Last news in Fakti

17 Август, 2020 17:29 34 893 74

Промяната на пазара на жилища в София

  • софия-
  • българия-
  • жилища-
  • цени

Все по-малко се купува с инвестиционна цел

Промяната на пазара на жилища в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цените на жилищата във високия и средно висок сегмент през първото полугодие на 2020 г. остават стабилни, независимо от неблагоприятните ефекти от пандемията от коронавируса. Цената на апартамент с ДДС и паркомясто варира между 145 000 EUR и 250 000 EUR и от 250 000 EUR до 450 000 EUR за къщи, сочи анализ на консултантсата компания Colliers International.

Без промяна остават и наемните нива. Те се задържат между 950 – 1600 EUR с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2000 EUR при къщите. Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3%.

Пандемията предизвиква и редица промени в поведението на участниците на пазара през разглеждания период. Една от тях е поемането на доминиращата роля от страна на купувачите, спрямо продавачите. Фокусът на търсенето им се насочва към жилища в по-напреднал етап от строителството или завършени с Разрешение за ползване. Най-силен интерес се регистрира към апартаменти с 2 или 3 спални, на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София.

Друга промяна на пазара на жилища в разглеждания сегмент е същественият спад на сделките с имоти, закупени с  инвестиционна цел, които са 15% от всички, за разлика от 2019 г., когато делът им е около 40%. „Купувачите са в очакване да проследят развитието на коронавирус пандемията, преди да предприемат покупка на имот. Това оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от български, така и от чуждестранни граждани”, коментират от Colliers International.

При предлагането се наблюдава ръст от 4% при завършените нови проекти, а при площите в проекти в етап на строеж се регистрира спад от 4%, спрямо второто полугодие на 2019 г. Свободните жилищни единици продължават да намаляват плавно от 5% на 4% през първата половина на 2020 г.

Очакванията за предстоящите месеци са предлагането да се свие. Налице е вероятност част от продавачите да задържат продажбата на имотите си, докато отмине здравната криза. Възможно е някои от проектите с планиран старт на строителството през 2020 г. да го отложат за следващата година. Част от предприемачите ще бъдат склонни на по-голяма гъвкавост по отношение на схемите на плащане и размерът на ценова отстъпка.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брокер Гей Билтс

    113 41 Отговор
    На зима ще ги дават 2 за 1.

    Коментиран от #4, #16, #38

  • 2 Гладен брокер

    173 27 Отговор
    Пълни глупости са нова.Кой нормален човек ще инвестира в апартамевт с нереална цена.

    Коментиран от #3, #22

  • 3 Цецоу

    42 138 Отговор

    До коментар #2 от "Гладен брокер":

    Ти не му бери грижа, нереален бедняко.

    Коментиран от #15, #51

  • 4 бл.134 в Зап. парк

    35 39 Отговор

    До коментар #1 от "брокер Гей Билтс":

    България ня 6 морета!
    А на преброяването-15 милиона .
    В новата конституция - ромски о турски официални езици

    Коментиран от #35

  • 5 Аноним

    73 12 Отговор
    Бъфет да инвестира в имоти в бг и без това се чудеше къде да инвестира от милярдер ще стане милионер
  • 6 Турист

    113 4 Отговор
    Такива наеми няма. Истината е двустаен 400 евро, тристаен - 500, средна цена, южни квартали.

    Коментиран от #29

  • 7 Бай Ганьо

    192 9 Отговор
    Поръчкови статии на агенциите за недвижими имоти, но селските им номера просто не минават.
  • 8 98573

    173 24 Отговор
    Към сайта Факти уважавайте читателите си, не сме простаци имаме образувание и разбираме от икономика и от пазар! Пазара на имоти е пред срив и залъгването как пазара е стабилен звучат несериозно, идва икономическа и здравна криза без да може някой да каже колко време ще продължи и да говорим за развитие на имотен пазар, ръст на цени и други небивалици! Предстои срив на имотния пазар и то осезаем, т.е. имотния балон ще се спука!

    Коментиран от #10, #13, #40, #44

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 балон експерт

    42 60 Отговор

    До коментар #8 от "98573":

    пазара не е пред срив, пазара се срина, ама яко се срина; цените на новите обзаведени апартаменти в идеален център и южни са между 100 и 200 евро квадрата с гараж в цената. Поне 10-15 пъти са паднали цените за 6 месеца, като паднат още наполовина тегля кредит и купувам 2-3 мезонета
  • 11 Хитран

    60 13 Отговор
    Поредните поръчкови простотии във формата на плиткоумни статии.Само турската лира е стабилна братя.
  • 12 Още бетон молимм😂😂😂

    96 17 Отговор
    Тва трябва да си побъркан че да живееш в софето то отдавна не става за живот че и да се загробиш да плащаш бетон на 4 пъти над цената му....насекъде се лее бетон стана пренаселено и ужасно просто софето не става за живот
  • 13 Фернандо Алонсо

    60 40 Отговор

    До коментар #8 от "98573":

    Извинявам се личният въпрос, но какво образУвание имате и къде се намира то? Също така бих Ви помолил, да ми кажете, този "имотен балон" само в България ли ще се спука или в цял свят? Също така желая, да споделите , каква е според Вас реалната цена, ако приемем, че сега се намираме в някакъв балон?Очевадно е, че не разбирате от икономика и още повече от пазарна икономика...На всички, други хора, с подобнио мислене, като на този капацитет, искам да кажа, че ако има финансова криза, то всички ще бъдат потърпевши и никой не трябва, да се радва, ако икономиката навлезе в рецесия!

    Коментиран от #14

  • 14 виж сега

    36 31 Отговор

    До коментар #13 от "Фернандо Алонсо":

    този пич е тотално нереализиран и може да го стопли само някое зло, което да се стовари върху нацията, я икономическа, я здравна криза. Той по-зле не може да стане, важното е балона да се спука и имащите да се окажат с празни ръце, както е и той. Само че жилището ще си има стойност и след кризата, а той ще си остане голтак завинаги

    Коментиран от #20

  • 15 Гладен брокер

    18 9 Отговор

    До коментар #3 от "Цецоу":

    То акъл няма как да ти се набие както казва Вожда.
  • 16 Наблюдател

    31 35 Отговор

    До коментар #1 от "брокер Гей Билтс":

    Аз в такъв момент, в който се очаква двуцифрена инфлация по целия свят, не бих продавал. Не зная кой е луд да обръща имота с в инфлационни хартийки. След година две цените ще са двойни.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Реалист

    44 22 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Цените е ясно, че нарастват. Всеки се опитва да се докопа до нещо сигурно - я злато, я имот, а може и земеделска земя. Но чак двойни цени след 2 години - не вярвам. Може би нарастване на цените с 10-15% на година, но не повече.
  • 18 Ввв

    45 20 Отговор
    Кой купува в тази кочина бе?!
  • 19 Жан Виденов

    35 6 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    ти май си прекарал една Виденова зима значи; добре, научил си си урока поне. Има и други инвестиции, които пазят стойност, но ние тук в Бг си знаем едно - имот, защото сме патили много
  • 20 58746

    54 13 Отговор

    До коментар #14 от "виж сега":

    Добре желая ви успех в намирането на балъци които да ви извадят и да ви броят тези суми за които вие се мечтаете! Цената на жилището е себестойността със съответната норма на печалба и разбира се луди които биха се вързала на мантрата да купят копторите които продавате!

    Коментиран от #24

  • 21 Справка

    21 14 Отговор
    А в какво друго освен имоти,без покритие хартийки да не би да са по ценни
  • 22 2х2

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гладен брокер":

    Хубаво е да има наематели! Особено наематели, на които им харесва да бъдат такива - мазохисти. Ти явно си от тях.

    Добре е някой да работи за да ти плаща.

    Коментиран от #26

  • 23 симо

    35 10 Отговор
    който купува сега тухли и виртуални общи части,догодина ще дава задни части за хляб

    Коментиран от #25

  • 24 икономист

    46 20 Отговор

    До коментар #20 от "58746":

    Цената е това, което купувачът е готов да плати! Себестойността е косвено понятие. Себестойността на нещо може да е и по-висока от цената! Но при имотите това няма как да се случи. Цената на имотите в следващите години ще расте, въпросът е дали с едноцифров или двуцифрен процент. Напечатаха се трилиони долари, евра, юоани, йени. Инфлацията в световен мащаб ще е огромна. А поскъпването на сигурните убежища /злато, имоти/ винаги надхвърля инфлацията.

    Учи, чети образовай се! Знанието е пари!

    Коментиран от #27, #50

  • 25 Реалист

    15 13 Отговор

    До коментар #23 от "симо":

    Може и да си прав, но само за виртуалните имоти. Реалните имоти, които можеш да ги видиш и да ги пипнеш, ще поскъпват.
  • 26 Гладен брокер

    21 5 Отговор

    До коментар #22 от "2х2":

    Наем плащам само в Гърция.Ти обаче 100% си се набълбукал с някой "перфектен " апартамент и сега търсиш оправдание пред себе си.
  • 27 12345

    39 4 Отговор

    До коментар #24 от "икономист":

    То пък вие сте един образован и четящ, но умря онази циганка която ви хвалеше, та вие се заехте! Нещо за цикличност да си прочел, защо цените се сринаха след 2008-2009 г. Но то това икономиката е явно като политиката всеки я разбра!
  • 28 pipi

    21 17 Отговор
    запомнете апртамент в столица винаги сте струва пари .
    ако не вие друг сте го купи от Монголия .
    така е устроен засега света
  • 29 Петър

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Турист":

    Нов панел до асансьора.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 потребител

    40 2 Отговор
    Абсолютно поръчкова писаница не съответстваща на действителността!
  • 32 Киро

    34 15 Отговор
    В момента качествен имот с цена под 4000 Евро на квадрат в София няма. Поразровете се в сайтовете и се уверете сами.
    120 квадрата в Лозенец - 280000 Евро. Тези 120 квадрата са реално светла площ без терасите и стените от 70 квадрата. Цена 1 към 1 като в Берлин. И това ако не е балон...

    Едни 350к Евра трябват за обзаведен тристаен с гараж. Всичко за по-малко пари е тотален боклук и е напълно безсмислено да се купува, за съжаление.
  • 33 Берлин

    41 5 Отговор
    Потвърждавам коментара на #32. Ако имаш 280 евра, къде ще купиш? В София или в Берлин? Реално ли е цените да са едни и същи?

    Коментиран от #68

  • 34 Спас

    47 3 Отговор
    Аз за тристаен плащам 500 лева в Младост ново строителство. От къде ги измислиха тия цени не знам. Явно много са го закъсали.

    Коментиран от #42

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 БЕЗдвижим имот

    15 5 Отговор
    Това значи ли , че ББ може да се насочи вече и към наши къщи , а не само в Барселона ?
  • 37 Динозавър Карабаджаков

    16 3 Отговор
    В СОФИЯ АПАРТАМЕНТИТЕ СА МН.-СКЪПИ.НЕ Е НОРМАЛНО ТОВА БЕ МЕХАНИЗМИ ЗА ЗАДВИЖВАНЕ НА ВЕЛОСИПЕД...
  • 38 Koko

    38 3 Отговор

    До коментар #1 от "брокер Гей Билтс":

    Напълно вярно, народа намалява , жилищана са в повече , младите не раждат , народа дава пари за лечение и храна ,... рекламити за жилища се увеличиха 100 пъти !

    Как ще ме убедите че има "стабилност" на цени и имоти ?
  • 39 Защо

    12 3 Отговор
    Защо цените в Бг на жилища, не са реални?Наглите реклами отблъскват .
    На Цачева жилището ,новото е в реални граници , даже скъпо!
  • 40 Ники

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "98573":

    Да имаш образУвание не е като да имаш обрАЗование!
  • 41 Дядо Йоцо

    8 4 Отговор
    до колкото виждам при липса на всякакви гаранции за кеша и скъпо злато, единственото убежище преди криза са инвестициите в недвижими имоти, вместо държите парите на депозит, с който знаете много добре какво ще се случи ..
  • 42 Фара

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Спас":

    Явно твоя наемодател го е закъсъсл много.Късметлия си
  • 43 Предпиемач

    9 19 Отговор
    Цените няма да мръднат.В цялата съвременна история няма такъв случай.Може да не се покачват,но няма и да паднат.
  • 44 Станко

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "98573":

    Е, ние не се образУваме, а се образОваме.
  • 45 Брокер

    5 13 Отговор
    Не се безпокойте за цените на имотите гладни мишки,може да паднат в Тутракан и Враца
  • 46 Aaa

    22 4 Отговор
    Питате ако имам 260к евра къде ще купя - София или Берлин? Не 280, а само със 100к ще купя къща на село за 20-30000 хил. лв., може до 40 хил., ако е по-хубава, с 50000 едно Порше Кайман и с останалите ще живея като ЦАР до края на живота си! Е, аз съм глупав - умните ще реват: ипотеката, работата, ама за детето да остане нещо, ама правителството не ми осигурява добра работа и т.н. Работи, робе, да ти дойде акълът! Дерете ги брокери, "умните" ни сънародници, сега ви се е паднало! По 5 кожи им сваляйте!

    Коментиран от #70, #71

  • 47 Грут

    20 2 Отговор
    Това е фалшива новина! Цените да много надолу и до нова година пазарът ще се срине до дупка!
  • 48 Стефан

    28 2 Отговор
    Милена Богданова, това е платена статия. Само в България цените на жилищата не падат никога, при над 90 процента от населението със СОБСТВЕНИ жилища, САМО в България цените на горивата не падат когато спадне цената на петрола, защото те били заредили от скъпия, не ми се пише за другите простотии защото ми е писнало от ЖУРНАЛИСТИ като мадам В, затова сме на 113 место по свобода на словото.
  • 49 Гост

    9 18 Отговор
    Който е живял в чужбина знае какви са цените,изобщо не е скъпо тука,само си чешате езика
  • 50 Ангел

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "икономист":

    Себестойността е косвено понятие. По тъпо нещо не бях чувал или чел, ВСЯКО НЕЩО СИ ИМА СЕБЕСТОЙНОСТ, а размера на печалбата е косвено понятие. И си смени името.

    Коментиран от #72

  • 51 Ново

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Цецоу":

    Имотите са като виното колкото е по стар толкова е по хубав аппартаменти има но купувачи няма може би след година ще станем 9 милиона
  • 52 Каква

    15 6 Отговор
    мръсна статия, невярна, подла. Не ви ли е срам?! И брокери и техните платени писачи?!
    България не е Европа. Няма нито пътищата, нито услугите, нито културата, за да са такива цените. А пък ако дойде на власт президента путинист и неговите слуги, да лапат мега яко, съвсем ще я втасаме.

    Коментиран от #64

  • 53 Гладен Брокер2

    11 4 Отговор
    Не мисля, че статията е правдива. Всъщност се наблюдава повишаване на цените около 20-30 % ... ъъъ, направо 2-3 пъти. Купувайте, моля, че ще свършат, останаха единични бройки.
  • 54 Варна

    8 6 Отговор
    Като са ви скъпи цените живейте си на село провинцялисти

    Коментиран от #57

  • 55 Вуйо

    7 0 Отговор
    Цените и тука и в ЕС са скъпи,ако са ефтини секи мизерник ще отиде да живее в Париж или Лондон.Проблема е ,че храните и горивата са скъпи,услугите също
  • 56 Реалист 11

    2 2 Отговор
    Човека който в момента и от години официална управлява имотите и други неща на България, всъщност не е точният човек!
  • 57 Как ли пък не

    7 4 Отговор

    До коментар #54 от "Варна":

    Абе я не ни давай наклон на фаровете кой къде ще живее, бе селски тар*кат от Максуда!
    Изкуствено спекулативно завишени цени заради няколко селски тариката и в резултат хората заробени със заеми за десетилетия, ти луд ли си да приемаме това? "Цените били такива" - живота не ти е вашата г*й са*о-мазо групичка, дето някой определя, че другия ще е наг*зен и всички там сте съгласни! Рано или късно нормалните хора за това ще те вкарат я в затвора, я в болница, я в гроба. Не сме паднали от Марс и от години се знае как се формират цените и кой върти далаверите.
  • 58 Софиянчето

    5 8 Отговор
    Като ви е скъпо ходете у Полски Тръмбеш, там е ефтино.

    Коментиран от #61

  • 59 С честен труд

    7 4 Отговор
    Такива скъпи жилища не се купуват...!
  • 60 Гост

    6 4 Отговор
    Защо ако си добър лекар,зьболекар,юрист,ако си бачкатор с 1000лв няма как да купиш

    Коментиран от #62

  • 61 Що ние

    10 2 Отговор

    До коментар #58 от "Софиянчето":

    Що ние, бе тарикат, ходи ти там.
    Какво се правиш на шут, ако хората имаха избор щяха ли да се врат в София? Мафията обра парите на всички и само в София хората могат да получат заплати и доходи с които да се живее в момента.
    Само че ти внимавай, че накъдето е тръгнал света с тия корона-истерии и сривания на икономики, да не ти се наложи един ден ти да си влачиш гладния задник до Полски Тръмбеш за някой и друг картоф.
  • 62 И какво имаш против

    7 2 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    Какво имаш против бачкаторите? Без тях ще пукнеш от глад, гостенино неканен.
  • 63 Гост

    6 1 Отговор
    Нямам нищо против бачкаторите,просто искам да кажа ,че с заплата от 1000-1200лв няма как да купиш имот
  • 64 емчо

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "Каква":

    ТАЯ ПА УМНИЦА
  • 65 Смотан

    1 2 Отговор
    Има разлика между " Продава се апартамент" и "Продаден е апартамент" и предлагане, мечти за продажби и реални сделки. Някои имоти настина струват скъпо, други са евтини. Гледайте какво купувате и какво наемате. Може да искаш да вземеш 200к евро на дядото за съборетината, но това не означава, че някой ще ти ги даде. И мечтаните южни райони!?! Хайде стига в Манастирски ливади няма канализация, инфраструктура, а за училища и детски гради не може и да се мечтае. За това Лозенец, Оборище, Гео Милев, Редута,Младост и дори някой части на Подуене и Дружба за за предпочитане. Мисли къде искаш да живееш, не колко квадрата искаш. На един човек му стига спалня с бокс и баня, на едно семейство две спални с дневна с бокс баня.
  • 66 Софиянчето

    4 3 Отговор
    То ако е много ефтино ще дойдат всички прайдохи в София,само си чешете езиците.И аз искам да живея в Париж на Мон Мартр ,но Бог казва кой каде да живее и кой ше язди кон и кой ше ходи пеши,затова сутрин като идвате бачкатори в София да работите благодарете на Бог,че ше изкарате за насъщния
  • 67 Centaurus

    3 2 Отговор
    софия не е България. И да, който се е набълбукал със ипотеки ше Ду.. супата.
  • 68 Крум

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Берлин":

    И като купиш в Берлин какво ще го правиш? Че и немски не знаеш.... а и не искаш да го учиш! Но лошо няма събери 280 000 евра и си купи в Берлин.
  • 69 Жорката

    3 4 Отговор
    Бяхме решили да подаваме малък апартамент до Южния парк /евтино - за 100 000 евра/, но като видяхме каква инфлация се задава се отказахме. Догодина или през 2022 година ще го продадем за два пъти по-висока цена. Само не зная каква ще правим с инфлационните банкноти които ще вземем ако решим да го продаваме.
  • 70 101

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Aaa":

    Съгласен , само да не е Кайман. иначе оки :)Аз бих взел Бентли Контионентал ГТ
  • 71 222333

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Aaa":

    със 260к евра не можеш да си купиш даже платната на яхтата ми. ама нищо - действай. съвет - купи си каравана , висок клас и обикаляй където можеш.
  • 72 Тото

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Ангел":

    Ангелчо, дяволчо! Искаш апартамент на половин цена, ама няма да те огрей.
    Броят на продажбите /на сделките / е намалял, защото продавачите изтеглиха всичко читаво от пазара на имоти, очаквайки невиждана световна инфлация. По-добре имот отколкото инфлационни хартийки! Това, което остана на пазара е с повишени цени. Елементарно!
    Нищo пo-приличнo нe e ocтaнaлo зa прoдaвaнe, ocoбeнo в хубaвитe чacти нa Coфия. Caмo в Люлин и Нaдeждa имa прилични цeни.

    Коментиран от #73, #74

  • 73 Един

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Тото":

    Май има нещо вярно. Следя имотите във Варна, в определени райони и наистина определени имоти изчезнаха отведнъж, а преди това бяха седели с месеци. Но, честно казано не виждам никакво намаление на цените, даже обратното.
  • 74 Умен

    2 2 Отговор

    До коментар #72 от "Тото":

    Или са ги изтеглили, защото се очаква срив на цените, както е по целият свят! А са останали само рибарите да ловят шарани.