Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 09:56 4 125 12

Добри новини за този сектор от българската икономика

  • строителство-
  • българия-
  • данни-
  • статистика-
  • икономика

Ръст в жилищното строителство в големите градове

Добри новини за този сектор от българската икономика - 1
Снимка: М. Богданова ©

Темповете на строителство в София останаха високи и през пандемичната 2020 г. Спрямо 2019-а са построени 2517 жилища повече, а ръстът при общата площ е 153%. Що се отнася до останалите български големи градове, то второто място по темп на нарастване отчита Варна. За съжаление, в другия голям морски град – Бургас, се отчита спад. Ръстът в строителството в Пловдив продължава.

Общо 4076 жилища с обща площ от близо 414 000 кв.м са били въведени в експлоатация в София през миналата година спрямо едва 1559 през 2019 г. Броят на пуснатите в експлоатация жилища в столицата се е увеличил през третото и четвъртото тримесечие след малко по-слаба първа половина на годината.

Във Варна през миналата година са въведени в експлоатация 3090 нови жилища с общо разгъната застроена площ (РЗП) от близо 240 хил. кв. м. Те са с 682 повече спрямо предходната година (+28,2%), а общата им площ е нараснала с 21,4%. В морската столица най-силно е било третото тримесечие, докато в края на годината темпът се е забавил.

2036 жилища с площ от 184,5 хил. кв. м са въведени в експлоатация миналата година в Пловдив, като Градът под тепетата успява да изпревари Бургас, където по същото време въведените в експлоатация домове са само 1593 с общо РЗП от 137,5 хил. кв. м. Пловдив също успява да се впише във възходящата тенденция в най-големите градове в страната през миналата година със 757 повече нововъведени в експлоатация жилища (+59,1%) и по-голяма РЗП с 56%. Ръстът се дължи на силното второ полугодие, когато в града са въведени в експлоатация 1388 жилища.

След ударната 2019 г., когато Бургас се нареди на второ място в страната по въведени в експлоатация жилища, изпреварвайки дори София, през 2020 г. градът е забавил темп по този показател с 529 жилища по-малко (-25%) и спад на общата им площ с 13%.

Общо в страната през 2020 г. са въведени в експлоатация 15 446 нови жилища с обща площ от 1,4 млн. кв. м. Те са с 3377 повече спрямо 2019 г., а площта им също се увеличава с 28%.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боби

    11 3 Отговор
    Да като строи само една фирма ГРЕБ Строй.
  • 2 Последния Софиянец

    9 2 Отговор
    Мафията си влага парите.Иракчанина Самир ортак на Бойко от мутренските години има 50 фирми.Повечето строителни.И сгради във всички големи градове в България.А е дошъл гол и бос.Това е Българската мечта.Ударил джакпотът с Баце.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Behemoth

    23 1 Отговор
    Строи се блок срещу блок ...могат да си подхвърлят пакети брашно от прозорец на прозорец....а външният вид отмъщението на архитекта ...добре ,че циганите строители си оставят душата и ръцете в изпълнението...

    Коментиран от #10

  • 5 Рошко

    11 1 Отговор
    Няма смисъл, тя кораната ще умори половин че и повече от населението, 😂😂😂то според писаниците половината даже вече измряхме
  • 6 nema koi

    10 0 Отговор
    да купува теа самоделки
  • 7 ЛЛЛ

    10 0 Отговор
    Всичко се съсредоточи в големите градове, а малките се обезлюдяват
  • 8 Кореняк

    14 0 Отговор
    Журналя, това ли са Добрите новини!?!От отзивите тук не се разбира така. А и очакваме като добри новини подобрения за въздух, възвръщане чистотата, запазване на слънчевите лъчи между блокове и небостъргачи, видимост към планините, недопускане на убийства от електричество и шофьори дори по тротоарите, и ....за какво ли още не!?! Другото говори за свободни пари на кръгове, не от вчера и онзи ден, което прави града ни все по-труден за обитаване и живеене.
  • 9 Гост

    8 0 Отговор
    Без парите на работниците, които пратихте да си седят у дома, няма кой да ви купи новите апартаменти. Ще пустеят, докато не ги полази електората ви.
  • 10 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Външният вид най-често е различен от идеята на архитекта. Той предлага едно, а скръндзата предприемач го променя до уродливост.
  • 11 що така

    3 0 Отговор
    Абе ,че се строи ,като за "световно" - строи се ,ама и че нищо не се купува - също е факт. (за справка - Агенция по вписванията)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.