Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 14:25 8 327 9

Двойно повече сделки с жилища

  • варшава-
  • полша-
  • жилища-
  • цени-
  • пазар

Пазарът във Варшава не се влияе от коронавируса

Двойно повече сделки с жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 4600 е броят на продадените жилища във Варшава през третото тримесечие на текущата година. Това е двойно повече спрямо второто тримесечие, сочат данните на RedNet Property Group и консултантската компания CBRE.

Сега решението за придобиване на апартамент се взема от купувачите по-трудно, отколкото в началото на годината. Въпреки това цените не отчитат спад, а напротив - ръстът е осезаем. В края на третото тримесечие средната цена на квадратен метър жилищна площ във Варшава е 2270 EUR. Това е с 9.8% повече спрямо същия период на 2019 г.

"Пазарът на жилища, въпреки предизвикателствата в резултат на пандемията от коронавируса, е доста стабилен. Търсенето в голяма степен се дължи на ниските лихви по ипотечните заеми на фона на относително високата инфлация. Макар продажбите да не са се върнали все още на нивата отпреди началото на пандемията, броят продажби на тримесечна база не отчита промяна спрямо тези регистрирани през 2015 г. Предприемачите не променят цените, а купувачите, които са все още на пазара, са готови да платят повече, стига жилищата да отговарят на техните изисквания. При запазване на ниски лихвени проценти са налице всички фактори пазарът да се върне във възходяща позиция. Разбира се, това до голяма степен зависи от икономическата ситуация", посочват анализаторите от CBRE.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 5 Отговор
    Народът купува, че след Нова година вероятно ще ви насъберат парите.
  • 2 Умен

    11 0 Отговор
    Статия пълна с противоречия:
    Публикувано във факти.бг: броят продажби на тримесечна база не отчита промяна спрямо тези регистрирани през 2015 г.. Демек пазара се е върнал 5 години назад ама имало иначе двойно повече сделки ????
    Публикувано във факти.бг: Предприемачите не променят цените
    Публикувано във факти.бг: Това е с 9.8% повече спрямо същия период на 2019 г.
    Сами си вадете изводи колко е правдива тази статия.
  • 3 Стига лъгахте

    6 1 Отговор
    Стига лъгахте платени статии !!
  • 4 Ххиии

    2 0 Отговор
    И там сигурно има грешка в статистиката!
  • 5 Обама

    10 1 Отговор
    За разлика от Варшава ситуацията в София е коренно различна. На фона на бума на COVID-19, на драстичния спад в развитието на световната икономика и на неясното бъдеще за повечето хора се забелязва драстичен спад в интереса за закупуване на недвижимости . Това неминуемо ще доведе в близко бъдеще до сериозен срив на цените на имотите наред със стотиците такива изкарани на пазара от ЧСИ по необслужвани кредити. Който изчака ще удари джакпота.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахаеи

    1 0 Отговор
    Не виждам никакав смисъл да се инвестира в имоти, в България. През 2050г населението ще е около 5млн от тях половината ще са роми, а другата половина старци.
  • 8 Хахаеи

    1 0 Отговор
    Не виждам никакав смисъл да се инвестира в имоти, в България. През 2050г населението ще е около 5млн от тях половината ще са роми, а другата половина старци.
  • 9 Хахаеи

    1 0 Отговор
    Не виждам никакав смисъл да се инвестира в имоти, в България. През 2050г населението ще е около 5млн от тях половината ще са роми, а другата половина старци.