Коментиран от #45

  • 45 Миле Китич

    29 2 Отговор

    До коментар #44 от "Брокер":

    Много си прав,тази е известна от едно време,с глупостите си.Пък и е управител на Bulgarian properties,нормално да си защитава интересите,ама пък чак толкова нелогични неща да пише,незнам има ли вече някой който да й се връзва на простотиите.
  • 46 Банкер

    33 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гвтока":

    Явно отскоро следиш пазара,работя в банка от години и помня много добре 2009 година,и годините преди нея.Имам някакво дежа вю,нещата явно се повтарят,балона ще гърми.Ще си поговорим след няколко месеца.Имам имоти ,в които инвестирах след падането на цените ,по точно 2010 година,бих посъветвал хората да изчакат.И мен преди предната криза ме убеждаваха ,че няма да падат цените на качествени имоти,Бла.бла.Добре че не се вързах тогава.
  • 47 Брокер

    28 3 Отговор
    От началото на годината до началото на извънредното положение имам 8 сделки и 17 отдадени наема.Сега в извънредното положение до момента 0 сделки и 4 наема.
  • 48 nux

    10 9 Отговор

    До коментар #5 от "Тито":

    не знам в коя част на България си но аз съм от сравнително малък град и задръстванията след работа вече са факт поне от две седмици.
  • 49 Алонсо

    24 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гвтока":

    2007 65 000 ev 2012 37 000ev за един и същи апартамент
  • 50 guest

    20 1 Отговор

    До коментар #28 от "ЕКСПЕРТ ИМОТИ":

    Каква инфлация? За последните месеци е отрицателна, ама ограмотявайте се малко преди да пишете глупости
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Минчо

    19 1 Отговор
    Значи да купуваме докато не са паднали цените
  • 54 всичко е супер

    19 1 Отговор
    Трябва да не си добре с главата за да купиш 90 кв от който получаваш 70 кв. Дори и цената да е на половина. Ако си го направил и търсиш каде да сложиш елементарна маса с няколко стола. Ще ти дам жокер. Мястото дето я сложиш е мастото дето ти е акъла. Ако няма място значи ....
  • 55 тик так

    14 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Банката в момента може да даде пари на човек. Дето няма пари за хляб. Но всяко нещо си има последствия.
  • 56 Highspirited

    38 2 Отговор
    Миналата година докато пазара вървеше нагоре, почти не излизаха статии за имоти. Сега откакто 2 ри месец, почти няма никакви сделки, за два дни излязоха стотици статии, които искат да убедят българина, че цените са стабилни и че не се очаква спад. Неграмотния финансово човек, може и да прилъжат. Но в момента кредити/ипотеки, почти не се дават, условията се затягат, лихвите се вдигат. И в това време, вместо да излязат статии как хората да се предпазят от бурята която се задава, медиите пускат платени статии и гледат да набутат още хора. Дано живота им да ви тежи на съвеста!!! Всички западни икономически анализатори, са обединени в едно че се задава невиждана рецесия, която може да прерасне в депресия, каквато света не е виждал. Съвета винаги е един и същ, продаване на всички ненужни активи, докато пазара е в пик, /остават няколко месеца, до есента/ и усиленно спестяване. Кеш поне за година две и никакви кредити, заеми.
  • 57 Ново или старо жилище

    3 3 Отговор
    Може да си купи, само богат човек, това се случва...!
  • 58 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Случаен":

    На тези, които трупат дивиденти от кризата. Колкото и да звучи абсурдо, в момента някой трупа огромни активи, именно благодарение на кризата.
  • 59 скоти

    17 3 Отговор
    Те хората не излизат от домовете, улиците са празни, а пазара се стабилизира. Ние пасем баце. Чудят се какви глупости да пишат- мразя да чета платени обяви. То половината държава едвам крета- тея не спряха да си продават хамбарите и кокошарниците. Един съвет- пълнете ги със слама и жито, и с по един циганин пазач. Даваш му "едно малко брадва" да пази от мишките.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 къци

    16 1 Отговор
    Лошото е че не могат да ги продават на Горубляне тия апартаменти. Обявата сигурно щеше да е уникална.
    Чисто нов апартамент, на малко години, с материали "нов внос", печка с газова уредба, швейцарска баба-доктор е живяла вътре. Пред вратата беше израснало дърво и трябваше да го режем.
  • 62 Bulgarian Prop

    21 3 Отговор
    Иде БУМ на непродадени имоти. дори рекламните статии не поагат
  • 63 Друга дума

    8 1 Отговор
    Безработните ще търсят жилица за да ги дават под наем до среда на маи ще исчезнет безработицата и лихвите по кредите ще намалеят и цените на имоти ще се увеличават
  • 64 Дим

    6 14 Отговор

    До коментар #25 от "Панов":

    Ти знаеш ли каква е цената в САЩ и каква е у нас ?
    Не пиши глупости !

    Усещам и едно злорадство на почти във всички коментари, като че ли вие сте на др.планета, а не се сещате, че ако строителството се срине 90% от др.бизнеси ще го последват, вие къде работите на Марс ли ?
    50 до 70 % вие ме разсмивате, гладна кокошка просо сънува !

    Коментиран от #69, #71, #78

  • 65 Какво стана

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Eee":

    Всеки гледа никои не купува значи цените ще се вдигат
  • 66 А един мармот завиваше шоколада

    16 1 Отговор
    Затова ли агенцията на един приятел, която беше в топ 5 по обем на сделки за повече от 3 седмици няма повече от 2 обаждания на ден и то за заем.

    Даже човека ме питаше дали нямам намерение да ходя за постоянно в Чужбина и да ми продаде единия апартамент в Гео Милев, понеже имал кандидат...

    Положението ще е мега леш. Цените на качествените апартаменти няма да ги удари много, ама тия новопостроените по 1500 ще си паднат на реалната от 700-800 за известно време, тъй като търсенето ще е ограничено 99% до продукти и стоки от първа необходимост следващите 6-7 месеца.
  • 67 Паноф,, доктороф, мангалоф и още

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "Панов":

    Истинския Панов, колкото тераси и блокове е завършил, ти на толкова баби не им си виждал,, пештерите,, мързел отстрани като тебе, може да ги плещи до края на живота си....!
  • 68 Реалист

    18 3 Отговор
    Поне 10% се очаква спад в икономиката, безработицата се увеличава, емигрантските пари се редуцират, цели сектори са тотал щета. Кредитирането ще е по-ограничено. Няма логика пазара на имоти да не крашне и то сериозно!
  • 69 и да и не

    10 9 Отговор

    До коментар #64 от "Дим":

    повечето коментират за спад, срив, потоп, криза, 50 % надолу и т.нат,. защото само така ще успеят да се качат на влака, който изпуснаха преди 4-5 години, когата казваха, че след временната стабилизация центие ще паднат с още 2 пъти поколкото бяха паднали. А те се оттогава само нагоре и те хората само да драскат по форумите им остана

    Коментиран от #74, #77

  • 70 Боко

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Батя":

    А някоя манекенка не влиза ли в цената?
  • 71 Данчо

    9 1 Отговор

    До коментар #64 от "Дим":

    Всеки щат е различно, но съответно и лейбъра е различен. Ако си в Охайо може да си купиш къща 20-30к но ще си на 20 на час. И ако си в Калифорния същата къща ще струва 500-600к, но пък ще взимаш 50 на час. Но такъв цирк като пазара на недвижими имоти в България няма. Това ново строителство яко е там, 70 процента от новите сгради никой не би ги сертифицира. Тея плевни дето ги строят тука 500 лева не струват не 1200 евро.
  • 72 Петър Стоев

    7 2 Отговор
    След като всичко е толкова чудно и прекрасно, защо е това бясно суетене и защо са тези поръчкови статии в медиите? Единствено и само от грижа за доброто на гражданите, мисля аз.
  • 73 Ники

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Случаен":

    Абе тъп си като галош който е решил да си купи жилище ще има пари и да се храни едно жилище струва 50 100 хиляди евро никоя банка не дава 100% кредит а ако ти дадат 100% кредитна че имаш много голяма заплата прошляци и бедняци които нямат какво да ядат Даже и не се замислят да си купят жилище явно ти си един от тези ненормалници
  • 74 Ники

    0 5 Отговор

    До коментар #69 от "и да и не":

    Много си прав във всички подобни групи имат точно такива смешници 25 30 годишни живеят при мама и при тати мързи ги да работят и да вземат някаква мизерна заплата и стоят по цял ден и пишат простотии.Най са ми смешни глупаците които казват хората няма ли какво да ядат жилище ще си купуват. Абе тъпаци жилище не се купува с 100 или 200 лева с десетки хиляди спестени левове се купува. Пари които имаш и инвестираш в собствен имот.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Брик

    4 0 Отговор
    Цените ще падат в следващите месеци ,това е ясно и на малките деца.Ако има потенциални продавачи,да се пробват да продадат сега,след няколко месеца ще са на загуба.
  • 77 Банкер

    5 0 Отговор

    До коментар #69 от "и да и не":

    Ще си говорим към края на годината и началото на следващата,в крайна сметка времето ще покаже кой крив и кой е прав.За жалост въпреки разсрочването на кредитите,ще има хора които не.са си направили добре сметката и банките съвсем ще затегнат политиката за новоотпуснати кредити.А болшинството от купувачите ,разчитат на почти пълно финансиране ,нямат много в кеш.Пиша това като достатъчно запознат с политиката на банковите институции.Хората.,които купуват в кеш или имат по- голяма.част от необходимите средства са малцинство,вярвай ми.
  • 78 Дидо

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Дим":

    В никакъв случай злорадстване,просто малко цените трябва да си дойдат на мястото.Най- бедната страна в Европа,не върви да има такива надути цени.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.