24 Юли, 2020 09:21 2 857 5

Сектор, който не се поддаде на коронавируса

  • строителство-
  • европа-
  • сащ-
  • статистика-
  • пандемия-
  • коронавирус

Строителството в Европа нарасна с 21%

Сектор, който не се поддаде на коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

През месец май на текущата година строителството в държавите членки на Европейския съюз (ЕС) отчита ръст от 21.2% на месечна база за първи път от 4 години насам. В България увеличението е незначително – 0.3% през май спрямо април, сочат данните на Eurostat. На годишна база обаче се наблюдава спад от 14.1%.

Продукцията от гражданското и инженерно строителство нарасна в ЕС с 22.4% (с 28.5% в еврозоната), а в сградното строителство - с 20.4% (ръст с 27.6% в еврозоната).

Най-силно увеличение през месец май се наблюдава в Италия – 168% спрямо април. Големият скок се дължи на факта, че предходните месеци, заради пандемията от коронавируса, строителните дейности на практика бяха спрени. След Италия ръст от 118% се наблюдава и в сектора във Франция. Трета, със 28.6%, остава Белгия. В другия край на класацията са Унгария и Полша, съответно със спад от 20.3% и 3.1%.

Ръст в строителството се отчита и в САЩ. Той е в рамките на 17.3% и се дължи на нарастващото търсене на жилища, породено от необходимостта да се работи от вкъщи. За последен път подобен месечен скок в строителната активност зад Океана е отчетена през октомври 2016 г.

Новоиздадените разрешителни за строителство през юни са нараснали с 2.1%. Разрешителните за еднофамилни жилища са се увеличили с 11.8%, до 834 000 през юни, а за многофамилните – с 13.4%, достигайки 407 000 броя.

Интересът на клиентите е насочен към еднофамилните жилища и към локации, които не са били атрактивни преди кризата – апартаменти далеч от метростанции и извън големи населени места.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2927

    16 3 Отговор
    Хахах на МЕСЕЧНА база :D Ми то като март и април беше спряло всичко, нормално е д аима ръст на МЕСЕЧНА база. Нека видим в края на годината статистиката и тогава ще си говорим.
  • 2 Коментара

    8 3 Отговор
    Аз очаквам с нетърпение първото тримесечие на 2021... такъв расреж ще ги удари...
  • 3 само

    13 3 Отговор
    си смучат от пръстите и вода от 9 кладенчета носят изгладнелите и заслабнали брокерчета. Да стегнат коланите и да се хванат на истинска работа.
  • 4 Ръст на глупостта

    7 2 Отговор
    Учудвам се как ръстът не безкрайност... съотношението на всяко число към нула е равно на безкрайност. Явно това ще е най големия ръст за всички времена на месечна база ... ха ха какви глупости пишете само
  • 5 Брокер

    2 1 Отговор
    Цените минимално варвят на горе,пазара е стабилен