Last news in Fakti

24 Юни, 2020 10:37 6 679 19

Добра новина за пазара на жилища

  • жилища-
  • цени-
  • купувачи-
  • продавачи-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • savills

Възобновяване с по-бързи от очакваните темпове

Добра новина за пазара на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото повече държавите разхлабват мерките, въведени в резултат на пандемията с коронавируса, толкова по-бързо се възстановява и пазарът на недвижими имоти. Близо 80% от анкетираните брокери от цял свят от консултантската компания Savills заявяват, че клиентите им продължават да търсят нов дом, а 90% от продавачите не са променили решението си и продължават да оферират жилищата си на пазара. Така на практика се наблюдава устойчивост както при купувачите, така и при продавачите, което доказва, че колкото повече се намаляват ограниченията, толкова повече сделки ще бъдат факт.

Не така „гладко” стоят нещата обаче, когато става дума за цените. Тук 78% от анкетираните заявяват, че купувачите очакват по-ниски цени спрямо тези отпреди карантината. Същият е процентът обаче и на продавачите, които не възнамеряват да коригират стойността на имота си след пандемията.

В известните луксозни дестинации подобно разминаване не се наблюдава. Там и купувачи, и продавачи очакват цените да се запазят на нивата отпреди пандемията. Не така обаче е в редица столици, като например Банкок, Сидни и Прага. Там се очаква и при двете страни да се стигне до намаляване на цените.

Над 30% от анкетираните заявяват, че броят на новите купувачи след карантината е същият като този през миналата година. Част от пазарите дори отчитат по-голяма активност. Близо 10% от респондентите регистрират повече нови заявления след отменянето на ограниченията, отколкото през същия период на 2019-а, особено на локациите за второ жилище и в курортите.

Предпочитанията на купувачите също се промениха в резултат на рестрикциите продиктувани от пандемията. Близо 33% от клиентите вече се ориентират към по-големи жилища. Най-силно това се наблюдава в големите градове като Сидни, Рим и Монако. Това са хора, които са преживели блокадата в по-малки домове и по време на нея са преценили, че имат нужда от поне още една стая, коментират брокери.

При ваканционните имоти не се наблюдава промяна спрямо пролетта на 2019 г., но 30% от респондентите очакват свиване на придобиването на подобен имот с инвестиционна цел.

През летните месеци активността ще се засилва със степента, с която отпадат ограниченията. Възобновяването на полетите също ще даде силен тласък на пазара, прогнозират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тарабойша Хитранов

    39 11 Отговор
    Поредна платена статия.Очаква се нормален спад 40 процента минимум след 6-9 месеца.Причини- рестрикции в кредитирането от страна на банките спрямо гражданите , финансиране до 60 процента само от стойността , реално намаление на доходите на населението от заплати .Тооест липса на пари пари пари - няма как да се продават 20 000 новопостроени жилища само на хора с пари в кеш .Всички чекисти строители и имотна мафия ще се гърчат и ще Ви убеждават как няма да падат цените - пълна заблуда . Това не зависи от тях и колко богати били , колко резерви имали и как не им пукало .Искаш да си в играта сваляш - или си ги гледаш и си ги обикаляш и чакаш 2 год .След 6 - 9 месеца 99 процента съм сигурен.

    Коментиран от #8, #12

  • 2 радев

    38 6 Отговор
    Поръчкова статия на имотна агенция!
  • 3 Имам замък

    37 8 Отговор
    Вече цяла България разбра че цените ще падат,
    само тези още се държат като удавник за сламка.
  • 4 Спас

    28 6 Отговор
    Ах мечти. Ще сънуват продавачи и брокери ама всичко свърши. Това, което беше няма да се повтори. Тея цени и купуване няма да се върне скоро.
  • 5 0808

    18 1 Отговор
    ... пак ли!? Ура... купувам 120 кв.м апартамент на 3-я етаж за 300 000 еврака...
  • 6 Гост

    21 3 Отговор
    Ама разбира се. Даже 100% от купувачите предлагат двойна комисионна, ако до месец-два им намериш двустайна панелка в Люлин за 500 000. Слушай кво ти приказвам, няма да та лъжа.
  • 7 Геро

    13 2 Отговор
    Имотни чекисти........хи хи хи
  • 8 Имоти

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Тарабойша Хитранов":

    Като какъв лично го очакваш това намаление от 40% особено в столицата ? Мислиш, че ще станат по 600 евро на квадрат ли... Доста смело предсказание, надявам се да се агрументираш кое по-точно ще доведе до толкова голямо понижение. Дали цената на земята е поевтиняла или хората в София са станали по-малко... Едва ли :)

    Коментиран от #9, #10, #19

  • 9 Софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Имоти":

    Явно има някакъв отлив на търсещи под наем, иначе няма логика да има увеличение на обявите и едновременно намаляване на наемните цени. Не се отразява съществено на продажните, но който е купил с цел да дава под наем вероятно вече се чуди дали има смисъл в дългосрочен план - предвид намаляването на населението по естествен път все пак.
  • 10 Умен

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Имоти":

    Човекът се е аргументирал. ЧЕТИ!!!
  • 11 Blackthorn

    6 1 Отговор
    Като не възнамеряват да коригират цените, да си ги държат зайчарниците!
  • 12 аман от перонджии

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тарабойша Хитранов":

    само с чакането ще си останеш, пич
    ама такива като тебе на перона има много, от няколко години тръбят за тоя срив на цените, пък те все нагоре и вие все по-далеч от заветната собствена гарносиерка с тия 15-20 хиляди дето ги стискате
    до 5-10% макс спад до 12 месеца, по-вероятно е да е между 0-5%
    сполай ;)

    Коментиран от #14, #16, #18

  • 13 Оптимист

    3 7 Отговор
    И аз невярвам цените да паднат с повече от 4-5%. Ако човек има нужда по добре да купува в края на годината отколкото да чака цените да паднат повече защото може и да не дочака.
  • 14 За бога купуваи те

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "аман от перонджии":

    Сега се купува и след 80-90год цените ще се вдигнат

    Коментиран от #15

  • 15 Иво

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "За бога купуваи те":

    След 80 години,населението на България ще бъде под 4млн. Половината ще са от т.н. малцинство.
  • 16 Иво

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "аман от перонджии":

    Нормално е е да има и хора с твоето мислене.Естествено е да не те устройва спад на цените на имотите,при положение,че си се наиграл с някакъв гълабарник за много евро. Поинтересуваите се ЧСИ-то при неуспешен търг с колко % бута цената за следващия и така на всеки следващ до продажбата,разликата на гърба на задълженото лице.Много скоро ще разберете що е то "Пазарна цена".
  • 17 Дъ Гръч

    3 0 Отговор
    Цените надолу особено на панелките там е въртеп
  • 18 АВТОТО

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "аман от перонджии":

    Майката си еееееб........ с тия кредите като ги вземахте що не питахте.
  • 19 Харито

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Имоти":

    Кат ги зимахти тез кредити що не питаахти