30 Април, 2020 15:47 1 721 3

Община губи по 20 000 лв. на месец от наеми

  • ловеч-
  • община-
  • решение-
  • наем-
  • общински имоти

Отстъпка за общински наематели от заплащането на рента, обезщетения и такси

Община губи по 20 000 лв. на месец от наеми - 1
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници в Ловеч приеха предложението на кмета Корнелия Маринова за освобождаване от заплащането на наеми, обезщетения и такси на редица категории общински наематели. Предложението бе прието с 30 гласа „За“, и без гласове „Против“ и „Въздържал се“. Това стана по време на заседание на 30 април, проведено по изключение в Ловчанско читалище "Наука - 1870 г.“. Приетите облекчения са достатъчно всеобхватни и засягат широк кръг наематели.

Извънредното положение е непредвидено и непредотвратимо събитие от извънреден характер, свързано с невъзможността за ползване по предназначение на предоставените под наем и за ползване общински имоти (обекти). Мерките наложиха преустановяване на дейността и функционирането на наетите общински имоти, което доведе до невъзможност от страна на наемателите и ползвателите да заплащат дължимите на Община Ловеч наеми, обезщетения и такси за ползването им, поради което същите депозираха в общината искания за освобождаване от заплащане на наеми, обезщетения и такси за периода на въведените ограничения. На въпрос на общински съветник от какви финансови постъпления се лишава Община Ловеч с това решение, кметът отговори, че става дума за приблизително по 20 000 лева на месец, или за три месеца – около 60 000 лв.

Ето и приетото решение след някои допълнения, направени от вносителя.

1. Освобождава от заплащане на 100 % на дължимите месечни наеми за ползването на общински нежилищни имоти, считано от 13.03.2020 г. – датата на преустановяване на функционирането им, съгласно Заповед №РД-01-124/13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването, до датата на отмяна на ограничителните мерки, както следва:

1.1. Наемателите на общински нежилищни имоти, функциониращи като заведения за хранене и развлечения (ресторанти, механи, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и др.), културно-развлекателни обекти, спортни обекти и фитнес зали, съгласно Приложение №1, неразделна част от настоящото решение;

1.2. Наемателите на ученически столове/ученически бюфети и отдадените под наем площи в сгради за разполагане на вендинг-автомати, находящи се в училищата на територията на община Ловеч.

2. Освобождава от заплащане на дължимите месечни обезщетения ползвателите на общински терени за разполагане на преместваеми обекти-павилиони, считано от 13.03.2020 г. – датата на преустановяване на функционирането на обектите до датата на отмяна на ограничителните мерки, съгласно Приложение №2, неразделна част от настоящото решение.

3. Платените месечни наемни вноски и обезщетения от наемателите и ползвателите на общински нежилищни имоти, посочени в т. 1 и т. 2, отнасящи се за периода на въведените ограничителни мерки, да се считат за платени вноски за съответстващия период след датата на отмяната им.

4. През 2020 г. отстъпка 5 на сто да се прави на наемателите и ползвателите на общински нежилищни имоти, възстановили на Община Ловеч до 30 юни размера на дължимата такса за битови отпадъци за цялата година.

5. Дава съгласие за обектите на разрешителен режим – вендинг-автомати, хладилни витрини, маси за консумация, маси за търговия и други, разположени на открито върху терени – общинска собственост и на закрито в общински имоти (сгради), срокът на издадените разрешения за поставяне да се удължи със съответния срок на ограничителните мерки.

6. Освобождава от заплащане на 50% от дължими месечни наемни вноски, обезщетения наемателите и ползвателите на общински нежилищни имоти, с изключение на тези по т. 1 и т. 2 (които са освободени на 100%) от настоящето решение, за срока на действие на въведеното извънредно положение.

7. Освобождаване от дължими месечни наемни вноски, обезщетения и такси да се извършва и за съответните общински имоти, за които бъдат издадени по надлежен ред органичителни мерки, касаещи функционирането им, считано от датата на влизането им в сила или при промяна на нормативната уредба.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така така..

    2 1 Отговор
    Сега цяла Бьлгария ще плаща за хрантутниците от община Ловеч. Тези хора свестен кмет имали ли са??

    Коментиран от #2

  • 2 Boy&Co ltd

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Така така..":

    Ти па си един плащач. Правилно са постъпили в Ловеч. Трябва и съкращения в общините да има.
  • 3 Ангел

    0 1 Отговор
    По думите на един простак ,,Едни 20 хиляди си имат". Защо им са още.