Last news in Fakti

17 Юли, 2020 10:37 6 208 4

Пазарът на недвижими имоти бележи рекорден ръст

  • гърция-
  • цени-
  • имоти

Толкова голямо търсене на имоти в Гърция не е имало от десет години насам, казват хора от бранша

Пазарът на недвижими имоти бележи рекорден ръст - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията нанесе тежък удар на туристическия бранш в Гърция. Пазарът на недвижими имоти в страната обаче изживява истински бум. Търсенето на къщи в южната слънчева страна е рекордно високо - най-високото за последните десет години. Много от кандидатите за придобиване на имоти по гръцките острови са чужденци.

През последните седмици запитванията само от Великобритания са скочили с над 200 процента. Брокерите предполагат, че ръстът се дължи на обявените от британското правителство планове за отмяна на ограниченията за пътуване. Данните на най-голямата агенция за недвижими имоти в страната "Rightmoveе" сочат, че Гърция в момента е сред най-търсените от британците европейски дестинации - заедно с Испания, Франция, Португалия и Италия. Ръстът на запитванията за недвижими имоти в тези пет страни е над 340%. За огромния интерес говори и следният факт: само в деня, в който Лондон обяви новите разпоредби за пътуванията, са постъпили над един милион онлайн-запитвания за недвижими имоти.

И от Германия идват много запитвания

"От над 10 години не сме имали толкова голям интерес", казва Пирс Уилиямс, брокер на остров Корфу. Дали обаче това ще доведе до реални сделки, предстои да видим. Британците са много предпазливи и недоверчиви, когато става въпрос за покупката на имоти в Гърция, посочват и други брокери. Що се отнася до германците, те търсят много активно в момента, както и заинтересовани клиенти от Австрия, Швейцария и Франция, казват пред Дойче Веле хора от бранша.

Официална статистика по този въпрос няма, но според оценката на брокерите германските инвестиции в недвижими имоти в Гърция са нараснали през последните няколко месеца с над 50%. Най-голям е интересът към имоти на Пелопонес, както и към скъпи вили за милиони евро на островите Аморгос, Крит, Карпатос и Корфу.

Заради силната зависимост на Гърция от туризма и негативните последици от пандемията, ЕС очаква през тази година гръцката икономика да спадне с 9,7% - а това е с 1% повече, отколкото през изключително тежката за страната 2011 година.

Коронавирус и Брекзит

Всъщност Гърция се справя сравнително добре с пандемията от коронавирус. Дотук в страната има около 4000 заразени и 200 жертви. Това допълнително мотивира много чужденци да търсят имоти в страната. "Хората просто се чувстват тук сигурни", казва Пирс Уилямс. А колежката му Хилари Доусън от "Crete Homes" посочва и още един фактор - Брекзит. "Ковид-19 обърка сериозно плановете на британците да се преместят да живеят в чужбина, но времето вече напредва и мнозина бързат. Те се надяват още до края на годината да подпишат договор, за да се сдобият със статут на граждани на ЕС", разяснява брокерката.

От 15 юли гражданите на Обединеното кралство отново могат да влизат безпрепятствено в Гърция. Те са втората по численост група чужденци, посещаващи Гърция - след германците, представени с 4 милиона посетители годишно.

Много хотели ще фалират

И докато запитванията за купуване на имоти расте, резервациите в хотели бележат рекорден спад. Около 65 процента от хотелите в Гърция са застрашени от банкрут. Много от тях са именно на островите Крит, Родос и Корфу.

"На този фронт не регистрираме никакво подобрение", потвърждава Пирс Уилямс. И когато сезонът приключи и бъдат пресметнати загубите, много от малките хотели няма да имат друг избор, освен да затворят и да бъдат обявени за продан, допълва брокерът.

Гръцкото външно министерство вече предупреди, че световната икономика е пред глобална рецесия - по-тежка от тази, която беше предизвикана от световната финансова криза през 2008 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    7 1 Отговор
    Да,и от марсианците Има голям интерес.😂
  • 2 0808

    8 0 Отговор
    ... дума ама думичка не вервам на сорошкия дойче зеле...
  • 3 Гост

    3 0 Отговор
    В имотният бизнес новините отдааавна са провокативни и не кореспондират с реалността. Германски фирми съкратиха персонал и затвориха заводи но някак си германците забогатели и почнали да купуват къщи в Гърция. Ти да видиш
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.