25 Август, 2020 11:11 2 317 2

Коронавирусът не изплаши инвеститорите

  • цие-
  • инвестиции-
  • недвижими имоти-
  • colliers international-
  • пазар

Ръст от 7% в недвижимите имоти в ЦИЕ

Коронавирусът не изплаши инвеститорите - 1

През първата половина на 2020 г. инвестиционните обеми в ЦИЕ са достигнали 6.26 млрд. EUR. С основен принос за това са две мащабни портфолиа от имоти на стойност 2.2 млрд. EUR, а Полша и Чехия имат 78% от дела на инвестициите в ЦИЕ-6. Най-голямото портфолио от жилищни имоти на Heimstaden заема 67% от общия инвестиционен обем в Чехия и около 21% от този в региона. Придобиването от Lonestar (Optima) на 61.5% от акциите на GTC в ЦИЕ представлява 15% от всички транзакции в ЦИЕ-6. Сегментът на офисите и този на индустриалните и логистичните площи също са с добри резултати с дял съответно от 41% и 22%.

„Не е изненадващо, че активността при търговските площи и хотелите, е по-ограничена, имайки предвид, че негативните ефекти от пандемията са най-осезаеми при тях. По отношение на цените, възвръщаемостта на първокласните индустриални и логистични имоти, остава стабилна, като има и пазари, на които се свива. При висококачествените офиси, тя е нараснала средно с 25 базови точки, а при търговските площи – с 50. Инвеститорите запазват интерес към ЦИЕ, но се отнасят с повишено внимание към региона, докато пазарите се успокоят и ограниченията за пътуване от и до някои държави по света отпаднат“, казва Кевин Търпин, директор проучвания, Colliers CEE.

Инвеститорите от Европа, Средния Изток и Африка (с изключение на ЦИЕ) са най-активните през първото полугодие на 2020г., по-конкретно шведските с транзакцията на чешкото портфолио от жилищни имоти на стойност 1.3 млрд. EUR, следвани от немските и френските, всеки от които с придобивания на активи на стойност около 250 млн. EUR. Както и в предишните години, местните инвеститори от ЦИЕ също имат принос към общия обем сделки, който през разглеждания период възлиза на 1/3 от него.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    5 0 Отговор
    А сега, де?! Какво е ЦИЕ?

    Коментиран от #2

  • 2 нманма

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    централна и източна европа