Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 09:21 9 727 7

Тук жилищата поевтиняват

  • италия-
  • рим-
  • жилища-
  • цени-
  • продажби-
  • наем

Пандемията топи цената на жилищата в центъра на Рим

Тук жилищата поевтиняват - 1
Снимка: Shutterstock

Секването на туристическия поток, липсата на чуждестранни студенти и посещението на официални делегации в резултат на пандемията от коронавируса доведе до спад в цените на жилищата в центъра на Рим. Продажбите и наемните нива също отчитат понижение. Собствениците не могат да намерят наематели за своите жилища, а посредниците – купувачи за скъпите имоти в центъра на италианската столица.

„До началото на пандемията в Рим имаше много туристи, студенти и бизнесмени. Те напуснаха и в резултат на пазара се появиха много пустеещи жилища“, казва Хесус Енсинар от Idealista. От компанията отчитат спад в цената на квадратен метър жилищна площ с 3.4%, до средни стойности от 5760 EUR. Броят на продадените апартаменти също е паднал от 33 000 броя през 2019 г. на 28 000-30 000 имота през миналата година.

Пандемията удари и пазара на наеми. По данни на Idealista, собствениците на имоти, които обикновено ги отдават на краткосрочен принцип под наем, чрез платформи като Airbnb, са залели пазара, което води до спад в наемните нива. През миналата година наемите са поевтинели с 10.3% спрямо 2019-а.

Към момента покупката или живеенето под наем в центъра на Рим не е приоритет, отчитат специалисти. На преден план са качествените жилища с добра инфраструктура, с допълнителни удобства, като например тераса на покрива и фитнес зала. В резултат расте търсенето на жилища в квартали отдалечени от центъра. Цените на апартаментите в Апино-Латино отчитат ръст от 12% спрямо 2019 г. като средната цена на квадратен метър е 4200 EUR.

Посредниците са на мнение, че цените на жилищата в центъра на Рим отново ще започнат възходящия си тренд. Това, обаче ще стане, когато в Рим се върнат туристите и инвеститорите.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Купувам

    16 0 Отговор
    Веднага два апартамента с тераси и отделни асансьори.
  • 2 Гласоподавател

    21 3 Отговор
    В България пазара направо се е сринал руснаците масово продават жилища
  • 3 Софиянеца

    11 2 Отговор
    ЗАТОВА:
    КУПУВАЙТЕ в "Лозенец".
    Ще се чувствате като на село.🤣🤣🤣

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Асся

    21 0 Отговор
    Това е скоростта надолу само в началото на пистата. После скоростта нараства при спускането надолу. Ските са намазани с подходяща вакса. Скоро няма да има подходящи въжета за бесене по магазините. Някой ако си мисли, че българския пазар ще е изключение, мнооого греши.
  • 5 бакшиш

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянеца":

    100% си софиянец от Обеля качва се клиент казва до Обеля питам коя Обеля и той ми пояснява селото
  • 6 кореняк софиянец

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянеца":

    знам че ви е гадно че Лозенец е недостижим за обикновените прошляци

    Коментиран от #7

  • 7 Баща ти

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "кореняк софиянец":

    Хаха,стой си в Лозенец бе леке,само да не се помисли за Бевърли хилс :)