6 Януари, 2021 13:21 11 386 8

Най-предпочитаните региони за покупка на имоти от чужденци

  • франция-
  • инвеститори-
  • имоти-
  • пандемия-
  • коронавирус

По-малко инвеститори във Франция и с нови предпочитания

Най-предпочитаните региони за покупка на имоти от чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

За близо година от началото на пандемията чуждестранните инвеститори в недвижими имоти във Франция намаляха, а тези които останаха на пазара промениха предпочитанията си. Френската Ривиера, центърът на Париж и Бретан вече не са сред най-предпочитаните места за вложение в имоти, сочи проучване на le Parisien, проведено от Capital.

Крьоз е на първо място сред чужденците, решили да си купят имот във Франция, сочат данните на френски нотариуси. Това е слабо населен район в Нова Аквитания. 11% от инвестициите там са реализирани от чужденци.

На национално равнище делът на чужденците сред купувачите е на най-ниското си равнище за последните 10 години. През първото полугодие на 2020 г. те са едва 1.3% от купувачите. За сравнение, през същия период на 2019-а делът им е бил 1.6%. Основната причина за спада е пандемията от коронавируса.

Основно интересът на чужденците при покупката на недвижим имот във Франция е към селските региони. Близо 45% от сделките с нерезиденти са реализирани именно там срещу 38% в големите градове и 17% в крайградските райони. Подобна тенденция се очертава през последните няколко години, но стана отчетлива през 2020-а.

След Крьоз се нарежда Дордон с реализирани 8% от сделките с чужденци. Третата позиция е за Приморските Алпи – 7%. В Париж едва 2.3% от сделките през миналата година са с чужденци. Това донякъде може да се дължи на финансовия момент: сумата за инвестиции сред чужденците е по-малка от тази сред французите.

Основната група чуждестранни купувачи остават британците – 23%. Делът им обаче с всяка изминала година от 2016-а насам намалява. „Днес британците повече продават, отколкото да купуват“, казва Пеги Монтесинос, член на Висшия съвет на нотариусите по въпросите на недвижимите имоти. Второто и третото място са за белгийците – 19% и германците – 8%.

Между Брекзит и последствията от коронавируса е трудно да се правят прогнози за развитието на пазара през 2021 г. „През Новата година ще трябва да се обърне внимание на здравните мерки, за да се види дали чужденци могат да пътуват във Франция, следователно да купуват имоти или не“, допълва Монтесинос.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 булгар, булгааар

    6 4 Отговор
    а на някой да му трябва място в нарисуваното от чешкия художник
  • 2 мдда

    6 1 Отговор
    Бантустанец да купи имот във Франция?? Едва ли. Такива мизерници цял живот не могат да съберат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ибрикчи Хасан Паламарката

    3 3 Отговор
    В Булгарисан най много се търсят
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ибрикчи Хасан Голямата Паламарка

    3 2 Отговор
    В София са избиват да купуват
  • 7 ШПЕЦ

    5 1 Отговор
    В Етиопия се живее добре. Може да си построиш колиба от кал и слама. Безплатно . И рупаш квото има. И нема инкасатори, ТЕЦ, досадни българи-мрънкалници, данъци, манъци. Сичко е шес.

    Коментиран от #8

  • 8 Значи

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ШПЕЦ":

    То и в Максуда, Столипиново и Орландовци е същото, кат в Етиопия