25 Февруари, 2021 13:37 3 399 3

Ниските лихви по ипотеките поне до 2023 година

  • канада-
  • цени-
  • жилища-
  • клиенти-
  • покупка-
  • икономика

Канадците се опасяват от по-нататъшно поскъпване на жилищата

Ниските лихви по ипотеките поне до 2023 година - 1
Снимка: Shutterstock

Опасенията, че жилищата ще продължат да поскъпват и ниските лихви по ипотечните кредити, са двата основни фактора, които карат все повече канадци да прибягват до покупката на тези имоти. Въпреки тенденцията цените да растат, то поне при гарсониерите стойностите са още далеч от максимума достигнат преди 5 години.

Фактът, че милиони хора работят дистанционно, също оказва влияние върху динамиката на покупка на жилища.

Що се отнася до лихвените нива по ипотечните заеми, то те са на исторически ниски нива през последните 11 месеца – 0.25%.

„Безпокой ни поведението на хората, които очакват, че поскъпването на жилищата ще продължи. Започваме да наблюдаваме първите признаци на извънреден ентусиазъм, но трябва да отбележим, че сме много далеч от пазара през 2016-2017 гг., когато пазарът действително прегря“, казва Тиф Маклъм, директор на Централната банка на Канада.

Централната банка на Канада възнамерява да продължи да поддържа лихвите по ипотеките на ниски нива поне до възстановяването на икономиката. Последното се очаква да се случи през 2023 г. За пълното възстановяване е необходимо значително поддържане на парично-кредитната политика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    9 0 Отговор
    Една ипотека е 10-тина години. Зарибяването още тече, после д-то да ви е яко.
  • 2 Гост

    4 0 Отговор
    Значи още е рано да се купува.
  • 3 Умен

    5 1 Отговор
    Смятайте колко е зле положението с икономиките щом не смеят да вдигнат лихвите. От поне 2 години все се канят ама не смеят, защото ще стане страшно. Сега с тия мижави лихви едвам добутваме 0,3% инфлация, камо ли ако вдигнат лихвите. Такава дефлация ще има, че ще ви се завърти свят.