Last news in Fakti

23 Юни, 2020 20:37 4 389 7

Рекордно ниските лихви върнаха купувачите

  • сащ-
  • къщи-
  • имоти-
  • лихви-
  • ипотечни заеми-
  • жилищни кредити

Ръст в покупките на нови жилища в САЩ

Рекордно ниските лихви върнаха купувачите - 1
Снимка: Shutterstock

Продажбата на жилища от първичния пазар в САЩ през месец май отчитат ръст спрямо същия месец на миналата година. Основната причина е корекцията, която търговските банки направиха в лихвените проценти по ипотечните заеми.

Със 16.6% на годишна база са нараснали купувачите на еднофамилни къщи, като през миналия месец са достигнали 636 000 реализирани единици. Според допитване до анализатори бройката трябваше да е около 640 000 имота.

Основната причина за силния ръст на сделки с имоти от първичния пазар е недостиг на оферти за такива старо строителство. Исторически ниските лихви също правят новите жилища и къщи по-достъпни за купувачите. „Фактът, че достигнахме тези исторически нива при пандемия и рецесия, спокойно може да се нарече уникален. Ниските лихви определено наклониха везните в полза на купувачите”, коментира главният икономист на Meyers Research Али Уолф.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антони

    4 0 Отговор
    И тук на 550-700 Евро може да се върнат само ако проверят доходи разходи. Разбира се след изборите. Някой кандидат има ли дава такова смело обещание, че ми стана интересно?
  • 2 Гост

    8 0 Отговор
    Защо пишете предимно за всички други страни, а за в БГ пишете едва едва няколко статийки на месец?

    Коментиран от #3, #7

  • 3 има време

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Защото в момента темата за цените е деликатна. Много пари се изпраха в жилища и това движеше пазара последните години, но сега когато и малкото реални купувачи се изтеглиха ще има доста фалити. Истината е, че София с тези цени не е конкурентноспособна спрямо другите европейски градове, за това и сделките с чужденци са единици. Германците например купуват в Испания в големите градове често на тройни и четворни цени, а тези с по-малки възможности купуват в по-малките градове на цени под тези в София. У нас излиза доста скъпо в предвид окаяната инфраструктура, просташкото отношение на съседите, липсата на сигурност и тнт.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стоил Славчев

    1 1 Отговор
    САЩ са пример как понижаването на лихвите определено докарват повече сделки на недвижими имоти! Чест прави и на коректните банки в България, които въпреки кризата облекчават своите клиенти и не вдигат лихвите по ипотечни кредити... Клиент съм на Алианц Банк България и Fibank, като съм доволен и от двете банки. Горещо ги препоръчвам за потребителски и ипотечен кредит!
  • 6 Еднозвездев

    2 0 Отговор
    Отново безсмислена статия, без връзка със ситуацията в страната. Посочете ми 5 човека в България, които да не са на властова позиция, и които да се интересуват от това, че с 16.6% на годишна база са нараснали купувачите на еднофамилни къщи в САЩ. Или не разбирам политиката на редакцията, или там се работи на ишлеме.
  • 7 Еднозвездев

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Защото имат много малко собствена продукция и никакъв собствен анализ над имотния пазар в страната ни. Основното тук е превод от други източници, замаскирани с подвеждащи заглавия. Поне да слагат в заглавието за коя страна се отнася. Вместо "Рекордно ниските лихви върнаха купувачите", можеха да напишат "Рекордно ниските лихви в САЩ върнаха купувачите". За съжаление за редакцията по-важното е да се генерират съответните кликове.