Last news in Fakti

21 Май, 2020 15:39 8 540 18

Цените на жилищата

  • европа-
  • жилища-
  • цени

Очаква се поевтиняване в почти цяла Европа

Цените на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата ще отчетат спад във всички европейски държави, прогнозират анализаторите на рейтинговата компания S&P. В Испания, например, не може да се очаква възстановяване по-рано от 2022 г. „Между 3% и 3.5% ще поевтинеят жилищните имоти в Ирландия, Италия, Испания и Великобритания. Спадът в Португалия ще е 2.5%, а в Белгия, Франция и Германия – между 1.2% и 1.4%. Единствено в Швейцария очакваме минимален ръст от 0.5%”, казва водещият икономист на S&P Global Ratings Борис Глас.

Към момента специалистите са по-оптимистично настроени спрямо началото на извънредното положение. Пазарът на недвижими имоти ще се възстанови сравнително бързо, но не по-рано от 2022 г. Днес домакинствата спестяват пари, което ще спомогне за възстановяване на икономиката и в частност на пазара на недвижими имоти в дългосрочна перспектива.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 446859

    34 4 Отговор
    Само в България няма да падат ни е тука сме друга бира :)))) Шегичка тука направо ще летят надолу :)))))))))))))
  • 2 Eee

    19 6 Отговор
    Като за начало,в Бг-то имаме спад само с 10%.

    Коментиран от #5, #14

  • 3 ???

    11 26 Отговор
    Всичко поскъпва и няма как да поевтинеят жилищата!!!

    Коментиран от #18

  • 4 балон

    7 8 Отговор
    тук ще поевтинеят около 300 - 400 % като за начало. И оттам още 200 % и чак тогава ще мисля дали да излизам от панелката
  • 5 не мисля

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Eee":

    ти си в вън, отиди днес на някое централно място в София, пълно е със закъсали строители, раздават флайъри в оферти на ново строителство в център, иван вазов, Изток, Лозенец на цени 10 Евро квадрата, с включен безплатен двоен гараж в цената. Ама аз чакам , още ще падат. като станат колкото един сладолед - тогава ще изляза да пазарувам евтини мезонети ахахо
  • 6 На дървен

    4 6 Отговор
    Падат на дългото лозе двата ореха, това да не е джинджифил
  • 7 брокер

    10 0 Отговор
    В момента цените са 20% по-високи от реалните затова и няма сделки. Когато продавачите пожелаят да продадат своя имот все пак цената е по-ниска. Някои имоти със завишени цени ще се стоят в пространството с години. Наемите няма да паднат но ще останат много свободни жилища това също ще дърпа цените надолу.
  • 8 Небалък

    11 0 Отговор
    Пазара на имоти е - Те не искат да продават аз пък не искам да купя :D
  • 9 Овощар

    10 1 Отговор
    На деветия ден от възстановяването след блокажа е трудно да паднат. Наесен ще падат като зрели круши.
  • 10 Боко

    9 1 Отговор
    За разлика от САЩ и западна Европа в България никой не даде и 1 лев на гражданите, което означава че хората които са си загубили работата си разчитат на спестявания или на кредитите от държавата. Плюс банките вече искат по-голям % самоучастие и имат по-строги изисквания, което ще направи тегленето на кредит невъзможно за повечето хора.
  • 11 сойка присмехулка

    2 3 Отговор
    Толкова ще поевтинеят, че ще ми плащат само и само да им купя апартамента. Ама, хайде от мен да мине, няма да им вземам пари на продавачите.
  • 12 Чоки

    10 0 Отговор
    На някой хора хич не им се иска да падат цените на имотите, но мерака си е мерак, а реалността е друга. Статиите които се бълват с цел да се подлъжат купувачите да купуват нямат никакъв ефект. Няма балами вече.
  • 13 Софиянчето

    5 1 Отговор
    Ей смешници, я бегом на село

    Коментиран от #16

  • 14 Русенец

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Eee":

    Всеки ден гледам разни съборетинки в селата и няма нито лев спад надолу. Простия си е прост докрай. Няма търсене, обявата му седи вече 2 години, имота му не се обитава и се руши постоянно, което кара клиентите да се отдръпват още повече от него, но той си е наумил, че коптора му струва милиони и никой не може да го убеди в противното. След още година тия коптори ще са изравнени със земята и тогава ще ги трампят за по две тенекета мед, но сега няма да смъкне и това е.
  • 15 Kan

    4 2 Отговор
    Според мен не 5%10 а 50%трябва да паднат не може в сухата река Стефан караджа да искат по 1500 Евро за кв то в центъра на София не искат толкова а и банките вече режат много кредитите така че най късно до една г цените ще се срутят на 50% защото балона прекалено се наду и продължават да надува ама ще реват после
  • 16 Софиянец 2

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянчето":

    Ей София че,стига си бълнувал ,естествено че ще падат цените.Това си е нормално в създалата се ситуация,нека към края на годината пак да си говорим.
    P.S. И аз съм софиянец с два наследствени имоти в центеалната част на града,но умните хора гледат напред и живеят в реалността,затова са успешни.Илюзиите са за губещите.
  • 17 Софиянец 2

    3 0 Отговор
    Ей Софиянче,стига си бълнувал ,естествено че ще падат цените.Това си е нормално в създалата се ситуация,нека към края на годината пак да си говорим.
    P.S. И аз съм софиянец с два наследствени имоти в централната част на града,но умните хора гледат напред и живеят в реалността,затова са успешни.Илюзиите са за губещите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.