Last news in Fakti

4 Май, 2020 09:21 7 186 18

Най-силният спад от 1984 година насам

  • сащ-
  • имоти-
  • цени

Жилищният пазар в САЩ няма да се възстанови тази година

Най-силният спад от 1984 година насам - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на недвижими имоти в една от най-големите икономики в света – САЩ, едва ли ще успее да се възстанови през текущата година. Факторът, който силно стопира този процес, е високият процент на безработни, коментират анализатори. По последни данни на Националната асоциация на посредниците (NAR), индексът, който следи нивото на нефинализирани продажби на жилища (PHSI) отчита колосален спад от 20.8%. PHSI е прогнозен индикатор, базиран на броя подписани договори. През март броят на реалните финализираните сделки е спаднал с 16.3% на годишна база.

„Не трябва да се очаква възстановяване на броя продажби през текущата година. Цените започнаха да падат, броят на новите предложения се понижава, доколкото продавачите губят доверие към пазара на жилища. Обемът на новото жилищно строителство в САЩ отчете най-силния месечен спад от 1984 г.

„Спадът на пазара на недвижими имоти, предизвикан от пандемията с коронавируса, ще е временен. Потребителите все повече ще привикват към режима на самоизолация, предложенията и сделките ще се възстановяват бавно, независимо от рекордно ниските лихви по ипотечните заеми”, прогнозира главният икономист на NAR Лоуренс Юн. Той допълва, че независимо от обичайната активност през пролетта много от клиентите ще „пропуснат” покупката на жилище и дори да започне реализирането на сделки след няколко месеца, то то няма да е достатъчно, за да се възстанови пазара до края на 2020 г.

Силният спад при продажбите ще е обоснован и от факта, че десетки милиони американци могат да загубят работата си през тази година. Само за последните 5 седмици над 26 млн. американци официално са кандидатствали за първично застраховане при безработица. Фактическият брой на безработни може да бъде значително по-висок.

Анкета проведена от Института на икономическа политика, показва, че на всеки 10 американци, които са успели да подадат заявление за получаване на социална помощ при безработица, в крайна сметка, 3-4 не са успели да направят това. Възраждането на покупателната активност изглежда нелогично при днешната ситуация, дори ако лихвите по ипотечните заеми останат ниски.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фдбрът5ъ67

    43 2 Отговор
    Това не важи за БГ тук ще има 100% увеличение ама през крив макарон :)))))))))))))))))
  • 2 Добчо Делиорманеца

    42 2 Отговор
    Имам място за пишман брокери в баничарницата да павят пърленки и бюреци. Стига са крали хляба на другите, време е да разберат как се меси без лъжи и подлости!
  • 3 евро цени

    52 2 Отговор
    Да ! Преди два дни , някакъв се плюнчеше в една медия , че в България спад не се очаква .
    Значи да разбираме , че в Германия ,САЩ,Италия,Франция,Испания,Русия и тн имотите падат драстично , но в България панелката в Люлин държи цена
    Голем смех ...............

    Коментиран от #7, #9

  • 4 В.В.

    5 5 Отговор
    Дай боже така да върви,че и ний прошляците да си гепим/усвоим/някоя спретната къщичка.....Гаад блес..корона...!Алилуя...
  • 5 Биг бро

    13 2 Отговор
    По всичко заприличва на 1984 вече
  • 6 Гост

    26 0 Отговор
    България (София) е най-сигурният и доходоносен пазар за недвижими имоти. Да идват американците да си харчат доларите тук. :)
    То и в Банско англичаните купуваха здраво и много спечелиха...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 на 35 мама и тати изплащат

    24 1 Отговор
    Мани ги американците те са много назад.Моя брокер ми каза че тук яко се пазарува сега.Правят си виртуални огледи на генеталите през зоом. Подшушна ми че ако купя сега другата година ще продам двоино. Тази цена дето е сега.Това бил лимитът дето банката им е казала че може да даде на заем. Защото тия българите били много бедни. Та той ми вика да купувам и другата година ще доидам марсиянците и ще продавам на двоина цена. Аре са даите 5 лв за информацията ;)
  • 13 TAXIfake

    2 0 Отговор
    секретна информация: след две години "аутсорса" ще се изнесе от БГ(разбирай СФ), и тогава ще се завие свят на мнооооого хора, уааау, Гън - бизнесмен

    Коментиран от #14

  • 14 Blackthorn

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "TAXIfake":

    Ей секретния... Две години??? Прекалено много време им даваш!
  • 15 Коко

    2 0 Отговор
    Незнам на мен тукашни брокери ми обясниха,че цените се покачвали.Явно в България сме много напред.То да не ти е САЩ😄😄😄
  • 16 Филип

    2 0 Отговор
    Ами то и в България ще станат така нещата,но изчакайте малко,след няколко месеца БУУМ на балона.
  • 17 Ганай

    1 0 Отговор
    Каквото и да си говорим, не избежно е.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.