Last news in Fakti

3 Май, 2020 12:55 7 403 19

Поскъпване на имотите от началото на пандемията

  • турция-
  • истанбул-
  • жилища-
  • търсене

Съседите отчитат ръст от 25% при частните жилища

Поскъпване на имотите от началото на пандемията - 1
Снимка: М. Богданова ©

В резултат на пандемията от коронавирус се наблюдава ръст в търсенето на къщи и частни жилища в Турция. От 10 март, когато в южната ни съседка беше потвърден първия случай на заболял, средната цена на частните жилища се е увеличила с 25%, а наемането на този вид имоти бележи ръст от 18%, пише турското издание Hurriyet Daily News.

От 10 март до 30 април средната цена на жилищата се е увеличила с 11% спрямо 1 януари-10 март 2020 г. При наемите също се отчита повишение от 6%.

Според анализатори, в Турция ще продължи да нараства търсенето на къщи в крайградските и селски райони, както и по крайбрежието. „Отчитаме, че търсенето се пренасочи от големите градове към по-малките и най-вече към летните курорти и жилищните региони в покрайнините на градовете. Всичко това е в резултат на пандемията“, казва Гьоркем Одют, съосновател и генерален директор на оценителската компания Endeksa. „Що се отнася до типовете търсени жилища, то е напълно ясно, че интересът към частните жилища и къщи расте. Предлагането количество подобни имоти, обаче не могат да задоволят търсенето. В резултат очакваме промяна в цените в близко бъдеще“, добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човека

    41 5 Отговор
    Стига сте писали подвеждащи статии и глупости меркантилни медии подлоги.

    Коментиран от #3

  • 2 така така

    18 3 Отговор
    Мислех да си купувам 5 стаен в истамбул ха ха ха ха ха
  • 3 Христо

    22 32 Отговор

    До коментар #1 от "Човека":

    И кое подвеждащото???, или те дразни възхода на турците. Турците откъдето се връщат, ние на там тепърва се опитваме да тръгваме. Ние докато чакахме да дойде Нова година за да имаме на трапезата си лимони, портокали, маслини... в техните трапези никога не са липсвали. Ние докато сме си мечтали някога да видим Западна Европа, те хората десетки години вече бяха там..... Има милиони турци с възможности в Европа, нормално е да влагат в недвижими имоти в Турция..., и наши гастарбайтери почнаха да влагат в недвижими имоти в България, но за жалост дойде тази криза. Недей да злобееш, а влагай и ти в България. Злобата само убива

    Коментиран от #5, #6, #8, #10, #18

  • 4 Да бе

    12 7 Отговор
    Ганьо , гледай си в своята паница !
  • 5 Хасан

    10 12 Отговор

    До коментар #3 от "Христо":

    Един умен българин ..

    Коментиран от #9

  • 6 оф малее

    17 7 Отговор

    До коментар #3 от "Христо":

    Много се кефа когато циганин се вземе за турчин и говори отгоре отгоре. Абе ти верно ли чакаш нова година да си купиш маслини. Вного си се възходил бре ефенди. Виж сега да ти кажа.Мен ако преди гонини някои от башибозука талибанин е опрашил пра пра баба ми. Не бих се хвалил с това. А за Турция мога само да ти кажа че щом им се налага да ходая да работят по чужбина на се много във възход. Да не говорим че тази държава съществува само и единствено американците да я ползват като попивателна гъба за руски ядрени ракети. Прдлагам ти на теб като всеки мазен арабором да си идеш в Турция. Но подготви вазелина като Азисчо. Защото турците не им трябват някакви мелези за нещо друго.
  • 7 Русенец

    13 1 Отговор
    За два месеца пандемия не може да се твърди, че търсенето е заради нея. Най-вероятно процентите са от изповядването на стари сделки, сключени още преди пандемията.
  • 8 Гост

    18 6 Отговор

    До коментар #3 от "Христо":

    Когато България имаше икономика и социални услуги, в Турция се изхождаха зад камилата. Разправяй си алабализмите на някой тинейджър, който не помни как преди 30г ходеха с чалмите, забрадени до чело, отатък Босфора.
  • 9 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Не е българин. Само се пише за такъв, ама не минава.
  • 10 Вирос

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Христо":

    Подвеждащото в статията е, че не е взет предвид спада на турската валута за същия период!
    То и в България през 90-те години имотите скочиха с хиляди проценти, ама цена в лева.
  • 11 Адам

    12 5 Отговор
    Хахаха какво поскъпване предвид предстоящата дефлация и фалит на сектори като туризма. Очаквам минимум 50% спад в Булгаристан с изключение например на имоти около Докторската- там 20-30 % защото цените отново са като във Виена

    Коментиран от #14

  • 12 Гладен брокер

    11 2 Отговор
    Супер статийка. Липсва само уточнението, че средногодишната инфлация в Турция през последните месеци достигаше 20%, та номиналното поскъпване и реалното такова не са идентични. Иначе може да ни кажете и повишението на цените в Зимбабве, там са с поне 1000% нагоре за тая седмица... Ама нали си взехте комисионната за статията.
  • 13 Тъп купувач

    4 1 Отговор
    Ха ха айде чакам всички да се юрнат към Софияските села и по два три часа да влизат в Софенто от задръстване. Аз ще чакам промоция на Докторски паметник и ще събера 50% от къщето на село. Аман от тъпи брокери.
  • 14 М....

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Адам":

    50 % спад в цените ще има да чакаш, ама няма да дочакаш. И на мен ми се иска ама дай да сме реалисти.
  • 15 Седларов

    2 0 Отговор
    Как няма да купуват като там инфлацията е галопираща, ама нали трябва да направят мек и за жилищата в България..
  • 16 Гост 1

    0 3 Отговор
    На бъдещите купувачи на имоти им се иска естествено,да купят по-евтино,т.е. имотите да паднат.Да една част от хората ще отпаднат,като купувачи,но тези,които имат налични пари,трябва да решат,дали да чакат,докато правоимащите да печатат пари банки,произвеждат трилиони долари или да не тарикатеят ,ами да изберат имота,който им харесва и желаят да купят.Преди 6-7г пак имаше 'тарикати" дето чакаха да купят на 200 евро, ама сега ще купуват в пъти по-скъпо.
  • 17 Реалист

    0 0 Отговор
    Не се дразнете бе хора,работещите извън държавата си"гурбетчии"по цял свят решиха да се върнат в родината си,според мен и за това има увеличение на покупки на жилища в малки проценти,това е но още не може да се каже с точност,а това ще стане ясно след приключване на карантината,здравословни дни ви желая.
  • 18 Виви

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Христо":

    Познавам няколко българи от провинцията които са в чужбина. Помаци и цигани. Къпиха си имоти на село и гинаправиха дворци. Но съжаляват за загубеното врвме и пари. Ввчв нв се пеобират ор Испания. Някои пичинага яече там. Децата и внуците са родени там и те не се връщат ор години у с българския са зле. Въобще текат вдни процеси...
    Факти..!!!!!!!!!!!!!
  • 19 0808

    0 0 Отговор
    .... фейк нюс...