Last news in Fakti

4 Януари, 2021 13:21 14 132 7

Превръщат офиси и магазини в жилища

  • швеция-
  • жилища-
  • магазини-
  • офиси-
  • преобразяване-
  • дефицит

Поради пандемията много търговски имоти остават празни, а жилища недостигат

Превръщат офиси и магазини в жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Драматична промяна на пазара на недвижими имоти се наблюдава в Швеция в резултат на пандемията от коронавируса. Значителният ръст на онлайн пазаруването и дистанционната работа буквално изпразниха магазините и офисите. И всичко това е на фона на продължаващия недостиг на жилища. По оценка на брокери, в Швеция не достигат близо 140 000 жилища и къщи.

Сложните правила правят цената на строителството в скандинавската държава едно от най-високите в Европа. Нулевата ставка върху имотите повиши цените на жилищата и на практика удвоиха задълженията на домакинствата, което донесе на мнозина икономическа нестабилност.

Преобразяването на търговските имоти в жилищни може да спомогне за намаляване на излишното напрежение върху пазара. Националният жилищен съвет на Швеция към момента проучва сложното законодателство свързано със строителния процес, за да разбере как в бъдеще могат да се използват пустеещите офиси и магазини в качеството им на жилища.

„Пандемията предизвикана от коронавируса доведе до това, че в редица сектори дистанционните процеси стават норма, а това може да означава, че има недвижими имоти, които могат да се използват като жилища“, казва заместник-министърът по финанси на Швеция Пер Болунд.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баче Кико

    34 0 Отговор
    "...Значителният ръст на онлайн пазаруването и дистанционната работа буквално изпразниха магазините и офисите..." От това изречение може да се направят и изводи в насока: ПЪРВО може пазаруване без физическо посещение в магазина. ВТОРО може да се ползват услуги на фирми без посещение в офис. ТРЕТО фирмите след като са видели, че може да оптимизират разходите да офис и консумативи на офиса, за напред може да изберат този начин на работа. ЧЕТВЪРТО при промяната на начина на работа може да се намали интересът за закупуване на жилище в голям град, след като може да се работи от вкъщи и т.н.
    ... Хора които са работили години наред от вкъщи и са добре платени, не искат да се връщат в офиса.

    Коментиран от #6

  • 2 Баро

    27 5 Отговор
    Наиграхте ли се с офисите и магазините Сега следва да се на играете и с жилищата господа бизнесмени а след това ще се наиграят и господа банкерите от българина бизнесмен не става от него става само крадец или бачкатор на полето

    Коментиран от #3

  • 3 Реститут

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Баро":

    Не бързай да се радваш на чуждото нещастие.Не са рекли не са измислили нещоот рода,ако имаш 100 служителя да държиш едикакъя си офис и т.н.

    Коментиран от #5

  • 4 Баце

    8 1 Отговор
    Швеция да не е поредния нов квартал на София?
  • 5 dfgsdgsd

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реститут":

    мечтай си хазяйке - ще си направят 10 фирми с по 50 човека и ще се хванеш за палците! свърши дрането муахахахахахахахахахахаха!!!! готви се за новите данъци за празни апартаменти!!
  • 6 Данчоли

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баче Кико":

    Да не забравяме кой движи строителството в България,а това са банките които освен от лихви по ипотеки,такси и инвестиции в строителство печалбите са имагинерни.
  • 7 Ай стига, бе!

    1 1 Отговор
    Там, където е текло, пак ще тече... 😁