Last news in Fakti

11 Юли, 2020 09:21 4 640 2

Град предлага нова програма "Сигурен доход"

  • лисабон-
  • португалия-
  • airbnb-
  • жилища-
  • наем-
  • програма

Лисабон намери начин да си върне жилищата от Airbnb

Град предлага нова програма "Сигурен доход" - 1
Снимка: Shutterstock

Какво се случва с жилищата за краткосрочно наемане в големите  градове? По това време миналата година те бяха пълни с туристи и дори беше трудно да се намери свободна вечер. Днес обаче те са празни заради пандемията от коронавируса.

Ярък пример за това е Лисабон. Португалската столица вече е разработила план как да бъдат запълнени поне част от пустеещите апартаменти. Основната му задача е да накара част от собствениците на тези имоти да излязат на пазара на жилища в сектора на дългосрочните наеми. Много от тях се възползваха от програмата пред опасността жилищата им да останат празни за дълго време, а именно да отдадат имота си под наем не на физическо лице, а на самия град

Собствениците на подобни имоти могат да кандидатстват чрез програмата Rеndа Ѕеgurа (бел. ред. сигурен доход) да рентват имотите си поне за следващите 5 години. Ангажиментът на градската управа е да намери наематели. Акцентът е върху млади хора и семейства с ниски доходи. Максималната месечна рента не може да надхвърля 450 EUR за жилище с една спалня и 1000 EUR за голяма къща.

До момента по новата програма са кандидатствал 177 апартамента от общо 25 000 регистрирани. Програмата ще продължи да работи през есента.

Несъмнено за собствениците тези доходи са доста по-ниски от сумите вземани при отдаване под наем на принципа на Airbnb, но трябва да се отчете фактът, че става дума за сигурно намиране на наемател и рента, освободена от данъци.

Към момента туристите, които отсядат в апартаменти, отдавани под наем на краткосрочен принцип отчитат спад от 76% през юни тази година спрямо същия месец на миналата. Аналогична е ситуацията в Амстердам и Париж, съответно 75% и 74%.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "хитро", ама не

    12 1 Отговор
    Да не се връзват на този номер, това са хубаво реновирани и мебелирани жилища и след като ги дадат на тези хора с ниски доходи после ремонтите, ше им излязат златни! Държавата определено се опитва с чужда пита помен да прави и с един куршум два заека хем да си реши проблема с бедняците, хем да прецака платфирмата за отдаване под наем!
  • 2 Брокер

    1 0 Отговор
    Сигурен доход... Какъв смях! Отдаваш голям апартамент под наем за €1000 месечно за следващите 60 месеца, вместо да изчакаш година и да прибираш €2000 месечно без подобни договори. €60 000 срещу €96 000 за същите 5 години, при условие разбира се, че пандемията бъде преодоляна и туризмът се върне на предишните нива. Затова и успехът на програмата е толкова нищожен - 177 жилища спрямо общ брой свободни за наемане 25 000. Това не е дори 1%.