Last news in Fakti

18 Юни, 2020 11:11 3 718 27

Този сектор не се повлия от пандемията с коронавируса

  • строителство-
  • българия-
  • eurostat-
  • данни-
  • тенденции

Строителството у нас бележи спад от едва 0.7%

Този сектор не се повлия от пандемията с коронавируса - 1
Снимка: М. Богданова ©

Строителството е секторът, при който кризата почти не се усети. Поне такива са данните на Eurostat за България през април 2020 г. То бележи спад от едва 0.7% през април спрямо месец по-рано. На годишна база намалението е доста по-голямо обаче – с 15%, но се доближава до средното за ЕС, което е 24%.

През април 2020 г. заради въведените ограничения заради коронавируса намаление в строителството е отчетено във всички европейски страни, за които има статистика. Интересното тук обаче е че страната ни е една от малкото, в които месечното намаление на строителството е под 1%. Единствено в Швеция строителната продукция се е свила с по-малки темпове (0.3%) от България през април спрямо март 2020 г.
Държавата, която за втори пореден месец отчита най-значителен спад в сектор „Строителство“ на месечна база е Франция (32.6%), следвана от Испания (26.3%) и Словакия (10%). На годишна база отново най-силен спад в сектор „Строителство“ е отчетен във Франция (60.6%), следва Белгия (39%) и Испания (32.6%). На фона на това обаче Евростат отчита повишение в строителната продукция в Румъния с 12.2%, следвана от Германия (0.9%) и Финландия (0.8%).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реее

    16 9 Отговор
    Много бързаш с коментарите,изчакай до зимата за да видиш какво ще се случи на пазара.В момента купуват имоти тия които нямат представа за бъдещето,а то вещае срив на цените на имотния пазар.

    Коментиран от #13

  • 2 Петър

    7 17 Отговор
    Нямаш ясна представа за този пазар. Влезнем ли в еврозоната ще са по 2 цените. Сега е момента да се купуват имоти в България поне.

    Коментиран от #3, #4, #5, #10

  • 3 Даже по 3 как само по 2

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    В бедна Германия и Испания явно още не са влезнали в тази зона която пишеш че ме са вдигнали цените
  • 4 gost

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Вие четете ли докладите от ЕС? Б-я' няма никакъв шанс да влезе там поне близките 7-8 г. Ако след това стане чудо' може и да влезе' но за сега никакъв шанс...
  • 5 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Когато заплатите ни се умножат по 3, тогава и имотите ни по 2.
  • 6 Гост

    11 5 Отговор
    Спад още не може да се отчете, поради голямата инертност в този бизнес. Нещата отнемат време, за да се забележи някакво отражение. Все още алчните собственици си вярват, че копторите им наистина струват милиони и не щат да смъкват, въпреки, че никой не звъни за огледи. Хората ще почакат още няколко месеца, че може и догодина. Купуването на имот не е приоритет сега за повечето, които смятаха да си търсят преди извънредното положение. Сега, това отиде на заден план.
  • 7 билдър

    7 8 Отговор
    Гледам, че тук пишат все чок-тарикати, анализатори, разбирачи и хиени които са в изчаквателна ПОЗИЦИЯ ! , ако извадим София с изумените си цени, по др.градове цените не са кой знае колко високи, аз от години продавам във Варна(изкл.топ център) ,на не повече от 650/660 Е (колко по-надолу да падна ? , не че не се е случвало)
    Така да се каже сме си в криза много отдавна !

    Коментиран от #8, #17

  • 8 gost

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "билдър":

    Съмняват ме тези цифри кито си посочил' в Бургас' кв.м е над 1000Е' а е по малък и почти обезлюден последните години

    Коментиран от #9

  • 9 билдър

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "gost":

    Виж сега, Аз писах продавам, а не предлагам и да стоя с месеци и да чакам, просто такъв ми е стила на работа !
  • 10 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Нещо много си се объркал,няма как цените да са по две когато влезнем в евро зоната по простата причина ,че заплатите от 1000 лв няма да станат 1000 евро пример,а 500 Евро.Второ цените на имотите и в момента са в евро така ,че това няма да има значение.Трето България скоро няма да влезне в евро зоната,много ни е слаба системата.
  • 11 гост

    8 1 Отговор
    Ще си говорим за строителният сектор поне 6 месеца след корона кризата,много бързате с коментарите.Нека да дойде последното тримесичие и да се види как са до тогава нещата,после да мине декември и ще очквам да коменнтарите и анализите как са нещата.
  • 12 Умен

    11 2 Отговор
    Само за днес над 200 нови обяви за София. Предлагането расте, редно е и цените да паднат, ако наистина има пазар на имоти.

    Коментиран от #18

  • 13 Тиквата съм

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реее":

    Не знаех, че си новата Ванга, можеш ли да ми кажеш моето бъдеще, че сегашното започна да не ми харесва ?
  • 14 Не от Дубай

    4 5 Отговор
    Винаги правете разлика между Столицата и останалата част, та ако ще да е Пловдив или Варна, както и между панелка и тухла, ново и старо строителство, околна инфраструктура, но най-вече първото, София и останалите. И ако чакате в София да паднат цени, просто имайте само едно на ум: Парцелите в т.н. добри и уредени райони свършват или са безбожно скъпи, себестойността на труда расте, а и материалите не поевтиняват, но парцели няма. Изводите са за Вас.
    #БъдетеЗдрави

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Парцели има

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Не от Дубай":

    Ако погледнеш извън центъра, ще видиш че парцели има и то много. Цените ще паднат малко, колкото и да се пънат брокерчетата и строителчетата
  • 17 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "билдър":

    Ами щом може един и същ апартамент да го продаваш във варна за 650 € а в сливен за 200 € значи си надул варненския само заради локацията. Не че си вложил нещо повече в него. Не че струва тия пари. Просто гледаш да оръсиш хората заради имиджа на мястото. А това е нещо за което ти нямаш нито допълнителни харчове нито някакъв принос. Тарикат.

    Коментиран от #26

  • 18 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Умен":

    Предлагане има. Търсене няма.
  • 19 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Не от Дубай":

    София ще се сдобие с нови парцели когато строителите напънат общината. Тя ще клекне пред бизнеса и няколко близки села ще станат квартали. Или пък вилните зони ще се застроят с блокове. Това ще продължи докато хората не спрат да прииждат от провинцията. А това пък е следствие на централизацията на капитал. София държи кацата с меда само за себе си а на другите дава по лъжичка. Нормално е пчеличките да се струпват натам.
  • 20 М....

    2 2 Отговор
    Истината е такава, че за тези които нямат пари гроздето е кисело.

    Коментиран от #21

  • 21 Умен

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "М....":

    Истаната е, че тия дето имаме пари, знаем колко труд сме положили за да ги изкараме и не сме готови да ги дадем на алчни брокери и строители!

    Коментиран от #22, #27

  • 22 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Умен":

    Ами тогава купувайте без брокери и агенции! Кой е казал, че брокерите са изконна необходимост? Мъдрите хора купуват и продават без агенти от агенции. И е по-изгодно и всяка от старите и е по-сигурно /продавачи и купувачи имат възможност да обсъдят важни детайли/. Ако агенцията ми гарантира връщане на заплатената от мен сума, в случай че покупката се окаже измамна, бих търсил агенция, но само думите "нашите юристи ще се погрижат всичко да е точно" не ме успокояват. Ако наистина са се погрижили, гарантирайте на купувача дадените суми!

    А имотът в несигурни времена е най-сигурното нещо. Не мога да си представя хората, които останаха без работа по време на кризата как си плащаха наема!?

    Коментиран от #23, #24, #25

  • 23 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Те имотните измамници само това чакат. Някой дедо спестявал пари цял живот да си купи ипотекирана къща без гаранция от брокера и без да знае как да си провери за утежнения по имота.
  • 24 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Но и наемите се вдигат затова по време на пандемия всеки трябва да има собственно жилище за да не се заразаваме
  • 25 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Но и наемите се вдигат затова по време на пандемия всеки трябва да има собственно жилище за да не се заразаваме
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 М....

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Умен":

    Прочети внимателно коментар 22.