25 Октомври, 2020 15:56 13 306 29

Цените на имотите растат, въпреки пандемията

  • германия-
  • цени-
  • имоти

Не е ясно обаче колко дълго това ще продължи, казват експерти. Някои сектори вече са тежко засегнати.

Цените на имотите растат, въпреки пандемията - 1

Офисите са празни, фирмите фалират, все повече собственици на имоти се притесняват за кредитите си. Всичко това предполага спад в цените на имотите, но индустрията отчита точно обратното. Експерти, които наблюдават развитието на пазара, отбелязват, че пазарът на недвижими имоти се противопоставя успешно на последиците от пандемията - поне засега.

През второто тримесечие на годината, след като пандемията принуди училищата и магазините да затворят, а служителите да работят от вкъщи, цените на частните имоти се повишиха с 6,8% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Жилищните сгради станаха с 5,2% по-скъпи, а офис сградите - с 6,3%. Само търговските обекти поевтиняха с 1,3 процента, тъй като търсенето сериозно намаля.

Търси се дом и офис в едно

"В момента търсенето на апартаменти е на същото ниво като отпреди избухването на епидемията", казва Кристиан Балетсхофер, директор на компания за недвижими имоти. Клиентите търсят повече пространство, за да "не се налага превръщането на кухненската маса в офис".

"От началото на корона кризата се засилиха някои тенденции, които бяха започнали преди това: развитието на цените на имотите в града е в застой, докато цените в предградията продължават да нарастват", обяснява Марион Пейингхаус, експерт по управление на имоти. В миналото хората са предпочитали да живеят близо до работа, днес предпочитат да работят близо до дома си.

"За избора, къде да се установим, стават все по-важни фактори като защитата на климата, късите разстояния, качеството на въздуха и възможността за работа от вкъщи", казва още Пейингхаус. Не на последно място заради коронавируса много корпорации разбраха, че трябва да са по-близко до служителите си - в буквалния смисъл на думата. Въз основа на примери от Азия и Франция, в Германия все повече нараства тенденцията за изграждане на т.нар. "градски села", които представляват смесени жилищни и офис сгради в покрайнините на големите градове.

Хората продължават да инвестират в имоти

Същевременно недвижимите имоти остават предпочита опция за инвестиции, защото хората вярват, че възвръщаемостта е гарантирана и независимо дали е в криза или не, търсенето все още е значително по-голямо от предлагането. Това се отнася и за парцелите, казва Андреас Тойбер, председател на работна група на експертите в областта: "Коронакризата не повлиява на цените на парцелите. Въпреки това всеки, който смята, че кризата няма да окаже влияние върху цените на имотите, не мисли в перспектива", смята Тойбер. На първо място тенденцията зависи от това как ще продължи да се развива пандемията, на второ - никой не знае колко офис сгради ще са необходими след нейния край. Освен това банките все още отлагат вноските по кредитите.

Ако в хода на пандемията държавните помощи, в това число съкратеният работен ден (Kurzarbeit), не предотвратят нарастването на безработицата, разликата между търсенето и предлагането може да се свие и цените да паднат. При такъв сценарий по малко потенциални купувачи ще имат пари да инвестират в апартаменти, но повече хора ще трябва спешно да продават имотите си.

Хотелиерският бранш и търговията са
засегнати тежко от пандемията

Хотелиерите и търговците на дребно отдавна изпитаха тежките последици, от които останалата част от имотния пазар засега изглежда пощадена. В този сегмент на индустрията "наемателите трябва да се борят със значителни проблеми. Наблюдават се фалити, особено в сектора на търговията на дребно, а инвестиционният пазар се срина и в двата бранша. Ще отнеме години хотелите отново да реализират печалба", казва Виктор Столтенбург, управляващ директор на брокерска агенция.

Според прогнозите, в бъдеще хората ще прекарват до една трета от работното си време вкъщи. Проучване сред студенти показва, че за тях социалните контакти и креативността, която се поражда сред колеги, остават важни. Традиционните работни места обаче вече не са толкова популярни заради страха от заразяване. Ако хората все пак трябва да работят в офис, условията на работа, които включват добро качество на въздуха, по-големи площи и високоскоростен интернет, са от първостепенно значение.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шоп

    48 7 Отговор
    Сънува ли го това?

    Коментиран от #29

  • 2 зачуден

    65 7 Отговор
    Бреййй ! И германските брокери, същите лъжци ,като нашите ?!
  • 3 pejo

    54 13 Отговор
    Пълни глупости! 66% от купувачите използваха кредит за покупка на жилище, сега и банките не дават защото искат ужасни обезпечения и хората не търсят защото няма никаква сигурност. Така имаме 66% по-малко купувачи. Как ще растат цените ,идиоти. Имотите са паднали поне с 15% и това е само началото.
  • 4 333

    31 16 Отговор
    Единствената сигурна инвестиция. Ако държите пари в сметка, може някоя сутрин да де окаже, че просто имате една пластмаса в портмонето.
  • 5 преди 3 години

    55 10 Отговор
    продадох един апартамент.
    От тогава мир и спокойствие.
    От 2 месеца започнаха да ми звънят от агенции, които тогава го бяха пуснали за продажба и се правят на ударени
    "Вие нали си търсите апартамент?"
    "Нали търсите апартамент имаме няколко много добри"
    Викам, аз продавах. Не търсих.
    "Ааааа, извинете станала е грешка"
    "Системата сигурно е объркала".
    "А случайно не търсите ли?"
    Викам НЕ. И ми изтрийте номера.
    Смятайте, колко са огладнели, да връщат архивите с повече от 3 години.
    Кво повече да говорим.
  • 6 гошо

    59 8 Отговор
    До 2050 България ще е под 5 милиона души от тях над половината роми, а останалите пенсионери. Каква е точно перспективата да се инвестира в имоти в България?

    Коментиран от #13

  • 7 Последните дни

    24 3 Отговор
    ЛЮДЕ МОИ ИЗЛЕЗТЕ ОТ ГРАДОВЕТЕ ЗА ДА НЕ СПОДЕЛЯТЕ НАКАЗАНИЯТА ИМ !!!
  • 8 Кризата идва

    45 8 Отговор
    Кризата идва цените ще си сринат !!!! Ще бъде по жестока от 2008г. !!!! Тепърва се започва !!!!
  • 9 Ипотечен кредит

    31 4 Отговор
    Кой продал, продал !!!! Който купил, купил !!! Тепърва като няма пари да го плаща ще се види в чудо !!!! Накрая банката взема имота и край !!!!
  • 10 Имотен балон

    40 4 Отговор
    Балонът ще се спука !!!! Сривът тепърва пзапочва !!!!
  • 11 Брокерски мечти

    40 4 Отговор
    Тъпаци винаги има. Яко кълват на статийки и юруш. Само едно ми е интересно-тия имоти, за които искат по 200 000 евро в София, кой ги купува?
  • 12 ЕДНА ЖЕНА

    23 5 Отговор
    ТО НЯМА ВЕЧЕ ХОРА ! ИЗЧЕЗНАХА ! КОЙ ДА КУПУВА , БРЕ ?
  • 13 Интелигентен

    26 7 Отговор

    До коментар #6 от "гошо":

    Точно,точно,точно така Гошо.И ще има повече от 1,5 милиона свободни жилища.Те и сега са около МИЛИОН и стоят празни.А не се очаква даже и чужденци(кюрди,араби африканци) да дойдат и да ги населят,на които разчитат западните европейски държави.След като стоят празни,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,ОБЕЗАТЕЛНО,НЕПРЕМЕННО цените им ще падат-обезценяване.Собствениците им ЩЕ СЕ МОЛЯТ,ЩЕ ТЪРСЯТ,да ги продават/отдават на безценица,но....пак няма да има кой. Народът като няма и пари?????????Моето заключение:- От днес нататък НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ трябва да са ГУБЕЩИ.Ето,по селата ги дават/отдават БЕЗ НАЕМ,само и само да има някой да ги поддържа,да диша вътре. Свиването тепърва започва,и София ще си остане последна да "удържи",но....плавно.И сега са МНОГО ПРАЗНИТЕ АПАРТАМЕНТИ в София,но.........собствениците СЕ ИНАТЯТ,очакват хора с пари.НО НИТО ИМА ТАКИВА ХОРА с ПАРИ,а в действителност-истината е,че НЯМА ХОРА.
    Заключение:- ЦЕНИТЕ И НАЕМИТЕ ТРЯБВА ПОСТОЯННО( но плавно)

    ДА. ПАДАТ.,до окончателното ЗАКРИВСНЕ И ЛИКВИДИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА,след около 80 години.
  • 14 Гост

    7 25 Отговор
    Кой купува за 200 000 евро питате. Ето, аз съм такъв купувач. На 200 000 евро вноската е около 3000 лева, което за две мениджърски заплати е съвсем поносимо. Е, малко спестени пари ще помогнат за довършване и за 4.5 процента данъци и такси по покупката.
  • 15 Умен

    10 3 Отговор
    "Кoрoнaкризaтa нe пoвлиявa нa цeнитe нa пaрцeлитe. Въпрeки тoвa вceки, кoйтo cмятa, чe кризaтa нямa дa oкaжe влияниe върху цeнитe нa имoтитe, нe миcли в пeрcпeктивa"
    Ето дори немските брокита очакват спад!
  • 16 Родолюбец

    7 10 Отговор
    Изпразнихме преди няма месец цифричките от банковите си сметки с жената и ги вложихме изцяло в страхотно жилище с цел инвестиция.

    Коментиран от #17

  • 17 Умен

    15 7 Отговор

    До коментар #16 от "Родолюбец":

    Честито! Ще можете да го продадете след 5-10 години на същите пари като сега.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 И аз да кажа

    8 11 Отговор

    До коментар #17 от "Умен":

    Няма такова нещо- инфлацията си пълзи, цените с нея. България е доста хубаво място и празно няма да остане! Не казвам, че ще ни харесват, тия дето ще се заселят тук- според мен азиатци, но място с четири сезона, море и планини, с раждаща земя, няма да запустее. На изток от нас е пренаселено и Европа едва удържа демографския натиск.1% по-заможни да има от тях, те първи ще инвестират в имоти тук. Не може всички да се курдисат на Майорка. Тъжно и жалко, но така ми се струва!

    Коментиран от #20, #22, #23

  • 20 Фентъзи

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "И аз да кажа":

    Моли се да не дойдат тези за които приказваш. На тях нищо няма да продадеш. Те ще ти го вземат.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 edinbg

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "И аз да кажа":

    Нали преди години започнаха да се заселват британски пенсионери тука. Като видяха, за какво става на въпрос продадоха и се изнесоха на бегом.
  • 23 Умен

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "И аз да кажа":

    Абе ние ще сме живи ли като стане това? Да ти напомня, че и на запад хората обедняват покрай кризата не сме само ние. В Гърция има много по-добро море и инфраструктура от тук. Така че чакай си Бил Гейтс да ти купи панелката в пренаселената София. Ще има да се чуди къде да си паркира колата без да му спукат гумите хахаха. Мислите ли като пишете или само раздвижвате копчетата по клавиатурата?!
  • 24 Фаро

    6 2 Отговор
    Ще дойде ден в който роми ще се топлят с ламинатите на новите апартаменти
  • 25 123

    3 0 Отговор
    Много сте забавни, Факти.бг
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Абдул от Кабул

    2 0 Отговор
    Накрая без пари ще ни настаняват в жилищата на ганчовците от БГ .
  • 28 Абдул от Кабул

    4 0 Отговор
    Ще дойде ден в който роми ще се топлят с ламинатите на новите апартаменти. Циганите ще се самонастанят без да купуват, без кредит и ипотеки !!! Вижте как е по селата , там циганин не купува !!
  • 29 ДРЕМЕ МИ НА ......

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "шоп":

    Луди бол.