Last news in Fakti

12 Януари, 2021 20:07 5 060 5

Пазар, който се съпротивлява на пандемията - Януари 2021

  • гърция-
  • жилища-
  • цени

Цените на жилищата при съседите растат

Пазар, който се съпротивлява на пандемията - Януари 2021 - 1
Снимка: Shutterstock

По всичко личи, че пазарът на недвижими имоти в Гърция се движи по собствен път, неприемайки реалността, която пандемията предизвика в икономиката на страната. Независимо, че много очакваха спад в цените на жилищата, като че ли собствениците очакват ръст в близките месеци, пише гръцкото издание Ekathimerini.

През последното тримесечие на 2020 г. офертните цени на имотите в южната ни съседка са се повишили с 2.7% на годишна база и с 0.9% спрямо предходното тримесечие. Тенденцията се отнася за всички региони на страната. В северните предградия на Атина тримесечният ръст за периода октомври-декември е 2.07% на годишна база, срещу 0.9% на тримесечна. За сравнение между второто и третото тримесечие на 2020 г. увеличението е едва 0.12%.

На годишна база още по-ясно се очертава намеренията на собствениците. В северните райони годишният ръст през последното тримесечие на миналата година е 4.1%, а средната цена на квадратен метър жилищна площ е 2310 EUR срещу 2222 EUR/кв.м година по-рано. В западните райони подемът достигна 7% на годишна база, до средни нива от 1250 EUR/кв.м през четвъртото тримесечие на 2019 г. до 1330 EUR/кв.м за последното тримесечие на 2020-та.

Най-скъпи са жилищата в южната част на Атина. Средната цена на квадратен метър е 2640 EUR, което е с 2.6% повече последното тримесечие на 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инвеститорка

    5 19 Отговор
    Ей , много ви се ще имотите да станат без пари, ама няма да ви се отвори парашута . Ще поскъпват. Който има злато и истински пари , ще купува. Другите FT

    Коментиран от #4

  • 2 Арендаторка

    8 0 Отговор
    Човекът е алчно същество ,което си пати от главата и мнението на такива индивиди......
  • 3 Баче Кико

    17 2 Отговор
    В Атина има жилища по 1260 евро на кв.м, че това са софийски цени, обаче при гръцки заплати. Та къде са по скъпи имотите в Бг с български заплати и лихви на ипотечните кредити или в Гърция при техните условия.
  • 4 Баче Кико

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "инвеститорка":

    Когато в Обеля можеше да се купи жилище за под 7000 долара, официалната безработица беше една трета, неофициалната беше над 50% и беше организирана принудителна екскурзия за много хора, които да си търсят препитанието като емигранти в другите държави. Дано не се връща тази "евтиния", защото много хора мизерстваха тогава.
  • 5 Брокер

    0 2 Отговор
    Като дойде еврото след 2 - 3г. цените ще паднат ха ха хах