Last news in Fakti

19 Март, 2021 09:21 5 141 2

Инвеститорите тук не се плашат от пандемията

  • дубай-
  • оае-
  • лукс-
  • сегмент-
  • жилища-
  • политика-
  • правителство-
  • инвестиции

Строителството на лукс имоти в Дубай продължава

Инвеститорите тук не се плашат от пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Изминалата 2020 година беше трудна за редица инвеститори и пазари. Пандемията не подмина и предприемачите, решили да печелят от недвижими имоти в Дубай. Обемът от вложения спадна с 30%, до 8.3 млрд. USD през миналата година срещу 11.52 млрд. USD през 2019-та. Средната цена на квадратен метър при луксозните имоти отчете понижение от 5%, сочат данните от анализ на компанията Luxhabitat Sotheby's International Realty.

Преди пандемията средните продажни цени в луксозните райони на Дубай поскъпваха с 20%-30% спрямо пика от 2014 г. Очакваше се изложението Dubai World Expo да подхрани пазара на имоти в емирството през 2020 г., като привлече десетки милиони посетители и така необходимите чуждестранни инвестиции. Въпреки това, мега събитието, което беше планирано за миналия октомври, сега е пренасрочено за периода 1 октомври 2021 г. - 31 март 2022 г.

Пандемията и отлагането на изложението доведоха до спад в пазара на жилища в Дубай, като предприемачите, инвестирали във високия клас временно спряха новите си проекти. Emaar – най-големият инвеститор в града, обяви през декември 2020 г., че е спрял да изгражда новите си проекти.

Междувременно правителството на Дубай създаде комитет за наблюдение и регулиране на бъдещите инвестиции. Властта стимулира купувачите на жилища да придобиват вече завършени имоти, като предлага до 80% финансиране за тях спрямо 50% за придобиване на начален етап на строеж.

Правителството повишава и някои финансови изисквания за разработване на проекти извън градския план за развитие. На частните предприемачи може да им се наложи да предоставят 50% от стойността на проекта под формата на дялови банкови гаранции, срещу изискваните 20% по-рано, за да спечелят одобрението на правителството.

В същото време инвеститорите вече виждат положителни тенденции на пазара на недвижими имоти в емирството и прогнозират възстановяване на пазара още през текущата година. Първо обаче трябва да се възстанови свободното придвижване между държавите. „Бързото икономическо възстановяване на града, продължаващото развитие на инфраструктурата и бързото внедряване на ваксината срещу коронавируса са сред факторите, които се очаква да стимулират инвестициите в недвижими имоти тази година“, казва Джейсън Хейс, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Дубай брокерска компания LuxuryProperty.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рамбо

    4 1 Отговор
    Е как ще се плашат чаршаферен, засега си живеят екстра, обаче като петролното кранче спре да капе и айдеее козичките пак. А и какво цели статията - да каже че и в България цените ще се качват може би?
  • 2 БрайсънДеШамбо

    1 0 Отговор
    А дали бат Бойчо не е купил и там нещо , за някоя своя изгора / а бикините , а мата Хари , я някоя друга /. При тези ниски цени , колко му е ? Мое би 1 или 2 нощни шкафчета ?! А може и да иска да е по-близо до своя голям спонсор Божков ?