Last news in Fakti

7 Юни, 2020 10:25 2 068 6

Търговци искат опростяване на наемите

  • пловдив-
  • магазини-
  • подлез-
  • тримонциум-
  • искане

Наемателите на магазини в подлез "Тримонциум” с подписка до кмета на Пловдив

Търговци искат опростяване на наемите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Наемателите на магазините в подлез "Тримонциум" настояват наемите на обектите им да бъдат опростени за периода на извънредното положение. Те се обединиха в подписка адресирана до кмета Здравко Димитров, заместник-кмета Илия Кирчев, директорът на ОП "Общински пазари" Запрян Тодоров и Областната администрация, в която обясниха, че са потърпевши от пандемията, обектите им са били затворени, а междувременно са получили фактури за дължимите наеми.

В писмото наемателите настояват да им бъдат опростени наемите за април и май, пише Trafficnews. Всички те са затворили заради призива на правителството да спрат дейност. От друга страна голяма част от тях обаче не попадат в секторите, за които бе гласувана и приета такава облекчителна мярка от Общински съвет Пловдив.

Тези, за които бе определен гратисен период, за който да отпаднат задълженията им за наем за общински имоти, са забранените със заповед на Министъра на здравеопазването - школи по изкуствата и занаятите, галерии, културно-развлекателни и научни дейности, фондации и сдружения с нестопанска цел, развиващи обществено полезна дейност, спортни обекти, увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници.

"В Заповед министъра на здравеопазването и от най-високо ниво премиерът призоваха "Стойте си вкъщи". Разбира се, че затворихме.  И нямаше и как иначе - кой ще дойде да си купува парфюми, като всички се чудиха как ще закърпят бюджета си за храна, а отделно бяха призовани да не излизат от домовете си. Затворихме в името на здравето на всички граждани и предвид ясната реалност - няма кой да пазарува от тези магазини", обясни пред TrafficNews Минка Иванова, която държи магазин за парфюми и козметика.

Същите съображение изтъкват и всички останали наематели, като те дебело подчертават, че както колегите си на Главната улица, за които имаше дълги спорове имат ли изобщо право да работят, така и тяхната ситуация е била не по-различна. Икономическият обръч се е затегнал около тях и очакват помощ, каквато са получили и други потърпевши бизнеси. В отговор до наемателите обаче директорът на ОП "Общински пазари" Запрян Тодоров припомня, че единствено основание за опрощаване на наемите е решението на Общински съвет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барабус

    6 1 Отговор
    Тия вече са нагли!
  • 2 Мустафа

    8 0 Отговор
    Опростяване ? Опрощаване ! Опрощаване !

    Коментиран от #3

  • 3 Ххх

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мустафа":

    Опростяване - някой да става прост.
    Опрощаване - да простиш на някой или да не си търсиш нещо възмездно от него.
    Опрощение - обикновено да се простят греховете.
    Учете го тоз език, бре! Език, вековен на вашите деди.

    Коментиран от #4

  • 4 Мустафа

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ххх":

    Благодаря за разяснението ! И последно за статията - опростяване, опрощаване или нещо друго ?
  • 5 Ново

    0 0 Отговор
    Не мога да разбира авторите на статиите един пиши бум на търсени на имоти друг народа няма пари бум на наимите че се търсят много друг наимодатилите протистират че няма наиматели на кого да вярвам не знам
  • 6 Грую

    0 1 Отговор
    Аз доволен търговец никога досега не съм виждал! Наемите им били високи, разходите им били много, услугите им били скъпи, само те са хубави и целия свят се върти около тях, а това че се продават скъпо и прескъпо боклуци въобще не е важно. Има и друго решение - фалит, пускаш кепенците и сменяш амплоато. Вярно има стрес, но според мен е по-коректно, отколкото да искаш някой нещо да ти плаша 'щот си много 'убав!!!!!!!