10 Август, 2020 17:25 7 849 14

По-изгодно е да наемеш, а не да купиш

  • чехия-
  • прага-
  • цени-
  • наем-
  • жилища

Ръст от 50% при сделките с наем на жилище в Чехия

По-изгодно е да наемеш, а не да купиш - 1
Снимка: Shutterstock

Бързото поскъпване на жилищата и в същото време понижение на наемните нива доведе до това повече потенциални купувачи в Чехия да преминат в групата на наемателите.

Със 7.3% на годишна база са се увеличили продажбите на жилища и със 6.5% - на къщи през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата, сочат данните на банка Hypoteční. По данни на Eurostat, от 2007 г. досега жилищата в Чехия са поскъпнали със 70%, а наемите – с 80%

Несигурността и потенциалната неблагоприятна финансова ситуация, редица потенциални купувачи се преориентираха към пазара на наеми. Те не желаят да се обвързват с ипотечен заем към момента, което е напълно обяснимо.

Най-силен ръст се наблюдава при локациите в Прага популярни сред туристите и наемащи на краткосрочен принцип апартаменти. Като пример може да послужи жилище от 50 кв.м, разположено в Стария град на Прага в близост до църквата „Дева мария пред Тин”. Към момента имотът може да бъде нает срещу 760 EUR, а в началото на годината месечната му рента е била 950 EUR.

Цените на жилищата в скоро време едва ли ще понижат. Анализатори на оценителската компания Deloitte, например, смятат, че по-скоро участниците на пазара ще станат свидетели на оттегляне на част от офертите, вместо да продават с отстъпка. А отчитайки възстановяването на запитванията, забавеният темп на издаваните разрешителни за строеж и поскъпването на парцелите и строителните материали, тенденцията за по нататъшно поскъпване е повече от вероятна.

Това, че по време на карантината цените на жилищата в Чехия не спадната не е изненада. По информацията на анализаторите на Deloitte, по време на последната финансова криза от 2008 г. също не се е наблюдавало съществено обезценяване.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 идва

    6 7 Отговор
    И тук има вече видим спад на наемите в големите градове, скоро и на продажните цени - те винаги закъсняват с няколко месеца. А само като гледам някои квартали които последните години се превърнаха в строителан площадка там сигурно ще има сериозни коледни промоции.

    Коментиран от #2

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "идва":

    Идвайте в България. Тук е по лесно да купиш и да го давш под наем за 1000 евро на някякви селяни или роми.
  • 3 Глупости тъп съм

    12 7 Отговор
    30 години семейство живее под наем в двустаен за 400 лв. месечно, като през годините цената е варирала плюс минус 100 лв. (за това средно 400 лв.), а пък ако е купен с кредит, вноската е 350 лв. или в крайна сметка се оказва, че съм спестил около 18 000 лв. за това, че съм го купил.

    Коментиран от #4, #9, #14

  • 4 Мдааааа

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости тъп съм":

    Съвсем вярно. Освен това сега имаш апартамент, а ако беше под наем нямаше да имаш.
  • 5 Петер Брьогел Стария

    8 6 Отговор
    Това не е вярно ! Вижте , че дори самият наш вожд , НЕ Е наел , а е КУПИЛ къщичка в Барселона , като любовно гнездо за своята изгора Борислава мис Бикини ! Така че щом той купува , значи това е тренда и бъдещето . Слушайте нашия БОГ и няма да сбъркате ! Ако не вярвате ,питайте го !
  • 6 бухта

    7 5 Отговор
    Хаха вземаш кредит и плащаш двойно и тройно, връзваш си живота на едно място за 30 год , при положение че ще живееш 60. т.е. почти целия живот. абе страшна сделка. и в 80% от случаите отиваш на ЧСИ.

    Коментиран от #12

  • 7 Язе

    7 2 Отговор
    Наблюдава се понижение при наемите и в БГ, но 760 Евро месечен наем за 50 кв м не е никак малко пък било то и в центъра. Цените в Чехия са доста по-високи от българските.
  • 8 Кинори

    1 3 Отговор
    Чехия ни е любима.
  • 9 Ти да (не)видиш!

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости тъп съм":

    Не винаги е такава сметката,
    но принципно е вярно това.
    В България.....
  • 10 Чоки

    1 1 Отговор
    Много пишете за ситуацията на имотните пазари по света. Напишете нещичко и за прекалено надутите цени на имотите в България и за хауса който цари на имотния пазар тук.

    Коментиран от #13

  • 11 Чоки

    1 1 Отговор
    Много пишете за ситуацията на имотните пазари по света. Напишете нещичко и за прекалено надутите цени на имотите в България и за хауса който цари на имотния пазар тук.
  • 12 Собственик

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "бухта":

    Ами добре че има такива като теб да ми плащат наем. Всеки сам избира съдбата си - дори и клошерите и дори и хората, живеещи цял живот под наем.
  • 13 2х2

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чоки":

    Кво ти пука? Ти и дори и да не са високи цените пак нямаш възможност да си купиш дори гараж. Палатка на Орлов мост е добра опция през лятото, а зимата - на село!
  • 14 ГЕРП

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости тъп съм":

    Да де ама вноската от 350 лв за 30 години и тя ли е варирала около 100 лв?