22 Май, 2020 11:37 3 670 5

Поевтиняване и при жилищата, и при къщите

  • швеция-
  • жилища-
  • цени-
  • пандемия-
  • коронавирус

Шведският имотен пазар не успя да се опази от коронавируса

Поевтиняване и при жилищата, и при къщите - 1
Снимка: Shutterstock

С 2% са поевтинели жилищата и с 3.9% къщите в Швеция през април спрямо март. Преди кризата предизвикана от пандемията с коронавируса, цените на имотите в скандинавската държава поскъпваха. Независимо от априлското понижение, данните показват че за момента майската ситуация остава стабилна, сочи изследване на компанията HOX/Valuegaurd.

Песимистична остава оценката на домакинствата относно състоянието на пазара на жилища. Според тях, цените продължат да се понижават, сочи изследване проведено от Nordea Bank и SEB.

Не е изненада, че най-силното обезценяване е в Стокхолм, където пазарът на труда пострада най-много. Всеки 8-ми работещ там получи уведомление за временно или постоянно прекратяване на трудовия му договор. Несигурността по отношение на заетостта ще продължи да оказва влияние върху жилищния пазар. „Като цяло апартаментите ще продължат да се обезценяват през летните месеци. След това всичко ще зависи от ситуацията около коронавируса или от това колко дълбок ще бъде икономическият спад. Основният сценарии предполага стабилизиране през есента. Пазарът, както и досега, се поддържа от ниско предлагане и ниски лихви по ипотечните заеми. Благодарение на тези два фактора цените не би трябвало да се понижат значително“, казват от Nordea Bank.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуйо

    6 2 Отговор
    Манете Швецята,защо една панелка в Люлин,Младост,Надеждата струва от 80 до 100 000еврака в Софето
  • 2 Софянец

    8 1 Отговор
    Елате сички провинцялисти у Софето пък после питайте що било скъпо,вие надувате цените
  • 3 Селянин

    8 0 Отговор
    Прибрахме се на село, вий си седите у градо:


    15.03.2020 - 1446714 (наст.адрес)
    15.05.2020 - 1422993 (наст.адрес)
    Почти 24 000 души са напуснали София за 2-та месеца.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 342342

    3 0 Отговор
    Аре стига вече с тия 2% бе. Ставате вече смешни. Няма да купя дори и след 10%