Last news in Fakti

27 Юли, 2020 18:18 14 644 45

Три причини защо жилищата у нас не поевтиняха

  • жилища-
  • българия-
  • цени

Цените ще останат стабилни поне до края на 2020 година

Три причини защо жилищата у нас не поевтиняха - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цените на недвижимите имоти, в частност на жилищата, не поевтиняха, противно на прогнозите на мнозина, че с идването на пандемията ще се повтори сценария от 2008 г. Основните две разлики между това, което се случи преди 12 години и днес са бързината, с която дойде кризата (днес тя е много по-бърза спрямо ситуацията от 2008-а) и липсата на имотен балон (преди 12 години цените на много световни пазари на имотите бяха достигнали нелогично високи нива).

Въпросът защо жилищата не поевтиняват поне малко остава. Причините за това са много, но трите най-важни са:

1. Исторически ниските лихви.

Несъмнено цената на ипотечния заем днес е изключително ниска. Докога ще продължи това, имайки предвид нестабилната икономическа обстановка в цял свят е трудно да се предвиди. Именно и поради това хората, желаещи да си купят имот с банков заем, бързат да го направят.

2. Предлагането надвишава търсенето.

Все още на пазара няма достатъчно количество качествени имоти на „достъпни цени”. Респективно не се оказва силен натиск върху цените. Също така към този момент е нисък и делът на хората, които изплащат жилищен кредит, финансите са им намалели в резултат на пандемията от коронавируса и са решили да продадат жилището си. Другите, които са придобили имот с лични средства, не виждат смисъл да се разделят с него при положение, че цените не падат.

3. Не е налице инвестиционна алтернатива.

По традиция влагането на спестените средства в покупката на жилище или къща остава най-сигурното за българина. Придобиването на имот именно сега, когато е налице висока несигурност в икономическо отношение и то не само у нас, но и в целия свят, плюс ниска възрвъщаемост, ако парите се вложат на депозит в банката или ниската възвръщаемост от инвестиции в акции, правят покупката на недвижимост още по-логична.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛЧНОСТ

    41 15 Отговор
    ТЕ ТОВА Е БЪЛГАРИНА..ТРЕПЯТ СЕ РОДНИНИ ЗА НАСЛЕДСТВО..

    Коментиран от #4

  • 2 Няма такова нещо като търсенето е повече

    44 17 Отговор
    От предлагането...всеки кои е краднал пари гледа да земе бетон щото ганю така разбира инвестирането да го пипнеш и видиш😂😂😂бетона е най сигурното нещо
  • 3 Софиянецо

    37 24 Отговор
    В София трябва да се строи и то много. Първо, защото вече София е България. И второ, защото населението на тази територия намалява и рано или късно тук ще дойдат хората от Далечния Изток или Близката Африка, а за тях ще трябват много жилища, защото са много.

    Коментиран от #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 :D:D:D

    34 13 Отговор
    Дреме ми на мен на това дали поскъвпат или поефтиняват. Мен ще ме видите когато пазара е за нормални хора. С истински пари.
  • 6 Охобохо

    71 20 Отговор
    В момента пазара е в кома.По вероятно е през есента да тръгне да мре и цените яко надолу до нормалните им стойности за най-бедната мутренска държава.Разбирам хората,че искат максималното за своя имот,но това е положението в момента никой не купува а за същите пари има имоти в Европа и САЩ

    Коментиран от #27, #45

  • 7 Еее

    15 23 Отговор
    За да паднат цените,трябва да свалите Боко от власт.
  • 8 Димитрова

    14 15 Отговор
    Видин и северозападна сега е добра инвестиция,все още са ниски цените на имотите а и започна и строителството на автомагистралата,това момента е най натоварения път в държавата.
  • 9 Умен

    42 16 Отговор
    Мога да напиша аналогична статия защо цените трябва да падат оборвайки напълно причините в тази статия. При интерес се свържете с мен и срещу съответното заплащане ще видите вие какво е анализ!
  • 10 Умен

    36 6 Отговор
    Ето и малко от статията за зарибявка:
    1. Лихвите се очакват да нарастнат преди да е изгърмяла някоя банка и тогава тези дето са бързали сега да теглят кредит(както е според статията) ще изгърмят жестоко.
    2. Предлагането ще надвишава търсенето поради точка 1 и всички онези пишман инвеститори с апартаментчетата за краткосрочни наеми, които сега стоят празни заради пандемията без изглед скоро да се напълнят.
    3. Виж точка 1 и точка 2. А и нали тези спестени пари трябваше да бъдат инвестирани като фалира КТБ. Нали това беше "причината" цените да се изстрелят?! Липсва всякаква логика.

    Коментиран от #25, #26

  • 11 Търговец

    71 7 Отговор
    "Предлагането надвишава търсенето"
    Ако е така, цените трябва ... да падат ... нали?
  • 12 Майтапчийски

    33 7 Отговор
    Ще се мре, яко ще се мре в средите на инвеститорите и строителите...
  • 13 Някой си

    30 7 Отговор
    Брокерите така искат, ама нъц!
    Само ако знаеха колко палач се прибра покрай короната....
    Надувайте балона, рано или късно ще се спука!
    А вие "брокерчетата" - НА БОРСАТА!
  • 14 Тост

    31 28 Отговор
    Милена да напише къде по света се спука "балона", че чака тук да стане нещо подобно.Аз мога да кажа - никъде!"Балона" е в главите на по-бедните мечтатели и драскачите.

    Коментиран от #15

  • 15 Умен

    18 3 Отговор

    До коментар #14 от "Тост":

    Виж в манхатън какво става!
  • 16 Готин

    31 6 Отговор
    Статията е пълна с логически противоречия. Истината обаче е , че цени няма да паднат докато не настъпи криза. Хората все още не изпитват липса на средства. Появи ли се такава, неминуемо ще започнат продажби на безценица но те ще са пренебрежимо малко, защото тогава ще са изчерпани ресурсите за покупка от другата страна. Пазара на имоти се свива поради несигурността, както на продавачите, така и на купувачите.
  • 17 бачо Илия

    37 2 Отговор
    Миленче разменила си местата на предлагането и търсенето. Търсенето трябва да е отпред за да ти излезе вярна статията. Не се излагай по-вече, това са сериозни неща.

    Коментиран от #19

  • 18 TOOL

    7 4 Отговор
    Защото ББ може да купи къща в Барса на своята момА , щот така му е кеф !
  • 19 Коста

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "бачо Илия":

    пише се повече, а не по-вече, човечееее

    Коментиран от #36

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    15 4 Отговор
    Имотите ще поатрадат това е неизбежно.Въпросът е преди зимата или след и с колко ще пострадат.Колкото и да са изгодни кредитите от банките те трябва да се връщат,а когато има несигурност и спад в доходите клиентите предпочитат да не влизат в такива схеми с банки и задължения.
  • 22 Гостенин

    14 3 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Предлагането надвишава търсенето"

    Щом предлагането надвишава търсенето, означава, че имотите не са особено търсени в моменти и застояват, т.е. не се купуват. Щом няма интерес, цените би следвало да паднат. Както стана с цената на горивата сега през кризата - няма търсене на пазара, съответно цените падат. Само българинът иска от една дупка да забогатее!
  • 23 3 лъжи

    17 4 Отговор
    1. Исторически ниските лихви - те вече тръгнаха рязко нагоре. Съчетани с изискването за по-голямо сомоучастие и високити такси, скоро заемите ще станат недостъпни.
    2. Предлагането надвишава търсенето - тенденцията се обръща, а след есенната и зимната криза и изващите коронавирусни вълни, това ще стане ясно и на най-заблудените брокери.
    3. Не е налице инвестиционна алтернатива - за мнозинството, които нямат средства, няма НИКАКВА алтернатива, а останалите имат информация и не се нуждаят от съветите на брокери да налеят стотици хиляди в бетонна дупка без инфраструктура и закони.
  • 24 ДНСК

    14 2 Отговор
    Не бива да се забравя и факта,че в София стотици,а може би и хиляди сгради остават с непродаваеми Булсат ща,защото..НЯМАТ АКТ 16!! САМО 3 примера:
    1.НОВЕ ХОУМС- които си купиха жилища на зелено от Черепа...ще пият по една студена водица

    2. Небостъргача на Солни пазар- пак на Черепухина...И той спрян от ДНСК

    3. Гаранти КОЗА - на местото на Аско Деница...вече. Ад 10 г. стоят само предпазните огради..а стотици балъци " закупиха дом" на ЗЕЛЕНО от алчни гърци..Ще има да чакат дом още 20-30 годинки,ако...междувременно ковид19 не ги ..повали..
  • 25 ПроЗД

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Умен":

    Много си умен . В строителството на една сграда много голяма значение играе цената на труда и цената на земята кадето е построена времето за построяването.Това умнико не са домати да ги внесеш от турция

    Коментиран от #32

  • 26 перничанин

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Умен":

    Как да те повярвам? По първа точка, ако не си разбрал сме в "чакалнята " и банките ни са под европейски надзор. Та, фалит малко трудно. Втора точка ти противоречи изцяло на първа. При банкова несигурност , хората ще гледат да вложат в имот за да не "изгорят" с парите. Трето, кокто съм писал не веднъж, на пазара останаха силните финансово играчи. Те могат да си позволят да чакат "правилния" купувач. И те така. Цени надолу в рамките на пазарлъка.

    Коментиран от #33

  • 27 Иво

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Охобохо":

    Ама и ти се изказа неподготвен днес в САЩ кумеца си купува къща за 340 000 $ преди 3-4 години е струвала 300 000$. Цените в София няма да паднат щото цяла България се натресе тук.
  • 28 Милутин Шопов

    6 3 Отговор
    Ми купувайте бре хамали! Това не са розови домати да загинат, ама нали българското племе е алчно! Да не би някой да ме превари и да купи "евтино! Така Ви искат инвеститори, строители и брокери! И за пореден път им се получава!
    Я един път, да речем от 01.08.2020 год. като един решим да отложим купуването на недвижим имот за около 2 години! На практика не е проблем. Две години и на палатка ще ги преживеем! След което почукайте на вратата на инвеститора и строител, най- често, и го питайте, колко от обявената цена ще Ви отстъпи за да му купите кутийките бетон, които са му излезли 400 Евро квадрата!? Пробвайте, ще сте яко на сметка!
    За Бога братя, не купувайте!
  • 29 Vinchenco Corleone

    3 2 Отговор
    Аз имам едни 50000€ и само чакам да паднат имоти те. за да си купя 3-4 апартамент а в Слънчев бряг,хаха...
  • 30 Гост

    3 2 Отговор
    Рано е още. Ще видим как ще е другото лято.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Умен

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "ПроЗД":

    Аналогично е и с доматите драги. Да те светна, че доматите се отглеждат на земя, която струва пари. Труда също струва пари за да дойде домата до трапезата ти. Но при доматите никой не казва "вижте банките дават евтини кредити за това се вдигат цените на кило" или "вижте хората имат спестени пари ще ядат много домати значи" или още по-малко пък "очакват се много чужденци да дойдат и на заведенията ще им трябват повече домати, дайте да ги вдигнем". Ако не си разбрал за какво иде реч си е твой проблем.

    Коментиран от #40

  • 33 Умен

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "перничанин":

    Абе то и Гърция даже е в еврозоната ама я какво стана с гръцките банки преди няколко години. Къде изчезна Алфа банк? Под изгърмяване на банка нямам само предвид българска. То и Леман брадърс беше голяма и с традиция пък виж ко стана с нея. Така че точка 1 ми е вярна. Виж в гуглето какво пише за вдигане на лихвите. Нещо не си разбрал втората точка, което води до пълно противоречие в твоите точки. И за твоята трета точка, финансово силните не са толкова много за да компенсират спада в търсенето и по-скоро биха изчакали да купят като паднат цените. Ако не знаеш така правят финансово силните.
  • 34 Никола

    2 1 Отговор
    Пълни глупости!
  • 35 Ceco apartamenta ot gerp

    3 1 Отговор
    щото съм от герп аз и цаци цачева си зехме апратементи по 500 eur/m2 а вие - избирателите купувайте по 1500 eur/m2 че банкерите и брокерите огладняват
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Умен

    0 2 Отговор
    защо статията я няма в раздела имоти а я намирам само с търсачката? Бъг, опит да се скрие статията или аз нещо недовиждам?
  • 38 факт

    1 2 Отговор
    мафия!
  • 39 Баш Батка

    2 5 Отговор
    Цените трябва да скочат и е хубаво ,че не падат. Така селянчетата ще шарят за наем и ще живеят натъпкани като скарди носещи буркани. Да си ходят на село да копат лозята.

    Коментиран от #44

  • 40 проЗД

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Умен":

    ТИ НАИСТИНА СИ МНОГО УМЕН

    Коментиран от #43

  • 41 Клиент

    0 0 Отговор
    А сградите на БЕСО също ли нямат акт 16.
  • 42 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    У нашенско всичко може да е скъпо и прескъпо ! Важното-човешкият живот да е йофтен.......като месечните им заплати ... под 1 000 лева..
  • 43 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "проЗД":

    Знам!
  • 44 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Баш Батка":

    И ти е редно да не излизаш от село.
  • 45 Кокъл

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Охобохо":

    И за теб кой са нормалните цени на имотите,че казваш яко на долу?2 за левче,пий си хапчетата и лягай ГАНЬО.