Last news in Fakti

20 Май, 2020 11:11 3 397 2

Поевтиняването се отлага за след няколко месеца

  • латвия-
  • жилища-
  • цени

Без спад в цените при качествените имоти в Латвия

Поевтиняването се отлага за след няколко месеца - 1
Снимка: Shutterstock

Спадът на БВП на глава от населението и на икономическата активност несъмнено ще доведат до поевтиняване на недвижимите имоти в Латвия. Прогнозата е на икономистът Аусеклис Сарканс. Според него, тя трябва да се прави, отчитайки инерционния ефект. Върху пазара на недвижими имоти икономическата ситуация действа със закъснение и поради спад в цените може да се очаква след няколко месеца.

В момента се наблюдава спад в броя на сделките, което е свързано с изчаквателната позиция на купувачите и трудности с оформянето на сделките (банките и нотариалните кантори не работят непрекъснато, както и Агенцията по вписвания). А в скоро време ограничаването на сделките ще бъде продиктувано не от карантинни мерки, а от икономически. Основен момент е ликвидността на имотите. Качествените обекти остават високо ликвидни.

Подобно и на България, в Естония също започна отдаването под наем на жилища предназначени за краткосрочно наема за дългосрочно. Наемните нива на тези добре обзаведени и разполагащи с всичко нужно имоти е между 300 EUR и 500 EUR на месец без режийните. Тази тенденция влияе отрицателно на общия наемен пазар в Стара Рига и центъра.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    12 1 Отговор
    Колкото и да ви е неприятно ,спада в цените на жилища по цял свят е неизбежен.

    Коментиран от #2

  • 2 Ааа

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Еее":

    Защо да е неприятно ,като потенциален купувач ми е много приятно.