26 Юни, 2020 10:37 3 228 7

Стабилен ръст на този имотен пазар

  • ирландия-
  • жилища-
  • къщи-
  • цени-
  • купувачи

Средната цена е 304 000 EUR, а в Дъблин – 587 000 EUR

Стабилен ръст на този имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на недвижими имоти в Ирландия се възстановява стабилно след кризата от 2008 г. Цените започнаха възходящия си тренд в началото на 2013 г., като до април 2020 г. отчитат поскъпване от 82.6%. През 2019 г. възходящият тренд се забави, поради по-високите ограничения наложени при отпускането на ипотечен заем, ръст в предлагането и несигурността в резултат на Brexit. От октомври 2018 г. до октомври 2019 г. цените на къщите и жилищата поскъпнаха едва с 0.93%. За сравнение, година по-рано е отчетен ръст от 8.34%, сочат данните на Националния статистически институт на страната.

От април 2019-а до април 2020-а купувачите са плащали за жилище средно 296 600 EUR, което е с 18.1% повече спрямо пиковите данни от 2007 г. „С течение на времето пазарът става все по-балансиран. Новите предложения най-накрая започнаха постепенно да задоволяват отложеното търсене и в резултат наблюдаваме по-умерен ръст на цените, както при покупките, така в сегмента на наемите”, коментира Джеймс Бътлър, управител на агенция за недвижими имоти Dublin.

Средната цена на жилищните имоти към момента е 304 000 EUR за Ирландия, а за Дъблин тя е 587 000 EUR. Ограниченията във връзка с пандемията от коронавируса доведоха до замразяване на пазара за период от три месеца. Веднага след като голяма част от рестрикциите бяха свалени на 8 юни, покупателната активност започна бързо се възстанови. Някои дори смятат, че кризата с пандемията по никакъв начин не е навредила на пазара на недвижими имоти, като се отчете фактът, че много от потенциалните купувачи продължават да реализират огледи, особено когато става дума за жилища и къщи ново строителство.

Исторически, много от чужденците (повечето са ирландци, решили да се завърнат в родината) представляват почти половината от купувачите на извънградски имоти в Ирландия. За последното десетилетие техният брой е нараснал до 70%. Според посредници, най-голямата група чуждестранни купувачи са американците, които по този показател дори изпреварват британците. През миналата година към ирландския пазар на жилища се насочиха и много европейци и анализатори очакват засилване на тази тенденция в бъдеще. Също така расте и търсенето от страна на азиатци, особено от Китай и Сингапур.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дилър на имоти

    4 0 Отговор
    Още са евтини....Баце обича скъпи покупки.

    Коментиран от #2

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дилър на имоти":

    Е ,и какво .Какво им е на копторчетата в София 200-300 хиляди евро .А ,я една хубава статиика за нашенско .
    България , на 6 морета . Солун , е турски
  • 3 eurotrip

    1 0 Отговор
    Отишла една софийска мутра в германия , влязъл в някакъв магазин за дрехи и рекъл с развален балкански искам един нов лъскав немски анцуг до 100$ , немеца не го разбрал искате лъскав костюм за над 1000$ , не не гъзарски анцуг до 100$ ....а .да ..тузарски.костюм за над 1000$ .....на правиното място сте попадна ли другарю....
  • 4 Купувач

    0 0 Отговор
    По заради съветниците на радев в българия цените на имоти ще растят /всички станаха милионери/
  • 5 Сойка Присмехулка

    1 0 Отговор
    Добре, че у нас поевтиняха! И още по-добре е, че тук много хора го предсказаха.

    Коментиран от #6

  • 6 Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сойка Присмехулка":

    Всичко с времето си.Рано е за поевтиняване,има бая за продаване.
  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    Миленооо! Найш колко ми е за къщите в Нидерландия? КАжи как се движат продажбите в България.